Nors 14-os minučių filmuke Londonas vaizduojamas kaip tikra pasaulinės veiklos platforma, jame neužsiminta apie vieną iš šiuo metu atsiradusių kliūčių sostinėje: galiojant pandeminiams ribojimams, kurie neseniai buvo pratęsti, čia lankosi vos saujelė užsienio investuotojų. Tai reiškia, kad prabangos prekių rinka didžiąja dalimi kliaujasi vietiniais vartotojais, o jos atsigavimas tebėra silpnas, trūkstant pasiturinčių pirkėjų iš užsienio, kurie sutiktų mokėti didesnę kainą.

„Idealiu atveju galėjome tikėtis, kad šiuo metu jų bus nemažai, bet jų čia tiesiog nėra, – sakė Jamesas Van Den Heule‘as, nekilnojamojo turto plėtros įmonės „Fenton Whelan“ direktorius, pridurdamas, kad dabar didžiausią klientų dalį sudaro britų pirkėjai. – Ypač šiame kainų segmente daugelis norėtų atvykti į vietą, kad galėtų priimti galutinį sprendimą, tad aš manau, kai jie jau pasirodys, kainos ims augti.“

Brangiausių nuosavybių pardavėjai nekantriai laukė vasaros, po to, kai premjeras Borisas Johnsonas paskelbė, kad visi COVID-19 ribojimai bus atšaukti greičiausiai birželio 21-ąją, ir tikėjosi, kad atsivėrus Jungtinei Karalystei, grįš ir pinigai iš Kinijos ir Artimųjų Rytų. Tačiau jų viltys subliuško praėjusią savaitę, kai vyriausybė atidėjo visišką ribojimų panaikinimą bent keturioms savaitėms, šalyje išaugus užsikrėtimo Delta atmaina atvejų skaičiui.

Savininkai, regis, atsisako laukti gelbėtojų iš užsienio. Namai turtingiausiuose Londono rajonuose parduodami sparčiausiais tempais per septynerius metus, rodo „LonRes“ duomenys, bet tai nepadidino kainų. Bazinė nekilnojamojo turto vertė gegužę buvo 1,9 proc. žemesnė nei prieš metus.

Ir būtent britai dabar yra pagrindinis rinkos variklis – JK pirkėjai šiuo metu sudaro didžiausią dalį per bent dešimtmetį, 62 proc., rodo „Knight Frank“ paskaičiavimai. Tai leidžia manyti, kad vietiniai laikosi tvirtos pozicijos: jie negali arba nenori mokėti kosminių kainų, kurias iki tol užkėlė pasauliniai „sunkiasvoriai“, stipriausi rinkos dalyviai.

Toks atkaklumas yra retas dalykas platesnėje britų gyvenamojo būsto rinkoje, kur metinis augimas pasiekė dviženklį skaičių, pirkėjams skubant pasinaudoti baigiančia galioti mokestine lengvata ir pagerinti savo gyvenamąsias sąlygas. Toks šuolis neseniai net paskatino Anglijos centrinį banką perspėti, kad rinka „dega“ ir kursto socialinę nelygybę.

Vietiniams gyventojams galimybių „langelis“ gali būti siauras. Atšaukus ribojimus, centrinio Londono bazinė vertė 2022 metais pakils 7 proc. ir galiausiai po maždaug penkerių metų grįš prie ankstesnio piko, prognozuoja nekilnojamojo turto pramonės atstovės „Savills“ ir „Knight Frank“. Žinoma, mums tokios prognozės ne naujiena – tos pačios įmonės prognozavo, kad rinka kone nusmuks iki žemiausio lygio 2016 metais po balsavimo dėl „Brexit“ ir kad vėliau nekilnojamojo turto vertė kils iki pat 2021 metų.

„Kaskart, kai mums atrodo, kad kažkas keisis, atsiranda kitas variantas ir situacija peržiūrima iš naujo“, – sakė Markas Pollackas, prabangaus nekilnojamojo turto agentūros „Aston Chase“ pardavimų direktorius. Dėl to elitiniame centriniame Londone su nekilnojamuoju turtu, kuris paprastai pritraukia tarptautinę rinką, pardavėjams, jaučiantiems spaudimą parduoti nuosavybę, manyčiau, atsiranda potencialių sandorių.“

Pasiturintys pirkėjai tuo naudojasi. Sent Džons Vudso rajone, garsėjančiame savo Viešpaties kriketo aikšte ir medžių apjuostomis alėjomis, vienam rizikos fondo valdytojui pavyko numušti prašomą kainą už didžiulį trijų aukštų namą nuo 12,75 mln. iki 8,4 mln. svarų sterlingų. Namo savininkas mėgino jį parduoti nuo 2017 metų, teigia elitinio nekilnojamojo turto agentė Jo Eccles, kuri suorganizavo šios nuosavybės pardavimą praėjusių metų pabaigoje.

Turtingesniems pirkėjams siekiant pagerinti savo gyvenamąsias erdves, jų pageidavimų sąrašai plečiasi. Namai su penkiais ar daugiau miegamųjų, su didesniu sodu, dviem studijomis ir pakankamai erdviu kambariu, kuriame tilptų ir jogos kilimėlis, ir dviratis treniruoklis „Peloton“, yra labai paklausūs, sako J. Eccles. Daugelis jos klientų savo ateitį sieja su lanksčiomis darbo sąlygomis.

Prabangių Londono namų savininkai jaučiasi labiau motyvuoti po septynerių kainų nuosmukio ir sąstingio metų. Nuo pat 2014 metais pasiekto rinkos piko paklausai kirto ištisa serija veiksnių – vienas po kito sekę mokesčių didinimai, netikrumas po „Brexit“ ir griežtos kovos su pinigų plovimu priemonės. Nepadėjo ir praėjusiais metais pakilusi svaro sterlingų vertė.

Vis dėlto užsienio pirkėjų susidomėjimas pastaraisiais mėnesiais iš lėto atgyja, sako Chrisas Jonesas, nekilnojamojo turto konsultacinės įmonės „Warnerheath“ įkūrėjas ir direktorius. Bet kalbant apie jų realų atvykimą į Londoną ir sandorių sudarymą, „vasara nuteikia optimistiškai, ruduo teikia dar daugiau vilčių, sako Ch. Jonesas. Vienas iš jo klientų užsiminė svarstąs atidėti planus įsigyti butą Londone iki 2022 metų pavasario.

Kai kuriems pardavėjams pandemija leido suvokti, kad gyvenimas tiesiog per trumpas. Dalis žmonių įkainoja savo namus konkurencingomis kainomis, tam, kad galėtų įgyvendinti planuotas gyvenimo būdo permainas, sakė J.Eccles. Tiems namų savininkams „svarbu ne stengtis nutaikyti reikiamą momentą, o toliau gyventi visavertį gyvenimą“, – sakė ji.