Šis požiūris dominuoja visoje Europoje: valdžios institucijos į e. cigaretes žiūri ramiai, nes JAV užfiksuoti susirgimai daugiausia siejami su tuo, kad veipinimo skystis būdavo sumaišytas su THC – kanapėse esančiu psichoaktyviu junginiu, kuris daugelyje Europos šalių yra uždraustas. E. cigarečių paplitimas tarp Europos paauglių taip pat daug mažesnis nei JAV, kaip ir nikotino kiekis populiariuose veipinimo produktuose.

„Jei esi rūkalius ir niekaip negali mesti rūkyti, išbandyk veipinimą“, – šį mėnesį tviteryje paskelbtame interviu pasiūlė Anglijos visuomenės sveikatos tabako reikalų vadovas Martinas Dockrellas. Ši vyriausybinė institucija ne kartą teigė, kad veipinimas yra 95 proc. mažiau kenksmingas už cigaretes.

Tokia reakcija į veipinimo krizę pabrėžia gilesnius abiejų regionų požiūrio į rūkymo alternatyvas skirtumus. Jungtinės Karalystės sveikatos įstaigos skatina išbandyti tokius produktus kaip „Imperial Brands Plc“ . -cigaretės „Blu“ ir „British American Tobacco Plc“ gaminamos „Vype“. Tai matoma kaip būdas priversti žmones mesti rūkyti įprastas cigaretes, kurios siejamos su vėžiu, širdies ir kitomis ligomis. Jungtinėse Valstijose, kur pastaraisiais dešimtmečiais buvo iškelta nesuskaičiuojama daugybė tabako bylų, priešingai, bijoma, kad alternatyvios cigaretės kaip tik paskatins žmones rūkyti tradicines.

Abu regionus sieja mažėjantys rūkymo ir didėjantys veipinimo rodikliai. „Euromonitor International“ duomenimis, JAV praėjusiais metais cigaretes rūkė maždaug 13 proc. populiacijos (2013 m. – 18 proc.). Jungtinėje Karalystėje šis rodiklis sumažėjo nuo 19 proc. iki 14 proc.; kitose šalyse, kaip antai Prancūzijoje ir Vokietijoje, cigarečių atsisakoma lėčiau.

Didžiausia rinka

Jungtinė Karalystė – Europos pirmaujanti veipinimo rinka: šiuos įtaisus naudoja 6,3 proc. suaugusios šalies populiacijos, tačiau, lyginant su amerikiečiais, veipinimą yra išbandę kur kas mažiau britų paauglių.

Maždaug 1,6 proc. 11–18 metų jaunuolių prisipažįsta vartoję e. cigaretes daugiau nei kartą per savaitę, rodo „Yougov“ apklausa, kurią birželį paskelbė kovos su rūkymu grupė „Action on Smoking and Health“. Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas trečiadienį pranešė, kad, remiantis preliminariais naujos apklausos duomenimis, nuolatinių veiperių proporcija tarp JAV vidurinių mokyklų moksleivių išaugo iki vieno iš keturių.

Jungtinės Karalystės valdžios institucijos pranešė 2019 m. gavusios septynis pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas, kurios, kaip įtariama, kilo dėl veipinimo; mirčių atvejų neužfiksuota. Tuo tarpu Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, pastaraisiais mėnesiais gauta net 380 pranešimų apie paslaptingus su šia praktika susijusius simptomus, įskaitant šešis mirties atvejus.

Veipinimo skysčių, kurių sudėtyje būtų THC, Europoje sunku rasti, ir tai galbūt paaiškina, kodėl Europos Sąjunga dėl veipintojų sveikatos pernelyg nesijaudina. Niujorko valstijos sveikatos apsaugos atstovai nurodė, kad galimas kvėpavimo takų simptomų kaltininkas – vitamino E acetatas, randamas kai kuriuose produktuose, naudojamuose įkvėpti THC.

