Tuo tarpu didysis eksperimentas vyksta visame pasaulyje, nes Jungtinėse Valstijose ir Europoje užsikrėtimų virusu atvejų skaičius sparčiai auga; Ispanija ir Prancūzija ir kitos kai kurios šalys pasekė Italijos pavyzdžiu ir įvedė karantiną, o gyvenimas tokiuose didmiesčiuose kaip Niujorkas kone sustojo. Yra tikimybė, kad jums artimiausiu metu bus privaloma dirbti nuotoliniu būdu, jeigu dar taip nėra.

Norėdami padėti jums apsiprasti su naujomis „namų biuro“ sąlygomis, kreipėmės į savo kolegas Pekine, Šanchajuje, Honkonge, Seule ir Tokijuje patarimų ir konsultacijų.

Maksimizuoti produktyvumą

Svarbiausias patarimas: „eikite“ dirbti.

„Dar prieš pradėdami dirbti namuose, pasistenkite laikytis jums įprastos rutinos, – sako Ericas Lamas, reporteris ši Honkongo. Jeigu jums reikia būti prie rašomojo stalo aštuntą valandą ryto, nebūtų protinga keltis 7:59. „Skirkite sau šiek tiek laiko, prieš visiškai pabudindami savo organizmą darbui, išgerkite kavos, papusryčiaukite. Ypač tai svarbu tiems iš mūsų – tokiems kaip aš, – kurie nėra vyturiai.“
Pasistenkite laikytis jums įprastos rutinos. Jeigu jums reikia būti prie rašomojo stalo aštuntą valandą ryto, nebūtų protinga keltis 7:59.

Ir apsirenkite; turiu galvoje, apsivilkite patogius darbinius darbužius, nepulkite prie darbo stalo su pižama. „Tuomet jausitės visiškai pabudę, žvalesni, produktyvesni, neapsileidę. – sako Kristina Servando, Honkonge dirbančio Azijos skaitmeninių technologijų vadovo pavaduotoja. – Tai triuko dalis: kaip mintyse atskirti darbą ir likusį savo gyvenimą.“

„Patarimas jums, vaikinai: nusiskuskite, – sako Edwardas Gelbandas iš Tokijo žiniasklaidos grupės. Ne mažiau svarbu sukurti namie „biuro aplinką“. Pasistenkite įsirengti darbo vietą gerai apšviestame kambaryje arba ten, kur patenka kiek įmanoma daugiau natūralios šviesos. Pasirinktie gerą kėdę. Sėdėkite tiesiai Atsistokite. Ir kuo daugiau pokalbių ir pasitarimų: komunikuokite, komunikuokite, komunikuokite.

Alexas Millsonas, naujienų skyriaus redaktorius iš Honkongo, turi niekuo nepakeičiamą priemonę nuo triukšmo: ausines. Neseniai įsigijęs porą „AirPods Pro“, jis tikina, kad jos neleidžia būti blaškomam vaikų ar partnerių.

Redaktorius taip pat užsisakė juosmens pagalvėlę. „Ji labai padeda mano nugarai – labai rekomenduoju ją tiems, kurie kūprinasi. Žinoma, ji bevertė, jei dirbate sėdėdami ant sofos.“ O jo kavos aparatas „Nespresso Mini Essenza“ dirba „viršvalandžius“ „Aparatas nuostabus – kavos galiu pasigaminti per 30 sekundžių. Jis toks nedidukas, jog telpa šalia mano darbo vietos.“

Ir nepamirškite mažmožių, pavyzdžiui, susiraskite tikrą nešiojamojo kompiuterio pelę. „Ji iš esmės keičia situaciją. Nešiojamojo kompiuterio jutiklinės pelės neužtenka, ji neapsaugo nuo klaidų“, – sako E. Lamas. Puiki mintis ir išorinė klaviatūra, ir, jeigu įmanoma, antrasis monitorius.

Nustatykite ribas

Kai gyvenate savo biure, lengva persidirbti.

