Taip teigiama Pasaulio ekonomikos forumo (World Economic Forum, PEF) pranešime, kuriame rašoma, jog dabartiniu tempu vyrams ir moterims už tą patį darbą bus mokamas vienodas atlygis tik po 135 metų. Tai atkartoja Anglijos banko politikos formuotojos Silvanos Tenreyro susirūpinimą dėl „Covid-19“ padarytos žalos moterų karjerai.

Nors „Covid-19“ paspartino automatizavimą, karantinai labiausiai paveikė moterų dominuojamus sektorius ir užkrovė moterims daugiau namų ruošos darbų, o dėl to nukentėjo jų produktyvumas.

Moterų, dirbančių kvalifikuotus darbus, dalis ir toliau didėjo. Atskiras darbo paieškos svetainės „LinkedIn“ tyrimas atskleidė, jog moterys pastaruoju metu buvo rečiau priimamos į vadovaujančias pozicijas, o tai panaikino dvejų metų pažangą.

Vienas iš sprendimų galėtų būti „įgūdžiais paremtas įdarbinimas“, kai darbdaviai daugiausia dėmesio skiria potencialių kandidatų pasirodymui atrankos metu, o ne tiesioginei darbo patirčiai ir formaliai kvalifikacijai. Tokio pobūdžio įdarbinimas būtinas tokiuose sektoriuose kaip technologijos. Tik 14 proc. debesų kompiuterijos darbuotojų yra moterys.

Keliose didelėse šalyse moterys nuo vyrų atsilieka ir politikoje. Visame pasaulyje moterys užima tik maždaug ketvirtadalį vietų parlamente ir šiek tiek daugiau nei penktadalį ministrų pozicijų. Kita vertus, lyčių skirtumai švietimo ir sveikatos srityje beveik išnyko.

PEF paragino verslo lyderius ir politikos formuotojus įtraukti lyčių lygybę į savo ekonominio atsigavimo po pandemijos planus.