„Gazprombank“, kuris, reaguojant į Rusijos invaziją Ukrainoje, ketvirtadienį buvo įtrauktas į Didžiosios Britanijos sankcijų sąrašą, dviejų paskolų sąlygomis turi teisę perimti 100 proc. bendrovės išgaunamo aukso, teigiama penktadienį išplatintame „Petropavlovsk“ pranešime.

Bendrovė taip pat pažymėjo, kad dėl aukso pirkimo ir pardavimo Rusijoje apribojimų rasti alternatyvų pirkėją gali būti „sudėtinga“. Londone listinguojamos akcijos atpigo net 33 proc. iki rekordiškai žemos 1,2 penso kainos.

„Petropavlovsk“ per Rusijos akcijų krizę po Maskvos invazijos į Ukrainą ir vėliau paskelbus sankcijas nukentėjo ypač skaudžiai. Vos prieš penkis mėnesius siekusi šiek tiek mažiau nei milijardą svarų (1,32 mlrd. dolerių), dabar rinkos kapitalizacija nusmuko iki maždaug 65 mln. svarų.

Prasidėjus išpardavimui „Petropavlovsk“ akcijos tapo vienomis pigiausių Londone, jomis prekiaujama 0,9 karto išankstiniu pelnu – tai didelė nuolaida nuo „FTSE 100“ indekso 11,4 karto.

„Petropavlovsk“ penktadienį taip pat perspėjo, kad sankcijos reiškia, jog ji negali šiandien išmokėti 560 tūkst. dolerių palūkanų pagal 200 mln. dolerių „Gazprombank“ terminuotos paskolos sąlygas. Tos paskolos ir 86,7 mln. dolerių atnaujinamo kredito sąlygos yra tokios, kad „Gazprombank“ perima visą bendrovės aukso produkciją.

„Turto įšaldymas ir komplikacijos, kurias jis sukelia POG operacijai, reiškia, kad potencialiai ilgalaikei vertei, kurią matome grupėje, iškilo rimtas pavojus“, – pranešime pabrėžė „Peel Hunt“ analitikai Peteris Mallinas-Jonesas ir Timas Huffas.

„Petropavlovsk“ yra viena iš nedaugelio Rusijos bendrovių, kurios akcijomis vis dar prekiaujama Londone po to, kai Londono vertybinių popierių birža anksčiau šį mėnesį sustabdė prekybą Rusijos depozitoriumo pakvitavimais, siekdama išlaikyti tvarkingą rinką.