K. Servando iš Honkongo pabrėžia, kaip svarbu atsijungti nuo tinklo tada, kai ir turi tą padaryti. Atsispirkite norui grįžti prie kompiuterio iškart papietavus. „Kitaip, darbinis gyvenimas įsiskverbs į naminį gyvenimą, tiek fiziškai, tiek protiškai.“

„Vienas dalykas mane nustebino labiausiai: kaip greitai prabėga diena, palyginti su darbu biure – nė nepajunti, – sako E. Lamas. – Kai nėra būtinybės važiuoti į darbą, jaučiuosi daug produktyvesnis visą dieną. Bet kita vertus, kartais nesupranti, kad tavo darbo diena jau baigėsi. Todėl svarbu tiksliai žinoti, kada pakilti iš darbo vietos ir išjungti kompiuterį.“

Jeigu įmanoma, nusistatykite specialią vietą darbui, – ne virtuvinį stalą ar lovą. Taip atrasite geresnę mentalinę erdvę nei jums gali atrodyti. Perėjimas prie nešiojamojo kompiuterio, lėtesnio namų interneto ar ne taip sparčiai veikiančio virtualaus privataus tinklo gali sukelti didelį susierzinimą. Svarbiausia jį minimizuoti.
Kartais nesupranti, kad tavo darbo diena jau baigėsi. Todėl svarbu tiksliai žinoti, kada pakilti iš darbo vietos ir išjungti kompiuterį.

„Paprastai stengiuosi neatsisėsti ant sofos iki darbo dienos pabaigos, – sako Alice Truong, skaitmeninių naujienų redaktorė iš Honkongo, susikūrusi laikiną stovimą darbo vietą-darbo stalą, ant dėžių sukėlusi savo klaviatūrą ir monitorių. – Be to, pasirūpinau nauju maršrutizatoriumi ir „Gooseneck“ kavos virduliu; abu idealiai nuteikia darbui.

Megan Hess, taip pat dirbanti Honkonge, prisipažįsta, kad jai svarbiausia buvo „susikurti faktinę fizinę darbo vietą, o tai padaryti ankštame butelyje nėra labai lengva.“ Ji taip pat siūlo laikytis reguliarios rytinės rutinos, pavyzdžiui, ruošiantis pradėti darbą pasiklausyti mėgstamos naujienų laidos.

„Aš nusipirkau nedidelį staliuką ir kėdę prie jo, ir patarčiau jums įsigyti monitorių ir atskirą pelę/klaviatūrą, kad nereiktų kūprintis virš nediduko nešiojamojo kompiuterio.„Vienas iš svarbiausių specialios darbo vietos privalumų: „pasibaigus darbo dienai, aš patraukiu visą savo biuro „įrangą“ (užrašus, kita) į šalį , toliau nuo akių, iki pat kito ryto.“

O jeigu namie laiką leidžia ir mano vaikai?

„Trimečius vaikučius iš prigimties traukte traukia klaviatūros, pelės ir viskas, kas leidžia įvairius garsus, spargtelėjimą ar trakšėjimą, tad svarbu, kad turėtumėte po ranka daiktų, kuriems jie vargiai galia atsispirti, pavyzdžiui, jų mylimiausius žaislus ar sausainiu, – sako Young-Sam Cho, Honkongo dirbantis redaktorius. – Sakydami „Ne, neliesk“: arba „Klausyk, aš turiu išsiųsti svarbią naujieną/straipsnį, netrukdyk“, – greičiausiai nieko nepešite. Jeigu jau niekas nepadeda, duokite jiems „iPad“ planšetę. Ir niekada jų nežadinkite.“

Asociatyvi nuotr.

40-ies metų Clara Ferreira Marques, Honkonge dirbanti „Bloomberg Opinion“ straipsnių autorė, gyvenanti su vyru ir trimis vaikais, pabrėžė, kad labai svarbu suplanuoti vaikų laisvą laiką. „Daugeliui iš mūsų, kuriems tenka dirbti iš namų, tokia užduotis kelia iššūkių, bet misija nėra neįmanoma.“

Be to: nupirkite įvairų medžiagų darbeliams, spalvinimo knygučių, pratimų rinkinių. Mokyklos ne visada aprūpina vaikus darbu, ir jums teks užpildyti tas spragas.

„Paruoškite pakankamas knygų ir žaislų atsargas, bet juos duokite ne visus iš karto, – sako 32-jų metų Penny Peng, naujienų redaktorė iš Pekino. Sugalvokite jiems kokią nors konkrečią veiklą, tarkim, nesudėtingą namų ruošos darbelį arba pasiūlykite vaikams išsivalyti savo žaidimų kilimėlius.

Ir kalbėkitės su savo vaikais. Paaiškinkite jiems, kas vyksta, jiems pagal amžių suprantama kalba, jiems – tai taip pat nauja teritorija, priduria Ferreira Marques.

