Įsipareigojimas galiausiai pereiti prie euro buvo pagrindinė stojimo į Europos Sąjungą sąlyga. Tačiau praėjus beveik dviem dešimtmečiams Čekija – kaip ir visos didžiausios pokomunistinės valstybės narės – prie to nė nepriartėjo.

Įmonių vadovai veikiau vis dažniau perima reikalą į savo rankas, palaipsniui stumdami ekonomiką ten, kur link politikai ir pinigų politikos formuotojai, regis, nelinkę judėti.

Čekijos centrinio banko duomenys rodo, kad šalyje pirmą kartą pusė visų vietinių bankų suteiktų nepadengtų paskolų įmonėms yra denominuotos užsienio valiutomis – daugiausia eurais, – o įskaičius užsienio bankų išduotas paskolas, šis skaičius yra dar didesnis. Be to, apie 20 proc. visos Čekijos įmonių vidaus prekybos vykdoma eurais, o daugelis eksportuotojų vietos tiekėjams moka ne kronomis, o eurais.

„Krona yra tik dalinė valiuta, nes didžiosios verslovės, dominuojančios ekonomikoje, daugiausia perėjo prie euro, – teigė Tomas Kolaras, ‚Linet Group SE‘, aukštųjų technologijų ligoninių lovų ir kitos įrangos gamintojos, vykdomasis direktorius. – Nėra jokios rimtos priežasties neturėti euro, tačiau politikai bijo net kelti šį klausimą, jau nekalbant apie tai, kad paaiškintų tai rinkėjams.“