ES PPO generalinei direktorei Ngozi Okonjo-Iweala perdavė Lietuvos pretenziją, kad Kinija pritaikė „nepaskelbtas sankcijas“ jos gaminiams, o N. Okonjo-Iweala tai aptarė su Kinijos premjeru Li Keqiangu, teigiama „Bloomberg“ gautame diplomatiniame pranešime. Kinija neigė blokuojanti Lietuvos eksportą.

Įtampa tarp Kinijos ir Lietuvos pradėjo augti po to, kai praėjusį mėnesį Taivanas Baltijos šalies sostinėje atidarė atstovybę, o tai, Pekino nuomone, yra nepagarba Kinijos suverenitetui. Kinija atšaukė savo ambasadorių ir susilpnino ryšius su Lietuva. Vilnius anksčiau šią savaitę paprašė Europos Komisijos, bloko vykdomosios valdžios, įsikišti.

„ES buvo informuota, kad Lietuvos siuntos nėra įforminamos Kinijos muitinėse, o importo prašymai iš Lietuvos atmetami, – ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams sakė ES prekybos vadovas Valdis Dombrovskis. – Mes glaudžiai bendraujame su Lietuvos valdžios institucijomis, taip pat kreipėmės į Kinijos valdžios institucijas, kad išsiaiškintume situaciją.“

Susitikimai atmetami

ES mėgino gauti informacijos iš Pekino muitinių pareigūnų, tačiau prašymai surengti susitikimus buvo atmesti, motyvuojant „Covid-19“, sakė su šiuo reikalu susipažinęs asmuo.

ES dabar bando užmegzti kontaktą su Kinija keliais lygiagrečiais kanalais, pridūrė asmuo, kuris prašė neskelbti jo tapatybės, nes procesas yra privatus.

Kinijos ambasados Briuselyje pareigūnas ne iš karto sutiko pakomentuoti bloko pastangas surengti susitikimus Lietuvos klausimu.

Lietuva trečiadienį informavo ES ambasadorius apie Kinijos vykdomus atsakomuosius veiksmus, įskaitant Lietuvos pašalinimą iš muitinės duomenų bazių: dėl to nebeįmanoma atlikti prekių išmuitinimo, kyla sunkumų su muitinėmis ir ribojami Lietuvos ir Kinijos kompanijų komerciniai ryšiai, teigiama pranešime.

Pekinas taip pat sumenkino Lietuvos diplomatinį statusą Kinijoje ir atsisakė apdoroti diplomatinius krovinius, teigiama pranešime.

Kinijos valstybės remiama žiniasklaida „Global Times“ paneigė, kad esama kokių nors prekybos sutrikimų.

ES tyrimas

Ketvirtadienį bendrame pareiškime ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellas paantrino V. Dombrovskiui, sakydamas, kad blokas tiria pretenzijas ir kreipėsi į Kinijos valdžios institucijas, prašydamas pasiaiškinti.

„Jei gauta informacija pasitvirtintų, ES turėtų įvertinti Kinijos veiksmų suderinamumą su jos įsipareigojimais Pasaulio prekybos organizacijai“, – teigiama pareiškime.

V. Dombrovskis žurnalistams sakė, kad ketvirtadienio rytą telefonu kalbėjosi su kadenciją baigiančiu Kinijos ambasadoriumi ES, prašydamas Kiniją suteikti informacijos ir paaiškinti situaciją.

PPO taisyklės leidžia generaliniam direktoriui padėti išspręsti kai kuriuos ginčus taikant savanorišką procedūrą, vadinamą „geromis tarnybomis“. Idėja yra pasikviesti nepriklausomą, su ginču nesusijusį asmenį iš šalies, kuris padėtų rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą nesiimant formalaus ginčo reguliavimo proceso.

Kaip žinia, bet kokia oficiali pretenzija PPO gali būti nagrinėjama ilgai, o sėkmė negarantuota. Oficialus ginčo reguliavimas galėtų užtrukti net trejus metus, o po to Kinija vis tiek galėtų apskųsti sprendimą.

N. Okonjo-Iweala su K. Li kalbėjosi gruodžio 3 d., tačiau nėra žinių, ar buvo kalbama ir apie Lietuvą.