Venkite izoliacijos

Socialinis atsiribojimas nėra lengvas, ypač kai esate įpratę prie nuolatinio bruzdesio biure. „Faktiškai man tikra kankynė dirbti izoliuotoje aplinkoje, kartais, atrodo, išprotėsiu, – pasakoja 28-erių metų Jihye Lee, karščiausių naujienų redaktorė iš Seulo. – Stengiuosi bent kartą per dieną su kuo nors pasikalbėti telefonu.“

Ir nors įtampos prie pietų stalo su kolegomis dabar neišliesite, tai dar nereiškia, kad pietų pertrauką reikia praleisti vienumoje. „Įpratau valgyti žiūrėdama per „YouTube“ vaizdo transliacijas, „mukbang“, kuriose žmonės tiesiog valgo... ir su tavimi kalbasi.“ Jos numylėtiniai yra Boki, Hamzy ir Hatnim.

Be to, galima mėginti žiūrėti filmus su savo geriausiu draugu/drauge, tik nuotoliniu būdu. „Kai mano draugė Pekine buvo karantine (ir buvo jau pasiekusi kone išprotėjimo ribą), aš suplanavau didžiąją savaitgalio dalį kartu su ja žiūrėti filmus per vaizdo ryšį, – sako K. Servando, naudojusi programinę įrangą „Google Hangouts“.
Nors įtampos prie pietų stalo su kolegomis dabar neišliesite, tai dar nereiškia, kad pietų pertrauką reikia praleisti vienumoje.

Mes išsirinkdavome tą patį filmą per „Netflix“ ir tuo pačiu metu pradėdavome jį žiūrėti, ir , kai užsimanydavome, jį aptardavome. Ji pasirinkdavo lengvus, nesunkius filmus, pavyzdžiui, „Asai“ arba dokumentinę kino juostą apie Taylor Swift, „Miss America“.

Jeigu „laimės valanda“ iki darbo nuotoliniu metu buvo tapusi reguliariu įpročiu, pamėginkite ją atkurti virtualioje erdvėje.

Vienos darbuotojas iš Honkongo pasakojo, kad po tris savaites trukusio darbo namuose, jų vadovas padėjo moderuoti jų 20 žmonių grupės vaizdo pokalbį. Gurkšnodami gėrimus, jie visi kalbėjosi apie aplinką, kurioje dirba, savo augintinius, šeimas (kai kurie rodė savo vaikus per vaizdo kamerą), ir dalijosi savo linksmomis ir juokingomis istorijomis, Šis pasiplepėjimas truko apie 45 minutes.

Nors iš pradžių tokia idėja atrodė keista ir neįprasta, buvo malonu susisiekti su kolegomis už savo „biuro“ ribų. Mažesnės dviejų ar trijų žmonių grupės taip bendraudavo ir vėliau, paprastai penktadieniais.

„Svarbiausia: būkite geri patys sau, – sako Ferreira Marques. – Tai labai sunku, o kartais būna dienų, kai atrodo, kad viskas, ką darai, eina šuniui ant uodegos.“

Išlikite sveiki

Mieguistumas ir svorio augimas gali užklupti greičiau nei to tikitės. Judėjimas sumažėja kone iki nulio, o taurė vyno penktą valandą vakaro neretai tampa įpročiu.

„Per savo darbo pamainą kartkartėmis pasirąžykite, atlikite tempimo pratimus prieš pradėdami dirbti, darbo metu ir pabaigę darbus, – sako K. Servando. – Labai lengva paklusti magnetinei sofos traukai ar pagalvėmis užklotai lovai – ir ten likti.“

Jeigu sporto salės uždarytos, kaip kad jos buvo Azijoje, fizinė mankšta namuose – geras pasirinkimas. Išsivyniokite jogos treniruotei tinkantį kilimėlį arba atlikti 30 minučių trukmės intensyvią mankštą pagal vaizdo įrašą internete. Arba išmėginkite atsispaudimus.

„Darau atsispaudimus visą dieną, su pertraukomis, – sako A. Truong. – Stengiuosi iš viso padaryti jų mažiausiai 100.“

Tuo tarpu J. Lee iš Seulo labai padėjo trumpi pasivaikščiojimai ar penkių minučių mankštos pertraukėlė, kad ir nemokomos jogos treniruotės ar tempimo pratimų sesijos per „YouTube“ – per visą dieną.

