E. Muskas, „Tesla Inc.“ vadovaujantis milijardierius, šiuos komentarus išsakė pirmadienį forume „X Spaces“, priklausančiame jo socialinės žiniasklaidos platformai „X“. Diskusijose dalyvavo Senato įstatymo projekto – pagal kurį Ukrainai ir toliau būtų teikiama pagalba kovojant su prieš dvejus metus prasidėjusia plataus masto Rusijos invazija – oponentai.

Prie jo prisijungė Ronas Johnsonas iš Viskonsino, JD Vance‘as iš Ohajo ir Mike‘as Lee iš Jutos, taip pat buvęs respublikonų kandidatas į prezidentus Vivekas Ramaswamy‘is ir vienas iš „Craft Ventures LLC“ įkūrėjų Davidas Sacksas.

E. Musko komentarai buvo išsakyti jam pritarus R. Johnsono pareiškimui, esą V. Putinas nė už ką nepralaimės karo Ukrainoje. R. Johnsonas sakė, kad tie, kurie tikisi, jog nugalės ukrainiečiai, „gyvena fantazijų pasaulyje“.

„Turim šitą dalyką nudusinti“, – sakė JD Vance‘as, kalbėdamas apie 95 mlrd. JAV dolerių priemonę, į kurią įeina 60 mlrd. JAV dolerių parama Ukrainai, taip pat finansavimas Izraeliui, Taivanui ir humanitarinė pagalba Gazos Ruožui.

E. Muskas pridūrė, kad tikisi, jog amerikiečiai dėl Ukrainos įstatymo projekto kreipsis į savo išrinktus atstovus: „Šios išlaidos Ukrainai nepadeda. Karo tęsimas Ukrainai nepadeda.“

Panašių minčių E. Muskas jau ir anksčiau yra išsakęs „X“, kai abejojo Ukrainos galimybėmis laimėti karą ir šaipėsi iš Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymų suteikti pagalbą. Technologijų magnatas sulaukė ukrainiečių ir Kongreso narių demokratų kritikos.

E. Muskas senatoriams sakė, kad kartais yra kaltinamas ginąs V. Putiną, tačiau pabrėžė, jog šis kaltinimas „absurdiškas“. Jis teigė, kad jo kompanijos „tikriausiai padarė daugiau nei kas kitas, kad pakenktų Rusijai“.

E. Muskas sakė, kad V. Putinas jaučia spaudimą kovoti iki galo. „Jei jis atsitrauktų, jį nužudytų“, – teigė E. Muskas.

E. Muskas senatoriams sakė, kad kartais yra kaltinamas ginąs V. Putiną, tačiau pabrėžė, jog šis kaltinimas „absurdiškas“. Jis teigė, kad jo kompanijos „tikriausiai padarė daugiau nei kas kitas, kad pakenktų Rusijai“.

Milijardierius priminė, kad „SpaceX“ teikė Ukrainai interneto paslaugas „Starlink“, kurios buvo itin svarbios šalies ryšiams prasidėjus Rusijos invazijai. Be to, „SpaceX“ atėmė verslą iš Rusijos raketų paleidimo įmonių.

Jo nuomonė ryškiai prieštarauja JAV prezidento Joe Bideno ir Senato respublikonų lyderio Mitcho McConnellio požiūriui: abu politikai teigia, kad pagalba Ukrainai ginantis nuo Kremliaus sutampa su Amerikos interesais ir padės atgrasyti nuo karo kitus autokratus.

Pirmadienio vakarą Senatas tęsė darbą prie įstatymo projekto – buvo tikimasi, kad jis bus priimtas, tačiau Atstovų Rūmų pirmininkas Mike‘as Johnsonas pareiškė, jog pirmenybė turėtų būti teikiama pasienio saugumo priemonėms.

E. Muskas sakė, kad jam rūpi nutraukti žmonių žūtis abiejose kariaujančiose pusėse, ir pridūrė abejojantis, ar išmintinga siekti V. Putino nušalinimo.

„Tie, kurie nori, kad Rusijoje pasikeistų valdžia, turėtų susimąstyti, kas būtų tas asmuo, kuris nuvers Putiną, ir ar jis sieks taikos? Greičiausiai ne.“

E. Muskas pridūrė, kad tas asmuo tikriausiai būtų „dar baisesnis už Putiną“.