Pirmoji pasaulyje 1100 kv itin aukštos elektros įtampos nuolatinės srovės perdavimo linija, einanti per Jangdzės upę nuo Čangdzi iki Gukvano yra 3 293 km ilgio, trečiadienį pranešė didžiausia šalyje elektros energijos skirstytoja. Tokio ilgio ruožas prilygsta atstumui nuo Los Andželo iki Klivlando. 40,7 mlrd. juanių (5,9 mlrd. JAV dolerių) vertės projektui, kurį bendrovė vadina „elektros šilko keliu“, buvo pritarta 2015 m. gruodį, statybos prasidėjo jau kitą mėnesį.

Kinija, siekdama tiekti elektrą iš tolimųjų perteklinės pasiūlos regionų į sritis, kur jaučiama didesnė paklausa, vis dažniau kliaujasi ultra aukštos srovės (UHC) technologijomis. Sindziango uigūrų autonominiame regione, kur prasideda naujoji linija, vykdomi stambaus masto saulės ir vėjo energijos projektai, bet kartu čia, anot Nacionalinės energetikos administracijos (NEA), yra daug nepanaudojamų, laisvų pajėgumų. Be to, NEA uždraudė statyti naujas anglimi kūrenamas elektrines Sindziange, taip pat 20-yje kitų provincijų, dėl galimo pajėgumų pertekliaus.

Šis projektas yra „šalies strategijos dalis, kuria siekiama perduoti elektrą iš vakarų į rytus, siekiant sušvelninti elektros perteklių vakaruose ir atsižvelgiant į tai, kad tokios investicijos į infrastruktūrą gali paskatinti ekonomikos augimą“, - sakė „China Research“ vadovas Nannanas Kou tyrimų organizacijai „Bloomberg NEF“ Pekine.

Naujoji elektros jungtis kerta Gansu, Ningsios chuejų autonominį rajoną, Šaansi ir Henano provincijas ir baigiasi rytinėje Kinijos Anhujaus provincijoje, Siuančengo mieste. Per metus ja bus galima perduoti 66 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) elektros į rytinę Kiniją, aprūpinant energija 50 mln. namų ūkių ir sumažinant anglies naudojimą 30,24 mln. tonų, teigė korporacija „State Grid“.