A. Millsonas rutinos pasikeitimu pasinaudojo kaip galimybe sveikiau maitintis. „Man – tai puiki proga atsisakyti netinkamų įpročių, įsigalėjusių dirbant biure – pakelio traškučių su rytine kava, užkandėlių „dim Sum“ penktadienio rytais, visų tokių dalykėlių.“
Per savo darbo pamainą kartkartėmis pasirąžykite, atlikite tempimo pratimus prieš pradėdami dirbti, darbo metu ir pabaigę darbus. Labai lengva paklusti magnetinei sofos traukai ar pagalvėmis užklotai lovai – ir ten likti.

Jis išėmė iš virtuvės spintelių visus panašaus tipo užkandžius ir kartu su žmona, kuri taip pat dirbo namie, nusprendė pereiti prie sveiko maisto – mėsos, daržovių, ir prie mažų porcijų. „Ir taip maitinomės visas tris savaites. Aš jau numečiau porą kilogramų – dar tikiuosi atsikratyti kokių aštuonių. Tiesiog neturėjau valios dirbdamas biure.“

P. Peng kartu su savo trejų metukų dukryte kasdien trisdešimt minučių skiria sporto treniruotėms, transliuojamoms internetu. „Mes naudojamės kinų sukurta fitneso programėle „Keep“. Tuo metu, kai dauguma žmonių dirba namie, tokios programėlės siūlo treniruotes, specialiai pritaikytas tėvams su vaikais. Darome paprastus pratimukus, tokius kaip atsisėdimas iš gulimos padėties, arba su boksavimo bei gimnastikos elementais, ir, žinoma, su muzika.“

Ferreira Marques nustatė griežtą grafiką, pagal kurį visi šeimos nariai bent tris kartus per dieną eina pasimankštinti. „Ryte, per pietus ir vakare, – sako ji. – Kitaip apims mieguistumas.“ Ji, asmeniškai per tokias pertraukėles išveda pasivaikščioti šunį, pažaidžia su vaikais futbolą, kriketą ar lėkščiasvydį, „o savaitgaliais ištrūkstu į gamtą, kiek tai dabar įmanoma.“

O jeigu reikia, galima ir snustelėti. Japonija yra viena iš šalių, kur žmonėms trūksta miego, – sako 27-erių metų Marika Katanuma, skaitmeninių naujienų redaktorė iš Tokijo. Trumpas 15–30 minučių pokaičio miegas gali pagerinti jūsų produktyvumą ir išlaikyti dėmesio koncentraciją ilgesnį laiką. „Po tokio snustelėjimo, atrodo, lyg pradėtum naujai dieną.“

Įžvelkite netikėtus „dividendus“

Darbas iš namų gali sukelti naujų stresų – bet kartu ir naujų atradimų bei privalumų. Galite klausytis savo mėgstamos muzikos, paglostyti katę stresui numalšinti, snustelėti, jei būtina. „Darbo namie trūkumai, keliantys susierzinimą, – tai viso labo nedidelė auka platesniame kontekste, – sako Rachel Chang, sveikatos priežiūros ir vartotojų naujienų redaktorė iš Honkongo.

Be to, dabar, kai nereikia važinėti į darbą ir atgal, turite papildomo laiko atlikti susikaupusiems darbams, sako A. Millsonas, kuris šį laiką išnaudoja tris kartus per savaitę bėgiodamas ir daugiau laiko skirdamas žaidimams su savo ketverių ir penkerių metų amžiaus dukrelėmis.

„Sudarykite svarbių darbų sąrašą, ir vos tik baigsite savo tiesioginį „biuro“ darbą, imkitės jame nurodytų užduočių“, – priduria jis.

Be to, dar yra toks dalykas, kaip bičiulystė, net už jūsų bendrovės ribų. Visi supranta šiuo metu iškilusius iššūkius. „Jūsų patirties nenustelbs nei kokio nors bičiulio skambutis, nei į darbo kambarį atropojęs jūsų vaikutis, kuris išgirdęs jūsų balsą nori su jumis pažaisti“, – sako Manuelis Baigorris, reporteris iš Honkongo.

Pasak jo, vienas iš neginčijamų darbo namuose privalumų, – galimybė praleisti daugiau laiko su savo žmona ir vaiku.

„Turėti galimybę kartu su jais pusryčiauti, pietauti ir vakarieniauti, žaisti per pertraukas su vaiku ir tiesiog matyti juos vaikščiojant po namus ir su jais kalbėtis per visą dieną yra neįkainojamas dalykas“, – pripažįsta reporteris.