Komentuodamas tendenciją, kai per pastarąjį akcijų rinkos sujudimą iki tol nežinomų kompanijų, kaip antai „Fangdd Network Group Inc.“ ir „Nikola Corp.“, akcijų kainos keleriopai išaugo – kartais vos per kelias dienas ar valandas, – „UBS Global Wealth Management“ atstovas Chalesas Day’jus turtingiems klientams pataria laikytis jau žinomų, taigi saugesnių pavadinimų.

„Akcijos, apie kurias prieš tris mėnesius nebuvau nė girdėjęs, staiga yra pačios aktyviausios – bet investuotojai ten nelenda, ten gali lįsti tik prekeiviai arba mėgėjai, – teigia Šveicarijos firmos, kuri prižiūri 2,3 trilijono dolerių turtą, generalinis direktorius ir privatus investicijų patarėjas Ch. Day’jus. – Jei esate turtingas investuotojas, turite stengtis negalvoti, kad kartu su šiomis akcijomis prarasite didžiulę grąžą.“

Kadangi „S&P 500“ nuo kovo mėnesio žemiausios ribos išaugo daugiau kaip 30 proc., baimė pražiopsoti gerą uždarbį masina investuotojus mėgėjus, arba dienos prekeivius, – tačiau ten pat sukasi ir be komisinių dirbantys rinkos „robinhudai“, kurie čiumpa kompanijas, gaunančias mažai arba jokio pelno, ir iškelia jų akcijas į padanges. Kol investuotojai mėgėjai atidarinėja rekordinį kiekį naujų sąskaitų, Volstrito profesionalai bando išsiaiškinti, iki kokio laipsnio mažmeninės prekybos apetitas daugelyje rinkos dalių tapo išsipildančia pranašyste ir kokią riziką jis kelia rinkai.

Atsižvelgiant į didėjantį susirūpinimą dėl ekonomikos atsigavimo tempo ir antrosios infekcijos bangos rizikos, Ch. Day’jus savo klientams rekomenduoja sutelkti dėmesį į mažmeninės prekybos ir technologijų akcijas, generuojančias pastovius grynųjų pinigų srautus, bei ieškoti galimybių įsigyti pigesnių akcijų. Jis pataria turėti šiek tiek grynųjų pinigų ir vyriausybės obligacijų, kad būtų galima apsisaugoti nuo galimų svyravimų.

Kalbėdamas apie sparčiai kylančias akcijas, Ch. Day’jus pateikia palyginimą su 2000 m. rinkos nuosmukiu, „kai kažkokios neaiškios kompanijos kas mėnesį paaugdavo dvigubai ar trigubai“, sakė jis pokalbyje telefonu. Praėjusią savaitę nedidelės Kinijos nekilnojamojo turto firmos „Fangdd“ akcijos per vieną dieną išaugo 13 kartų, o jos rinkos kapitalizacija padidėjo iki 4 milijardų dolerių. Vos po kelių dienų ši vertė vėl nukrito iki 1 milijardo dolerių.

„Jei esate labai turtingas, tikriausiai norite užsitikrinti tam tikrą apsaugą, kad rizikuodamas jaustumėtės patogiau“, – pažymi Ch. Day’jus.

Vis dėlto vien todėl, kad dienos prekeiviai yra aktyvesni ir neturi profesinio pasirengimo, dar nereiškia, kad jie klysta. Kol kas, remiantis „Goldman Sachs Group Inc.“ duomenimis, jų sandorių liūto dalis atiteko norintiems greitai užsidirbti, o jų favoritai lengvai aplenkia rizikos draudimo fondų ir savitarpio pagalbos fondų favoritus. Ir nors tikėtinos kompanijų, į kurias jie uoliai investuoja, pajamos ne visada gali pateisinti kylančias akcijų kainas, daugelį mažmeninių investuotojų drąsina JAV Federalinės rezervų sistemos skatinimo priemonės ir ekonominis atsigavimas po to, kai buvo sušvelnintas karantinas.

Visgi Ch. Day’jus perspėja, kad prekiautojai mėgėjai rizikuoja nusvilti dėl kai kurių mažiau žinomų kompanijų rinkos svyravimų.

„Būtent dėl to jie yra labiausiai pažeidžiami didelių svyravimų: šie žmonės neturi daug patirties ir dabar ims galvoti, kad tai paprasta, o toks mąstymas yra pavojingas, – teigia jis. – Sakyčiau, beveik visos „robinhudų“ kompanijos yra niekinės.“