Šalies sveikatos ministras Frankas Vandenbroucke žurnalistams sakė, kad susirgo nesiskiepijęs asmuo, kuriam koronavirusas nustatytas lapkričio 22 dieną.

Nauja atmaina paskatino Europos Sąjungą penktadienį pateikti rekomendaciją laikinai nutraukti susisiekimą oru su pavojaus regionu.

Garsus Belgijos virusologijos specialistas Marcas Van Ranstas per „Twitter“ parašė, kad šis asmenuo lapkričio 11 dieną parvyko iš Egipto.

F. Vandebroucke nurodė: „Privalu pakartoti, kad tai yra įtartinas variantas – nežinome, ar šis variantas yra labai pavojingas.“

Vis dėlto ministras atkreipė dėmesį, kad „dėl visa pikta“ Europa stabdo skrydžius iš pietinių Afrikos valstybių.

„Taigi, [laikomasi] visokeriopo atsargumo, bet nepanikuokite“, – sakė jis ir pridūrė, kad situaciją analizuoja Belgijos COVID-19 rizikos vertinimo grupė .

Penktadienį Belgija taip pat nurodė imtis papildomų priemonių, kaip pažaboti COVID-19 atvejų augimą, įskaitant naktinių klubų uždarymą trims savaitėms ir ribojimus privatiems vakarėliams.

Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis De Croo sakė, kad restoranai ir barai privalo riboti žmonių skaičių prie staliuko iki šešių ir dirbti ne ilgiau vienuoliktos valandos vakaro. Premjeras pranešė, kad uždarose patalpose vyksiantys sporto renginiai bus be žiūrovų.

Prieš tai skelbta, kad pirmasis užsikrėtimo nauja koronaviruso atmaina B.1.1.529 atvejis nustatytas Izraelyje – infekcija diagnozuota iš Malavio grįžusiam šalies piliečiui. Tai penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnyba.

„Keliose šalyse Afrikos pietuose rasta atmaina aptikta ir Izraelyje. Ja užsikrėtė pilietis, kuris grįžo iš Malavio. Be to, įtariami dar du užsikrėtimo atvejai – iš užsienio grįžę piliečiai šiuo metu laukia testų rezultatų ir yra izoliuoti“, - sakoma pranešime.

Anot spaudos tarnybos, pradėtas epidemiologinis tyrimas, kad būtų nustatyti visi galimi infekuotųjų kontaktai. Visi trys Izraelio piliečiai yra vakcinuoti, jų imunizacijos duomenys dabar tikrinami.

Ketvirtadienį Izraelis įtraukė į šalių, kuriose izraeliečiams draudžiama lankytis, sąrašą PAR, Lesotą, Botsvaną, Zimbabvę, Mozambiką, Namibiją ir Esvatinį, kadangi regione išaiškinta nauja koronaviruso atmaina B.1.1.529.

Kaip informavo premjero kanceliarija, visi iš šių šalių grįžtantys Izraelio piliečiai, taip pat ir paskiepyti trečiąja doze, turi izoliuotis viešbučiuose ir laikytis karantino reikalavimų.

Europa imasi žingsnių stabdyti keliones

Vokietija ir Italija penktadienį pasekė Jungtinės Karalystės pavyzdžiu ir uždraudė daugumą kelionių iš Pietų Afrikos, vyriausybėms stengiantis užkirsti kelią plisti naujai COVID-19 atmainai, turinčiai daug mutacijų.

Augantį nerimą atspindi ir Europos Sąjungos paskelbtas pasiūlymas uždrausti keliones iš pietinių Afrikos valstybių.

Europos Komisija, „glaudžiai koordinuodama veiksmus su valstybėmis narėmis, siūlys aktyvuoti apsaugos mechanizmą ir sustabdyti skrydžius iš Afrikos pietinio regiono dėl susirūpinimą keliančios atmainos B.1.1.529“, penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ES vykdomosios valdžios institucijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Vokietijos įvedami nauji kelionių suvaržymai, įsigaliosiantys nuo penktadienio vakaro, paveiks Pietų Afriką ir, „tikriausiai, kaimynines šalis“, sakė sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas.

Jis nurodė, kad atvykti iš ten bus leidžiama tik Vokietijos piliečiams. Atvykę jie turės karantinuotis 14 dienų, net jei yra pasiskiepiję nuo koronaviruso.

„Paskutinis dalykas, kurio mums dabar reikia, yra nauja atmaina, sukelianti dar daugiau problemų“, – sakė J. Spahnas, Vokietijai grumiantis su itin smarkia ketvirtąja pandemijos banga.

Italijos vyriausybė penktadienį paskelbė, kad nebeįsileis asmenų, kurie per dvi pastarąsias savaites lankėsi Pietų Afrikoje, Lesote, Botsvanoje, Zimbabvėje, Mozambike, Namibijoje ar Esvatinyje.

Sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza sakė, kad mokslininkai tiria naują atmainą B.1.1.529, „o kol kas mes laikysimės maksimalaus atsargumo“.

Jungtinė Karalystė pranešė, kad nuo penktadienio 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku stabdomi visi skrydžiai iš Pietų Afrikos, Namibijos, Lesoto, Esvatinio, Zimbabvės ir Botsvanos.

Pietų Afrika griežtai pasmerkė šį Britanijos sprendimą.

„Pietų Afrika gerbia visų valstybių teisę imtis būtinų atsargumo priemonių savo piliečiams apsaugoti, tačiau JK sprendimas laikinai uždrausti pietų afrikiečiams atvykti į JK atrodo skubotas, turint galvoje, kad net Pasaulio sveikatos organizacija dar nepaskelbė rekomendacijų dėl tolesnių žingsnių“, – nurodė Užsienio reikalų ministerija išplatintame pareiškime.