Tačiau virusas niekur nedingo, ir pastarasis kasdienių atvejų skaičiaus padidėjimas kartu su delta mutacijos grėsme verčia sveikatos apsaugos pareigūnus ir vyriausybes nenuleisti rankų ir kartais priimti kraštutinius sprendimus kovojant su pandemija.

Savaitgalį keletas aukšto rango Vokietijos politikų paskleidė idėją įvesti apribojimus neskiepytiems žmonėms ir netgi privalomus skiepus, nepaisant ankstesnių kanclerės Angelos Merkel komentarų, jog šalis tuo keliu žengti neketina.

Toks žingsnis pastūmėtų Vokietiją ta pačia kryptimi, kaip ir Prancūziją, kurios vyriausybė paskelbė vakcinas privalomas visiems sveikatos priežiūros darbuotojams ir reikalauja skiepų įrodymų kai kuriems uždarose patalpose vykstantiems renginiams. Prezidento Emmanuelio Macrono pasiūlymai sukėlė įvairių reakcijų – savaitgalį protestuoti į gatves išėjo tūkstančiai žmonių, tačiau jie taip pat paskatino didžiulį vakcinacijos šuolį. Per keletą dienų po to, kai E. Macronas šio mėnesio pradžioje pranešė apie sugriežtintas priemones, skiepytis užsiregistravo rekordinis žmonių skaičius. Panašiam žingsniui Vokietijoje pritariantys politikai gali tai pasitelkti kaip argumentą.

Nors privalomi skiepai dar nėra paplitę visoje Europoje, vakcinų sertifikatai – vadinamieji „žalieji leidimai“ – plačiai naudojami siekiant nustatyti, ką galima įsileisti valgyti ir gerti uždarose patalpose. Daugeliu atvejų tai reiškia, kad pro duris gali įžengti tik pilnai pasiskiepiję arba neseniai pasveikę nuo „Covid“.

Idėja apriboti prieigą remiantis vakcinacijos kriterijais kai kuriuos supykdė: ypač tuos, kurie reikalauja nutraukti ir kitas priemones, pavyzdžiui, kaukių dėvėjimą. Kai kurie kritikai teigia, kad privalomi sveikatos pasai kelia riziką sukurti dviejų lygių visuomenę, kurioje daliai gyventojų nebus leidžiama tam tikra veikla. Be to, kyla teisinių ir privatumo problemų, o verslas skundžiasi, kad jam tai yra papildoma našta ir išlaidos.

Tačiau tiems, kurie šias priemones palaiko, pavyzdžiui, E. Macronui, tai yra socialinės atsakomybės klausimas.

„Ko verta jūsų laisvė, jei sakote, kad nenorite skiepytis, o rytoj galite užkrėsti savo tėvą, motiną arba mane? – savaitgalį kalbėjo Prancūzijos prezidentas. – Tai nėra laisvė, tai yra neatsakingumas ir egoizmas.“

Žemiau pateikiame kai kurių priemonių JK ir ES apžvalgą su datomis (jei jos patvirtintos), nuo kada tos priemonės įsigalios.

Jungtinė Karalystė

„Covid“ pasai bus reikalingi norint patekti į naktinius klubus ir kitas dideles uždaras patalpas, kur daug žmonių, pavyzdžiui, koncertus. Naujasis reikalavimas, kuris reiškia, kad neigiamas testas nebebus priimtinas, įsigalios rugsėjo pabaigoje, siekiant visiems 18 metų ir vyresniems žmonėms suteikti pakankamai laiko pilnai pasiskiepyti. Planas dar turi būti patvirtintas parlamento, ir nėra garantijos, kad jis bus įgyvendintas, nes jį kritikuoja paties premjero Boriso Johnsono partijos nariai.

Vyriausybė taip pat neatmeta minties programą pritaikyti ir barams bei kitoms laisvalaikio leidimo vietoms. „Mes pasiliekame teisę reikalauti sertifikato bet kuriuo metu, jei tai bus būtina norint sumažinti užkratą“, – liepos 19 d. sakė B. Johnsonas.

