„Bankai generuoja didžiausią pelną. Trečiąjį metų ketvirtį bus proga apčiuopti jų pulsą ir išvysti, kaip ši itin teigiama padėtis normalizuojasi, pavyzdžiui, dėl to, kad jie ant klientų pečių perkelia aukštesnes palūkanų normas“, – sakė Frankfurte įsikūrusios bendrovės „Union Investment“ vyresnioji portfelio valdytoja Alexandra Annecke.

Investuotojai stebės prognozinius kriterijus ir komentarus apie didesnę konkurenciją dėl indėlių ir hipotekos paskolų visame regione, kurią iš dalies lėmė tai, kad centrinis bankas, siekdamas pažaboti infliaciją, pakėlė palūkanų normas nuo beveik nulinio iki aukščiausio lygio per pastaruosius dešimtmečius.

Be to, į akiratį patenka karai Izraelyje ir Ukrainoje, Kinijos ekonominiai sunkumai ir aktyvesnės pastangos įvesti nenumatyto pelno mokesčius, kaip šiais metais buvo pastebėta Italijoje, Švedijoje ir Nyderlanduose. Taip pat bus domimasi atidėjiniais blogoms skoloms, ypač komercinio nekilnojamojo turto paskoloms.

Perspektyvos prastėja

Dėl Izraelio ir „Hamas“ karo investuotojai vėl susimąstė apie aukštesnes energijos kainas, praėjus mažiau nei dvejiems metams po to, kai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą iškilo naftos tiekimo sukrėtimų grėsmė.