Jungtinės Valstijos ir Meksika išsakė susirūpinimą dėl šio teisės akto prieš šią savaitę numatytus Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) komiteto posėdžius. Argentina, Australija, Čilė, Kuba ir Naujoji Zelandija taip pat išreiškė abejonių dėl įstatymo, kurį Airija priėmė gegužės mėnesį. Nors Europos Komisija (EK) Airijai uždegė žalią šviesą, mažiausiai devynios vyną ir alų gaminančios valstybės narės pasipriešino šiai priemonei.

Etiketės, kurios įsigalios nuo 2026 metų, stambiomis raudonomis raidėmis ant kiekvienos alkoholinių gėrimų pakuotės pabrėš kepenų ligų, vėžio riziką ir pavojų gerti svaiginančius gėrimus nėštumo metu.

Alkoholio gamintojai baiminasi, kad gali tapti panašiu taikiniu kaip cigarečių pramonėje, kur įspėjimai virto vaizdingais su tabaku susijusių ligų paveikslėliais.

Kanada gegužės mėnesį nustatė reikalavimą, kad ant kiekvienos atskiros cigaretės būtų spausdinami įspėjimai apie žalą sveikatai.

Didžiausios Italijos ūkininkų asociacijos „Coldiretti“ teigimu, Airijos planuojamas alkoholio ženklinimas yra „keliantis nerimą“ ir sukuria „pavojingą precedentą“. Europos vyno bendrovių komitetas pareiškė, kad įspėjimai sudaro „nepagrįstą ir neproporcingą kliūtį prekybai.“

Airijos sveikatos apsaugos ministras Stephenas Donnely‘is nė kiek nesigaili dėl numatomų įspėjimų.

„Didelė dauguma žmonių nežino apie tokias rizikas, – kalbėjo jis nacionaliniam transliuotojui RTÉ. – Jeigu pramonė sako, „gal tiesiog dar šiek tiek luktelėkit“, atsakymas yra kategoriškas: „ne“.

Dublinas

Mirtys nuo alkoholio

Airija užėmė 20-ąją vietą iš 48 šalių pagal alkoholio suvartojimą, nustatė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) remdamasi preliminariais 2021 metų duomenimis. 2019 metais beveik kas dvidešimta mirtis buvo sietina su alkoholiu, o 2017 metais lengvas ir nuosaikus svaigalų vartojimas sukėlė beveik 23 000 naujų vėžio atvejų, skelbia Sveikatos departamento duomenys.

Europos Komisija (EK) per pastaruosius metus įvertino teisės aktą ir jam neprieštaravo, nes Airija įrodė, kad visuomenės sveikatos tikslai pateisina įstatymą, sakė Briuselyje veikiančios institucijos atstovas. Komisijos manymu, poveikis ES bendrajai rinkai nėra toks žymus, kad keltų susirūpinimą.

Vasario mėnesį devynios valstybės, įskaitant Prancūziją, Italiją ir Ispaniją, nusiuntė Europos Komisijai laišką, kuriame buvo prašoma patikrinti šio Airijos įstatymo teisėtumą.

„Tai sukuria žalingą precedentą laisvam produktų judėjimui įvairiose Europos Sąjungos valstybėse narėse“, – teigiama devynių šalių laiške, su kuriuo susipažino „Bloomberg News“. Laišką taip pat pasirašė Bulgarija, Čekija, Graikija, Slovakija, Portugalija ir Vengrija.

Airija, norėdama palengvinti pramonės naštą, leis įspėjimams naudoti lipdukus. Įstatyme taip pat reikalaujama, kad būtų perbrauktas geriančios nėščios moters atvaizdas ir informacija apie tai, kiek kalorijų ir kiek alkoholio yra alkoholiniame gėrime.

Airija garsėja kaip novatorė sprendžiant problemas sveikatos apsaugos srityje. 2004 metais šalis pirmoji uždraudė rūkyti darbo vietose, baruose ir restoranuose. Tada šis žingsnis buvo vertinamas itin prieštaringai, bet vėliau jos pavyzdžiu pasekė kitos Europos valstybės ir dauguma kitų pasaulio šalių.

Daugelis alkoholio pramonės atstovų, pavyzdžiui, Europos vyno bendrovių komitetas, teigia, kad įspėjimuose nėra atskiriamas piktnaudžiavimas alkoholiu nuo saikingo vartojimo.

Tačiau, kaip tvirtina Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nėra saugaus alkoholio kiekio, kuris neturėtų įtakos sveikatai. Alkoholis sukelia mažiausiai septynių rūšių vėžį, įskaitant dažniausiai pasitaikančias vėžio rūšis, tokias kaip žarnyno vėžys ir krūties vėžys, rodo agentūros duomenys.

Frankas Murray‘us, konsultantas hepatologas ir organizacijos „Alcohol Action Ireland“ pirmininkas, teigė, kad įrodymai, siejantys alkoholį su vėžiu, kepenų pažeidimais, alkoholio vartojimo nėštumo metu padariniais, yra akivaizdūs.

„Tai labai svarbu, nes tai trys neginčijamos žalos, kurias daro alkoholis“, – sakė jis.

2018 metais PPO sukūrė stiprų precedentą, kai šios prekybos institucijos ginčų sprendimo padalinys patvirtino Australijos teisę tabako gaminių pardavimui taikyti paprastų pakuočių etikečių apribojimus, – tam smarkiai priešinosi cigarečių pramonė.

Tuo metu „Philip Morris International Inc.“ ir „Japan Tobacco Inc.“ įspėjo, kad tokios taisyklės gali tapti precedentu kitoms šalims įgyvendinti naujas alkoholio ženklinimo taisykles.

Britų medicinos žurnalas „British Medical Journal“ kadaise Airijos sprendimą barus ir darbo vietas paversti nerūkymo zona apibūdino kaip „kolosalią sėkmę“. Ar pirmasis pasaulyje alkoholio ženklinimas taip pat pasiteisins, parodys ateitis.

„Esu daugiau mažiau įsitikinęs, kad artimiausiais metais žmonės paseks Airijos pavyzdžiu, kaip ir tabako atveju“, – teigė sveikatos apsaugos ministras S. Donnelly‘is. – Ilgainiui tai taps norma.“