Vokietija

Panašu, kad diskusijos dėl skiepų pasų kaista. Kai kurie politikai nori, kad jie būtų privalomi sporto renginiuose ir koncertuose, bet kiti perspėja, kad tai diskriminuotų žmones, kurie neturėjo galimybių pasiskiepyti arba tiesiog nenorėjo.

A. Merkel štabo viršininkas Helge Braunas skiepų pasų perspektyvą iškėlė šį savaitgalį. Jei Vokietijoje padaugėtų infekcijų, neskiepytiems žmonėms tektų riboti kontaktus, jiems būtų uždrausta lankytis „restoranuose, kino teatruose ir stadionuose“, sakė jis laikraščiui „Bild am Sonntag“. Tačiau Arminas Laschetas, A, Merkel įpėdinis ir krikščionių demokratų lyderis, idėją atmetė, rašo „Der Spiegel“.

Pati A. Merkel savo nuomonę aiškiai išsakė dar šio mėnesio pradžioje: „Mes neketiname eiti šiuo keliu, – pabrėžė ji. – Nemanau, kad laimėtume žmonių pasitikėjimą, jei atšauktume anksčiau paskelbtą sprendimą, kad skiepai nebus privalomi.“

Prancūzija

Sveikatos pasai bus reikalingi renginiuose, kuriuose dalyvauja daugiau nei 50 žmonių, įskaitant kino teatrus ir teatrus. Nuo kito mėnesio taisyklė bus taikoma ir restoranams, kavinėms, naktiniams klubams ir netgi prekybos centrams.

Kurstydamas piliečių pasipiktinimą, E. Macronas taip pat įvedė privalomą skiepijimą tam tikruose sektoriuose, nors žmonės dėl pateisinamų sveikatos priežasčių gali nesiskiepyti. Sveikatos priežiūros darbuotojai privalo gauti pasą iki rugsėjo 15 d. Viešųjų įstaigų darbuotojai tą padaryti turi iki rugpjūčio 30 d. Pasas bus privalomas norint patekti į traukinį ar lėktuvą, bet ne į metro ir vietinius autobusus.

Italija

Italija, 2020 m. tapusi pirmuoju viruso epicentru Europoje, nuo rugpjūčio 6 d. taip pat ribos nevakcinuotų žmonių laisvalaikio pramogas. Ministro pirmininko Mario Draghi kabinetas praėjusią savaitę nusprendė, kad žaliojo leidimo reikės norint pietauti restoranų viduje ar patekti į uždaras patalpas, kur yra daug žmonių, tokias kaip teatrai, stadionai, kino teatrai, sporto salės ir muziejai.

M. Draghi iškėlė naujų apribojimų ir žalos ekonomikai perspektyvą, jei per mažai žmonių bus pasiskiepiję. „Nesiskiepijimas reiškia naują karantiną“, – įspėjo jis.

Ispanija

Ispanijoje taisyklės gali skirtis priklausomai nuo regiono. Šiuo metu nėra oficialiaus nacionalinio reikalavimo, kad norint patekti į restoranus, barus ir viešus renginius būtina parodyti žaliąjį leidimą.

Galicijos regionas šiaurės vakarų Ispanijoje reikalauja skiepų pažymėjimo arba neigiamo „Covid-19“ testo atsakymo, norint patekti į viešbučių ir restoranų patalpas savivaldybėse, kuriose yra daugiausia susirgimų. Kanarų salose tos pačios taisyklės taikomos vidaus prieigai prie restoranų, viešbučių ir tam tikrų kitų erdvių salose, kurioms nustatytas 4-tasis lygmuo – aukščiausias pagal pandemijos pavojaus reitingą. Šiuo metu vienintelė tokia sala yra Tenerifė.

