Apie 64 proc. respondentų teigė, kad praėjusiais metais tapo sudėtingiau vykdyti verslą šioje šalyje, parodė trečiadienį Europos Sąjungos prekybos rūmų Kinijoje paskelbti apklausos duomenys. Tai rekordiškai aukštas rodiklis nuo tada, kai rūmai pirmą kartą uždavė šį klausimą savo 2014 m. ataskaitoje.

„Per pastaruosius trejus metus verslo nuotaikos smarkiai pablogėjo ir to neįmanoma pakeisti per naktį“, – rašoma rūmų ataskaitoje, į kurią įtraukta 570 atsakymų, gautų per šių metų vasario-kovo mėnesius.

„Dėl sudėtingesnės ir nenuspėjamos Kinijos verslo aplinkos Europos bendrovių investicijų ir veiklos strategijos atitinkamai koreguojamos.“

Europos bendrovės Kinijoje susiduria su tikra audra iššūkių, kurie paskatino jas apsvarstyti, kaip būtų galima sumažinti rizikas arba apsidrausti nuo jų.

Kinijos ekonomikos atsigavimas atsisakius pandeminių ribojimų buvo netolygus, nes vis dar silpnas verslo ir vartotojų pasitikėjimas neigiamai veikia augimą. Būtent ekonomikos lėtėjimą respondentai įvardijo kaip didžiausią verslo iššūkį, nustelbiantį susirūpinimą dėl pasaulio ekonomikos augimo, JAV–Kinijos prekybos karą ir COVID–19 pandemiją.

Geopolitinė įtampa su Vakarais taip pat išlieka didelė ir verčia įmones „atidžiai stebėti“ sankcijas ir eksporto kontrolę, kurios gali turėti įtakos jų veiklai. Šiais metais ES ketina pasiūlyti naują svarbiausių technologijų priežiūrą, siekdama sustiprinti turimus saugumo mechanizmus, kad galėtų pasipriešinti strateginiams varžovams, visų pirma Kinijai.

Apklausos autoriai, kalbėdami apie geopolitinius nesutarimus, teigė: „Europos bendrovės patiria vis didesnį politinį spaudimą iš Kinijos, Europos ir trečiųjų šalių suinteresuotųjų šalių ir yra draskomos skirtingomis kryptimis, vartotojų poreikiams tampant vis labiau politizuotiems.“

Silpstantis Kinijoje veikiančių užsienio įmonių pasitikėjimas jau atsiliepia jų investicijų planams. Per pastaruosius kelis mėnesius užsienio investicijų į Kiniją sumažėjo. Apie 11 proc. apklausos respondentų teigė jau perkėlę dalį investicijų į užsienį – tiek pat apklaustųjų, dalyvavusių praėjusių metų apklausoje, teigė svarstantys galimybę tai padaryti.

Respondentų, nurodžiusių, kad Kinija yra viena iš trijų svarbiausių vietų būsimoms investicijoms, dalis sumažėjo iki rekordiškai žemo lygio, 55 procentų.

Pastaruoju metu užsienio bendrovės, vis dar vertinančios Kiniją kaip itin svarbią verslo galimybę, pastebi viltį teikiančių ženklų. 63 proc. apklausos respondentų teigė, kad sutiktų padidinti savo investicijas Kinijoje, jei būtų pašalintos rinkos ir reguliavimo kliūtys.

„Vyriausybei atsiveria galimybė įrodyti, kad verslui palankūs pažadai, kuriuos pastaruoju metu dalijo jos vadovybė, nėra tik žodžiai“, – rašoma Europos rūmų ataskaitoje.

Amerikos verslo bendruomenė taip pat neseniai išreiškė padrąsinimą, ypač po šią savaitę įvykusios JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno kelionės į Kiniją, kur jis susitiko su prezidentu Xi Jinpingu. Jis buvo aukščiausio rango JAV pareigūnas, apsilankęs šioje šalyje per pastaruosius penkerius metus.

A.Blinkeno ir Xi Jinpingo susitikimas „buvo rimtas signalas verslo bendruomenei ir Kinijos visuomenei, kad Amerikos verslas yra sveikintinas Kinijoje“, trečiadienį interviu „Bloomberg Television“ sakė Amerikos prekybos rūmų Kinijoje prezidentas Michaelas Hartas. Tačiau M. Hartas pripažino, kad amerikiečių įmonės – kaip ir ES bendrovės, – persvarsto savo investicijas.

„Žinoma, įmonės pripažįsta peržiūrinčios rizikas savo tiekimo grandinėse“, – sakė jis. Tačiau „įmonių, kurios sako, kad lieka čia, vis dar yra dauguma“.