Manoma, kad ES iš sąrašo bus išbraukti magnatai Grigorijus Beriozkinas ir Farchadas Achmedovas, sakė šaltiniai. Anot jų, ES teisinės tarnybos paprašė pakeisti sąrašą rugpjūčio mėnesį. Apie planus, susijusius su šiais dviem vyrais, kiek anksčiau skelbė naujienų agentūra „Reuters“.

Tokioms priemonėms dar reikia oficialaus patvirtinimo, todėl prieš pataisoms įsigaliojant, jos dar gali būti pakeistos. ES atsisakė komentuoti, aiškindama, kad procesas tebevyksta.

Tuo tarpu milijardierius Arkadijus Voložas, vienas iš „Yandex NV“ įkūrėjų, rugpjūtį savo pareiškime viešai pasmerkęs Rusijos karą Ukrainoje, manoma, liks sąraše dar bent šešis mėnesius, sakė minėti šaltiniai.

Nors Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė jau anksčiau panaikino sankcijas kai kuriems rusams, abu minėti magnatai yra turtingiausi rusai, kuriems sankcijas sušvelnino ES.

Šie du rusai, kaip ir A. Voložas, V. Putino valdymo laikotarpiu plėtojo savo verslą ir didino turtus, tačiau nė vienas iš jų nebuvo priskiriamas prie itin artimų Kremliui asmenų.

Azerbaidžane gimęs F. Achmedovas, šiuo metu gyvenantis Baku, didžiąją dalį savo turto susikrovė 2012 m. lapkritį, už 1,4 mlrd. JAV dolerių pardavęs savo turimą Rusijos dujų gamintojos „Nortgas“ akcijų paketą. 2021 metais jis sudarė brangiausią skyrybų sutartį Jungtinėje Karalystėje, sutikdamas sumokėti buvusiai žmonai maždaug 135 mln. svarų sterlingų (157 mln. eurų).

Rusijoje gimęs G. Beriozkinas yra ESN grupės, kuriai priklauso dalis energetikos ir žiniasklaidos įmonių verslo, pirmininkas.

Izraelyje gyvenančiam A. Voložui praėjusių metų birželį buvo pritaikytos sankcijos, blokui pareiškus, kad „Yandex“, valdanti didžiausią Rusijos paieškos sistemą, rėmė Kremliaus propagandą ir naratyvus apie karą. Nyderlanduose įsikūrusi „Yandex“ nuo pat 2022 m. vasarį pradėtos invazijos patiria didelį spaudimą tiek Rusijoje, tiek užsienyje. A. Voložas teigė iš pradžių tylėjęs apie karą, nes bandė padėti bendrovės inžinieriams išvykti iš Rusijos.

Prezidentas V. Putinas antradienį tokių verslininkų kaip A. Voložas antikarinius pasmerkimus pavadino tik bandymu apsaugoti savo turtus užsienyje. V. Putinas pavadino A. Voložą „talentingu“ verslininku ir palinkėjo jam geros sveikatos.