Karštasis viruso taškas Katalonija tokios priemonės neįgyvendino, tačiau vakarais čia tebegalioja komendanto valanda.

Belgija

Belgija nuo rugpjūčio 13 d. pristatys skiepų sertifikatą, kurį vadina „Covid Safe Ticket“, skirtą renginiams lauke, kuriuose dalyvauja daugiau nei 1500 žmonių. Nuo rugsėjo 1 d. leidimas bus išplėstas, kad apimtų visus didesnius renginius uždarose patalpose. Renginiai, kuriems bus reikalingas leidimas, galės atsisakyti distancijos ir kaukių dėvėjimo taisyklių. Kai apie tai buvo paskelbta birželį, valdžia planavo, kad leidimas bus taikomas vidaus ir lauko renginiams, kuriuose dalyvauja daugiau nei 5000 žmonių, tačiau praėjusią savaitę taisykles pakoregavo.

Be to, vyriausybė pakeitė neigiamų „Covid“ testų taisykles, sutrumpindama tiek PGR, tiek antigenų rezultatų galiojimo laiką. Tai paskatino „Pukkelpop“, vieną didžiausių Belgijos muzikos festivalių, trunkantį keturias dienas, atšaukti savo 2021 m. planus.

Austrija

Austrija daugumai paslaugų, įskaitant restoranus, viešbučius ir kultūros renginius, ir toliau taiko vadinamąją 3-G taisyklę: lankytojai privalo įrodyti, kad yra pasiskiepiję, neseniai persirgo virusu arba turi neigiamą neseniai atlikto testo rezultatą. Vyriausybė praėjusią savaitę sugriežtino prieigos prie naktinių klubų taisykles: dabar įleidžiami tik tie asmenys, kurie yra pilnai pasiskiepiję arba neseniai atliko PGR testą.

Graikija

Graikijoje nuo liepos 16 d. norint patekti į restoranus, barus, naktinius klubus ir kino teatrus reikia pateikti sveikatos pažymėjimą su neigiamu testo atsakymu arba vakcinacijos ar imunizacijos persirgus įrodymu. Leidimo nereikia naudojantis barų ir restoranų lauko erdvėmis.

Airija

Nuo pirmadienio vėl galima pietauti barų ir restoranų viduje. Tačiau bus įleidžiami tik tie, kurie yra pilnai paskiepyti arba per pastaruosius šešis mėnesius persirgo „Covid-19“ virusu. Taisyklė galios ir vaikams.

Portugalija

Portugalijos naktiniai klubai ir toliau uždaryti. Viešbučių svečiai, norėdami įsiregistruoti, turi pateikti neigiamą „Covid-19“ testo atsakymą arba skiepų sertifikatą.

Šveicarija

Naktiniai klubai ir didelio masto renginiai, kuriuose dalyvauja daugiau nei 1000 žmonių, reikalaus vakcinacijos įrodymo. Gali būti, kad taisyklė bus išplėsta ir kitoms viešoms vietoms.

Kroatija

Kroatija nuo pirmadienio ribos viešus susibūrimus iki 50 žmonių, o pasiskiepijusių asmenų, turinčių galiojantį „Covid“ pasą, susibūrimai bus ribojami iki 1000, praėjusį penktadienį paskelbė vicepremjeras Davoras Bozinovičius. Naujosios priemonės galios iki rugpjūčio 15 d.

Rumunija

Rumunijoje, kuri yra antroji mažiausiai pasiskiepijusi ES valstybė po Bulgarijos, skiepų sertifikatai šiuo metu daugiausia reikalingi keliaujant į kitas šalis. Vis dėlto ministro pirmininko pavaduotojas Danas Barna penktadienį sakė, kad vyriausybė svarsto savaitgaliais į prekybos centrus, kurie yra laikomi pagrindinėmis rizikos zonomis, įleisti tik pasiskiepijusius piliečius, o neskiepyti galės lankytis likusiomis savaitės dienomis.