Tokių abipusių grasinimų kontekste šiuolaikinei ginkluotei tenka svarbus vaidmuo. Bet Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas Valerijus Gerasimovas dabar nerimauja, kad Jungtinės Valstijos pritaikys vadinamąją „Trojos arklio“ strategiją, „penktosios kolonos“ Rusijoje ir jos sąjungininkėse naudojimą.

Praėjusį šeštadienį generolas kalbėjo apie šias grėsmes Rusijos karinių mokslų akademijoje. Jis sakė: „Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės nustatė agresyvios politikos kryptį. Jie plėtoja karinio puolimo veiksmus, tokius kaip „globalinis smūgis“ ir „atakos keliais frontais“, pasitelkę „spalvotąsias revoliucijas“ ir „nekarines“ technologijas“.

Jų tikslas – likviduoti nepageidaujamų šalių valstybingumą, pakenkti jų suverenumui ir išstumti jų teisėtai išsirinktas vyriausybes. Būtent tai įvyko Irake, Libijoje ir Ukrainoje. Šiuo metu tokie veiksmai matomi Venesueloje. Pentagonas pradėjo kurti visiškai naują karinių veiksmų strategiją, kuri jau pakrikštyta „Trojos arkliu“. Ji paremta aktyviu „penktosios kolonos“ – protestuotojų naudojimu, siekiant destabilizuoti padėtį ir tuo pačiu smogti itin taikliais ginklais svarbiausiems objektams“.

Ši, reikia pripažinti, ilgoka citata verta išsamesnės analizės. Generolas V. Gerasimovas ir kiti Rusijos strategai, žinoma, stebi JAV nuomonę apie įprastus staigius „globalinius smūgius“ (kai kuriami ginklai, kurie leistų Amerikai smogti svarbiems objektams bet kurioje pasaulio šalyje per valandą) ir apie „operacijas keliais frontais“ (kai priešininkai atakuojami tuo pat metu įvairiose srityse, tokiose kaip kibernetinė erdvė ir elektromagnetinis spektras).

Tačiau didžiausios rusų baimės susijusios su JAV nustatyta politika, – tokia, kokią jie mato: režimo pakeitimu, kad ir kaip prieštaringai pasisakytų apie šią praktiką JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

V. Gerasimovas įtaria, kad Pentagono strategai kuria naujus karinius planus, siekdami šio tikslo. Bet skirtingai nei kiti terminai, kuriuos naudoja Rusijos generolas apibūdindamas JAV strategines koncepcijas, „Trojos arklio“ termino jo kolegos iš Vašingtono nenaudoja. Anot Rusijos valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“, šie generolo pastebėjimai greičiausiai paremti neseniai nuskambėjusiu amerikiečių karinių oro pajėgų vado generolo Davido Goldfeino pasisakymu Brukingso tyrimų institute. Kairiosios pakraipos vokiečių internetinis žurnalas „Telepolis“ rašė, kad D. Goldfeino idėjos „primena „Trojos arklio“ taktiką“. Tai greičiausiai ir paskatino S. Gerasimovo samprotavimus apie naujus Pentagono planus.

Davidas Goldfeinas, Jimas Mattisas

Tačiau keista, kad nei D. Goldfeinas, nei „Telepolis“ nė žodeliu neužsimena apie JAV „penktosios kolonos“ naudojimą. D. Goldfeinas iš tiesų aptarė „operacijas įvairiais frontais“, pažymėdamas, kad ši koncepcija dar nepakankamai išvystyta, kad ją būtų galima vadinti doktrina, bet per metus ji turėtų būti galutinai parengta. Jis taip apibūdino „operacijas įvairiais frontais“: priešininkui sukuriama „tokia daugybė dilemų vienu metu“, jog pastarasis veikiau nusprendžia nesusiremti su JAV. Jis pateikė pavyzdį, susijusį su jo sritimi, oro pajėgomis, ne su neramumų kurstymu: „jeigu Kinija ar Rusija, ar kita pasaulio šalis-priešininkė kada nors išvys, pavyzdžiui, naikintuvą „F-35“ savo oro erdvėje, ... jiems visiems ateitų žinutė iš dviejų žodžių – mes čia. Ne aš čia, mes čia. Nes jeigu jie kada nors ir pamatys „F-35“, kas yra labai neįtikima, jis niekada nebus vienas, jis bus bendros komandos dalis. Žinutė: mes čia erdvėje, mes čia kurį laiką, mes jus stebime ir jau pralaužėme gynybos liniją, kad ir kokia ji, jūsų manymu, yra“.

Užuomina apie sunkiai susekamus „F-35“ naikintuvus Rusijos erdvėje sukėlė rezonansą Maskvoje. Ambasada Vašingtone į D. Goldfeino pastebėjimus tviteryje sureagavo kandžia žinute: „Prisiminkim Vietnamą“, kuri buvo papildyta vaizdo įrašu, vaizduojančiu, kaip Rusijos raketa numuša lėktuvą.

Nuoroda į „Trojos arklį“ „Telepolis“ leidinyje greičiausiai remiasi slaptomis „Stealth” tipo lėktuvo grėsmėmis ir „dilemomis“, apie kurias miglotai užsiminė D. Goldfeinas. Tačiau V. Gerasimovas, regis, mažiau nerimauja dėl „F-35“ naikintuvų nei dėl JAV „protestuotojų potencialo“ panaudojimo.

Turbūt galima pagrįstai teigti, kad V. Gerasimovas ir jo kolegos iš Rusijos gynybos ministerijos mano galį daugiau mažiau sukontroliuoti Jungtinių Valstijų karines grėsmes. Savo kalboje generolas pareiškė manąs, kad Rusija lenkia kitas pasaulio šalis pagal ginklų kūrimą, ir čia pat užsiminė apie ultragarsines raketas, kurias Rusija neseniai išbandė.

Anot V. Gerasimovo, 82 proc. Rusijos branduolinės galios sudaro moderni ginkluotė. Jis taip pat didžiavosi įprastinėmis ginkluotosiomis pajėgomis; jis tikino, kad 96 proc. vidutinio rango karo vadų turi karinės patirties ir kad iki 2025 metų Rusijos kariuomenę sudarys 475 000 profesionalių „kontraktinių karių“, sumažinus priklausomumą nuo šauktinių.

Bet labiausiai generolai ir Kremlius bijo eilinių rusų. Jie bijo, kad pati tauta smogs jiems peiliu į nugarą, jeigu Jungtinės Valstijos pamėgins keisti režimą. Ir toji baimė yra Rusijos režimo Achilo kulnas, dar vienas terminas iš Trojos karo.

„V. Gerasimovo doktrina“, jei tokia ir egzistuoja, siejama ne tiek su vadinamuoju hibridiniu karu su JAV, kiek su nuolatiniais bandymais pridengti savo pačių „nugarą“. O tai rusus turėtų labiau gąsdinti nei amerikiečius: kai atsitiktinė JAV generolo citata sukelia aliarmą Maskvoje, nedaug trūksta, kad būtų imtasi atsakomųjų priemonių.

Leonidas Beršidskis yra „Bloomberg Opinion“ Europos apžvalgininkas. Jis yra Rusijos verslo dienraščio „Vedomosti“ įkūrėjas ir redaktorius bei nuomonių svetainės „Slon.ru“ steigėjas.