Larry Page'as ir Sergejus Brinas 2015 m. įsteigė holdingo kompaniją „Alphabet Inc.“, kad suteiktų sau daugiau laiko investuoti į naujus technologijų verslus, o atsakomybę už „Google“ perleido Sundarui Pichai. Tokį modelį paskatino W. Buffetto požiūris: paskirstyti kapitalą skirtingoms įmonėms ir leisti nepriklausomiems generaliniams direktoriams spręsti, kaip vykdyti operacijas.

„Google“ įkūrėjai šią struktūrą iš esmės sugriovė, paskirdami S. Pichai tiek „Google“, tiek „Alphabet“ generaliniu direktoriumi. Ant S. Pichai pečių jau guli „Google“ neaprėpiamo skaitmeninės reklamos verslo valdymas ir atsakinėjimas į antimonopolinius tyrimus, politinius išpuolius ir darbuotojų protestus. Dabar jam užkraunami ir savavaldžiai automobiliai, sveikatos priežiūros projektai, skaitmeniniai miestai, prekių pristatymo dronai ir internetą spinduliuojantys oro balionai.

Daugeliui žmonių kompanijos viduje „Alphabet“ paskirtis ir struktūra niekada nebuvo visiškai aiški. Paskyrus „Google“, kuris generuoja daugiau kaip 99 proc. „Alphabet“ pardavimų, vadovą į aukščiausią postą gali kilti abejonių dėl „Alphabet“ paskirties apskritai, pastebėjo vienas buvęs „Google“ aukšto rango darbuotojas. Kitas buvęs „Google“ vadovas pažymėjo, kad pokyčiai reiškia, jog S. Pichai dėmesio nuo šiol nebeužteks niekam. Abu šaltiniai prašė likti neidentifikuoti.

Finansiniu požiūriu „Alphabet“ buvo sėkmingas projektas, kuris investuotojams pademonstravo, kad kompanija nešvaisto pinigų ambicingiems „kosmonautiškiems“ sumanymams, tuo pačiu pabrėždamas didžiulį pagrindinio „Google“ verslo pelningumą.

Tačiau praktiškai jo struktūra buvo labai nepastovi, be to, jis nesugebėjo sukurti naujo verslo, kuris bent iš tolo prilygtų „Google“ – tiek savo dydžiu, tiek mastu. Bendrai paėmus, bendrovės „Other Bets“, apimantys savavaldžius automobilius „Waymo“ ir sveikatos priežiūros technologiją „Verily“, 2018 m. neteko 3,4 milijardo dolerių, o per paskutinį ketvirtį – dar beveik milijardo.

Išmaniųjų įrenginių gamintojas „Nest“ pradėjo kaip savarankiškas „Alphabet“ verslas, tačiau praėjusiais metais persikėlė į „Google“ techninės įrangos skyrių. S. Pichai taip pat į „Google“ planus įtraukė daugelį ambicingų „DeepMind“ dirbtinio intelekto projektų. Kibernetinio saugumo projektas „Chronicle“ praėjusiais metais debiutavo kaip dar vienas nepriklausomas „Alphabet“ verslas, sukeldamas nemenką susidomėjimą; birželį jis buvo įtrauktas į „Google“ debesijos padalinį. „Fiber“, kadaise laikytas itin perspektyviu „Other Bet“ projektu, daugiau nebesiplečia.
„Google“

Kai kurie esami ir buvę „Google“ darbuotojai S. Pichai iškilimą interpretuoja kaip tvirtesnio korporatyvinio valdymo ženklą. L. Page'as ir S. Brinas, gerbiami dėl savo vizionieriškų technologinių idėjų, retai buvo giriami už savo vadovavimo įgūdžius.

„Kalbant apie „Alphabet“, „Google“ visada buvo uodega, vizginanti šunį. Čia susitelkę visi pinigai ir darbuotojai, – pažymi Vineetas Buchas, „Firebolt Ventures“ partneris, daugiau kaip aštuonerius metus (iki 2018 m. pabaigos) dirbęs „Google“ produktų valdymo direktoriumi. – Tai gali reikšti, kad „Other Bets“ turės pradėti funkcionuoti kaip tikri verslai, kad nebeliks dviejų pakopų sistemos, kai „Google“ valdomas kaip verslas, o kiti projektai turi begalinį laiko horizontą pasiekti pelningumui.“

V. Buchas pateikė „Nest“ kaip geriausią pavyzdį, kaip S. Pichai valdys „Alphabet“ ir „Google“. Išmaniųjų namų įrenginių gamintojas iš pradžių buvo liaupsinamas kaip nepriklausomo „Alphabet“ verslo prototipas, turintis savo generalinį direktorių, rinkodaros skyrių ir netgi el. pašto adresus. Bet jam vis nepavykdavo laiku išleisti produktų, ir generalinis direktorius galiausiai atsistatydino. „Kai „Nest“ buvo sugrąžintas „Google“, „Nest“ produktų išsiuntimo greitis ir tų pačių produktų gyvybingumas pagerėjo“, – pažymi V. Buchas.

Tai, kad L. Page'as ir kai kurie jo pavaduotojai, veikiantys „Other Bets“ grupėje, kaip antai ilgametis „Alphabet“ teisininkas Davidas Drummondas, vengė kalbėtis su akcininkais, taip pat sukėlė šiokį tokį sąmyšį Volstrite.

„Žvelgiant į priekį, istorija darosi žymiai paprastesnė: Sundaras tampa vieninteliu miestelio šerifu“, – antradienį rašė „Evercore ISI“ analitikai. Nuo šiol D. Drummondas atsiskaitinės S. Pichai – kaip „Alphabet“ vadovui.

Naujasis šerifas kuklinasi ir menkina savo išaugusį vaidmenį. „Noriu aiškiai pasakyti, kad šis pokytis nepaveiks nei „Alphabet“ struktūros, nei kasdienio darbo“, – rašė S. Pichai praėjusį antradienį elektroniniame laiške personalui.