Europos pastangos pastūmėti rūkalius veipinamų ir šildomų tabako gaminių link yra grindžiamos visuomenės sveikatos požiūriu, vadinamu žalos mažinimu, kuris devintajame dešimtmetyje buvo pripažintas kaip ŽIV ir kitų ligų prevencija tarp sekso paslaugų teikėjų ir švirkščiamųjų narkotikų vartotojų. Šiuo metodu siekiama sumažinti rizikingo elgesio poveikį skatinant infekcijoms kelią užkertančias priemones, tokias kaip švarios adatos ir prezervatyvai. Strategija tapo kontrastu tokiems veiksmams, kaip Nancy Reagan remiama kovos su narkotikais kampanija „Tiesiog sakyk NE“ (ang. „Just Say No“).

„Mes neslepiame, kad veipinimas gali kelti pavojų sveikatai, tačiau, lyginant su tabako rūkymu, jis yra kur kas mažiau kenksmingas“, – pažymi Anglijos visuomenės sveikatos alkoholio, narkotikų ir tabako direktorė Rosanna O’Connor.

Griežtesnės taisyklės

Skatindamos elektroninių cigarečių vartojimą, Europos valdžios institucijos įvedė griežtesnes taisykles – pavyzdžiui, apribodamos į vaikus nukreiptą rinkodarą ir nustatydamos žemesnes nikotino kiekio ribas, todėl naujieji įtaisai sveikatos apsaugos pareigūnams atrodo priimtinesni. Jungtinė Karalystė draudžia veipinimo produktų kompanijoms kurti į paauglius nukreiptą reklamą. Tikri ar fiktyvūs personažai, kurie galėtų patikti jaunimui, yra uždrausti, kaip ir e. cigarečių vartotojų, kurie atrodo jaunesni nei 25-erių, vaizdavimas.

Europos Sąjungoje taip pat nustatytos žemesnės leistinos nikotino ribos elektroninių cigarečių skystyje: maksimalus nikotino kiekis gali siekti 20 miligramų viename mililitre, palyginus su 59 miligramais mililitre „Juul Labs Inc.“ veipinimo produktuose. Norėdama patekti į tokias ES rinkas kaip Jungtinė Karalystė, JAV gamintoja turėjo atskiesti nikotininius veipinimo skysčius.

Londone įsikūrusi „BAT“, kuri ketvirtadienį paskelbė atleidžianti 2300 darbuotojų, nes ketina vėl sutelkti dėmesį į rūkymo pakaitalus, teigia pritarianti JAV maisto ir vaistų administracijos susirūpinimui, kad kai kurių skoninių veipinimo produktų rinkodara gali būti patraukli vaikams.

„Žiūrint iš kitos pusės, sunku pervertinti atsakingos skoninių produktų rinkodaros vaidmenį padedant suaugusiems vartotojams pereiti nuo smilkomų produktų prie alternatyvių tabako ir nikotino gaminių“, – pažymima „BAT“ pranešime.

„Juul“ neseniai atidarė parduotuves Kinijos elektroninės prekybos svetainėse „Tmall“ ir „JD.com“, siekdama plėstis visame pasaulyje.

E. cigarečių pavojai

Bloomberg News“ motininės kompanijos „Bloomberg LP“ įkūrėjas ir pagrindinis savininkas Michaelas R. Bloombergas palaikė ir finansavo skoninių elektroninių cigarečių ir tabako draudimą bei remia pastangas sumažinti visuotinę tabako paklausą visame pasaulyje.

Kai kurios Europos šalys pabrėžė e. cigarečių pavojus, įskaitant pripratimą ir tai, kad jos gali paskatinti vartotojus pereiti prie tradicinių cigarečių rūkymo. Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijos rugpjūčio mėnesio ataskaitoje daroma išvada, kad, nors elektroninės cigaretės gali padėti rūkaliams mesti rūkyti, jos turėtų būti reglamentuojamos griežčiau, siekiant sumažinti šių produktų vartojimą ir išvengti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.

Vis dėlto Europos požiūris ne toks ir priešiškas, pastebi Jonathanas Fellas, vadovaujantis Londone įsikūrusiam investicijų valdytojui „Ash Park“, kuriam priklauso dalis „Philip Morris“, „BAT“ ir „Altria“ akcijų.

„Jungtinėse Valstijose vis dar paplitusi nuomonė, kad tikrasis priešas – tabako pramonė, o ne rūkymo sukelta žala“, – pažymėjo jis.