Tačiau analitikai sutaria, kad iki tol dar teks palūkėti, ir net jeigu šalys susės prie derybų stalo, tikėtina, kad jos susidurs su panašiomis kliūtimis, dėl kurių buvo sustabdytos derybos tarp JAV ir ES valdant Barackui Obamai.

D. Trumpas, kuris nuo atvykimo į Londoną jau kelis kartus paminėjo greito ir realaus pakto galimybę, pirmadienį „Twitter“ paskelbė, kad „didelis Prekybos Sandoris bus galimas, kai tik JK nusimes pančius. Jau pradedame derybas!“

Spaudos konferencijoje su ministre pirmininke Theresa May antradienį D. Trumpas pareiškė, kad „fenomenalus“ sandoris, dėl kurio dvišalė prekyba gali padvigubėti ar net patrigubėti, turi „milžinišką potencialą“.

Tačiau yra keletas priežasčių, kodėl gali būti sunku tai padaryti greitai.

Įtempta darbotvarkė

Neskaitant „Brexito“ klausimų, kuriuos Jungtinė Karalystė dar turės išspręsti, D. Trumpo administracijos prekybos darbotvarkė jau ir taip įtempta. „Akis už akį“ priemonėmis Amerika tęsia prekybos karą su Kinija, o praėjusią savaitę paskelbė planuojanti nustatyti naujus tarifus visam importui iš Meksikos, jei pietinė kaimynė nesuvaldys migracijos.

Nors Baltieji rūmai spalio mėnesį Kongresą įspėjo, kad nori derėtis dėl prekybos sandorio su Jungtine Karalyste, JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris šiuo metu yra užsiėmęs preliminariomis derybomis su Japonija ir ES.

Jungtinė Karalystė taip pat pirmiausia turi išeiti iš ES, o tai gali įvykti ne anksčiau nei spalio mėnesį. Net jei išstojimas pagaliau įvyks, ir įvyks tvarkingai, kitas žingsnis beveik neabejotinai būtų suderėti prekybos susitarimą su ES, kuriai priklauso 27 valstybės. Kaip glaudžiai JK sutiks laikytis ES taisyklių nulems tai, kiek laisvės ji turės prekiauti su kitomis šalimis – o tai savo ruožtu turės įtakos tam, ką ji galės pasiūlyti D. Trumpo administracijai.
Trumpas siekia susitarimų su didžiausiomis JAV prekybos partnerėmis

Nenuoseklios žinutės

Neaišku, kokia yra oficiali Baltųjų rūmų pozicija „Brexito“ atžvilgiu. Pastarąsias dvi dienas žinutės buvo nenuoseklios. D. Trumpas ir jo sąjungininkai, tokie kaip buvęs strategas Steve'as Bannonas, pasisako už sunkų išstojimą, nors Baltieji rūmai pirmadienį oficialiame pranešime teigė, kad JAV palaiko tokį „Brexitą“, kuris „nepaveiks pasaulio ekonominio ir finansinio stabilumo, tuo pat metu užtikrindamas Jungtinės Karalystės nepriklausomybę“.

Analitikai greitą tokio pobūdžio klausimų išsprendimą vertina skeptiškai.

„Mes vis dar toli nuo šio scenarijaus įgyvendinimo, – teigė „Canadian Imperial Bank of Commerce“ valiutų strategas Jeremy Stretchas. – Panašios gražbylystės nebūtinai atspindi laiko horizontą.“

Galimos kliūtys

Taip pat tikėtina, kad D. Trumpo komanda pakartotinai susidurs su problemomis, su kuriomis JAV jau susidūrė derybose su ES dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės, įskaitant maisto standartus ir kitus reglamentus. Naujausios apklausos rodo, kad Jungtinės Karalystės gyventojai nerimauja dėl kai kurių sąlygų, kurios tikriausiai būtų įtrauktos į JAV prekybos sandorį.

„Visi keblūs klausimai, iškilę per TTIP derybas, kartosis ir vėl“, – teigia Samas Lowe, vyresnysis „Center for European Reform“, Londone įsikūrusios idėjų kalvės, vyresnysis bendradarbis. „Kalbos apie chloruotą vištieną ir NHS reformas, tikslios ar ne, jau išėjo į viešumą“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje JK Nacionalinę sveikatos priežiūros tarnybą.
Donaldas Trumpas, Theresa May

Griežtos ribos

JAV siekia, kad Didžiosios Britanijos viešai finansuojama nacionalinė sveikatos priežiūros tarnyba taip pat taptų prekybos derybų objektu – šiam reikalavimui Th. May praėjusią savaitę griežtai pasipriešino. Tą pačią poziciją ministrė pirmininkė pakartojo per bendrą lyderių spaudos konferenciją, kur paaiškėjo pirmieji nesutarimai dėl galimo sandorio apimties.

„Kai deriesi dėl prekybos, viską turi dėti ant stalo. Ar tai būtų NHS, ar kas nors kita, o gal ir daug daugiau, bet viskas, absoliučiai viskas turi būti ant stalo“, – pareiškė D. Trumpas.

Th. May atkirto, kad „prekybos sandorio sudarymo esmė – abiejų šalių derybos ir susitarimas dėl to, kas turėtų ar neturėtų būti įtraukta į šį prekybos sandorį ateityje“.