Dabar, kai A. Navalnas laikomas kalėjime, o riaušių policija brutaliai sulaikė didžiausias protestuotojų minias per daugelį metų, Rusijos valdžia, visomis išgalėmis mėginanti užgniaužti atsinaujinusį opozicijos judėjimą, nusitaikė į jo įkurtą „Kovos su korupcija fondą“ (FBK). Tyrimų komiteto kaltinimai, esą neįvardinti fondo darbuotojai išplovė apie milijardą rublių (15 mln. JAV dolerių), buvo paviešinti kaip tik tuo metu, kai mažiausiai dešimčiai žmonių, areštuotų per taikius susibūrimus, pareikšti kaltinimai surengus masines riaušes, dėl kurių jiems gresia iki penkiolikos metų įkalinimas.

Ironija ta, jog valdžia siekia didelio atgarsio sulaukusiems antikorupcinės kampanijos dalyviams priklijuoti korumpuotumo etiketę, ir tai nepraeina nepastebėta. Juolab dabar, vykstant aršiausiam neramumų slopinimui nuo 2012 metų, kai po ketverių metų buvimo premjeru V. Putinas užgniaužė mėnesius trukusios opozicijos protestus prieš jo sugrįžimą į valdžią.

„A. Navalnas nebuvo pavojingas, kol neišryškėjo masinių socialinių neramumų požymių, – sakė Valerijus Solovejus, Maskvoje dirbantis politologas. – Valdžia manė, kad akylai jį stebėdama galės sėkmingai kontroliuoti opoziciją“, bet dabar, „ėmus vėl rengti gatvės akcijas ir turint vadinamąją protesto akcijų infrastruktūrą“, jis jau laikomas grėsme“, – kalbėjo V. Solovejus.

A.Navalnas ir jo fondas sulaukė milijonų sekėjų internete dėl jų platinamos vaizdo medžiagos; įrašuose detaliai rodomi prabangūs namai, švaistūniška gyvensena, kuria mėgaujasi aukšto rango pareigūnai ir jų šeimos, – vargu ar šie asmenys būtų galėję taip ištaigingai gyventi vien iš savo kuklių valstybės mokamų atlyginimų. Tokie įrašai tapo galingu įrankiu, nes eilinių rusų pragyvenimo lygis jau penkeri metai smunka, ir šviesos koridoriaus gale nematyti.

Antidė

Įrašuose buvo demaskuojami aukščiausio rango pareigūnai, taip pat ir premjeras Dmitrijus Medvedevas, kuris buvo plačiai išjuoktas, fondui paskelbus, jog vienoje iš jo prašmatnių vasaros rezidencijų įrengtas specialus pastatas antims, plaukiojančioms tvenkinyje. Guminiai ančiukai netrukus tapo protestų prieš oficialią korupciją simboliu dešimtyje miestų, jų vaizdo klipai 2017 metais sulaukė 31 milijono peržiūrų. D. Medvedevas paneigė A. Navalno kaltinimus, esą jis iš labdaros fondo lėšų statė puošnias rezidencijas Rusijoje ir užsienyje.

43-jų metų A. Navalnui buvo oficialiai neleista kelti savo kandidatūros 2018 metų prezidento rinkimuose ir varžytis su V. Putinu dėl jo teistumo už grobstymą ir paskirtos lygtinės penkerių metų laisvės atėmimo bausmės.

Anot A. Navalno, jo nuteisimas buvo politiškai motyvuotas. Netrukus po to, kai 2013 m. liepą laisvės atėmimo bausmė dėl lėšų švaistymo jam buvo atidėta, A. Navalnui buvo netikėtai leista dalyvauti Maskvos mero rinkimuose. Juose varžęsis su V. Putino remiamu Rusijos sostinės vadovu Sergejumi Sobianinu, A. Navalnas surinko 27 proc. balsų. Kai Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) nusprendė, kad A. Navalno byla buvo išnagrinėta neteisingai, ir nurodė bylą išnagrinėti iš naujo, Rusijos teisėjas tiesiog nuteisė jį pakartotinai.

A.Navalnui lygtinis nuosprendis buvo paskelbtas ir 2014 metais, nors jo brolis Olegas buvo įkalintas pusketvirtų metų. Jie abu buvo teisiami už prancūzų bendrovės „Yves Rocher“ lėšų grobstymą. Tiek Aleksejus, tiek Olegas Navalnai neigė jiems pareikštus kaltinimus, o Aleksejus Navalnas apkaltino Kremlių pasinaudojus jo broliu kaip įkaitu, taip neva baudžiant A. Navalną už jo politinį aktyvumą.

Kaltinimai pinigų plovimu, sviesti Antikorupciniam fondui, užgožia jo metinio biudžeto mastą.

Fondas 2018 metais pritraukė 58 mln. rublių (891 000 JAV dolerių) iš daugiau nei 16 000 donorų, rodo metinės ataskaitos duomenys. Ne pelno organizacija vengia aukojimų iš užsienio, nes juos ji privalėtų registruoti pagal griežtus Rusijos „užsienio agentų“ įstatymus.

„Politinis centras“

A.Navalnui liepą buvo skirta 30 parų arešto už raginimus liepos 27 d. surengti nesankcionuotą protestą. Jis ragino savo šalininkus surengti mitingą, pareigūnams neleidus populiariems opozicijos kandidatams dalyvauti rugsėjį vyksiančiuose Maskvos miesto dūmos rinkimuose. Dauguma pareigūnų, neprileidusių opozicijos prie rinkimų, jau seniai griežia dantį prieš fondą, įskaitant fondo darbuotojus teisininkę Liubovę Sobol ir Ivaną Ždanovą.

„Antikorupcinis fondas, žinoma, nėra viso labo kovos prieš korupciją centras, jis kartu yra ir politinis centras, – sakė vykdomasis direktorius Vladimiras Ašurkovas, kuris pabėgo į Londoną 2014 metais ir kuriam ten buvo suteiktas politinis prieglobstis, kai buvo apkaltintas iššvaistęs lėšas, surinktas A. Navalno mero rinkimų kampanijai. – A. Navalnas, L. Sobol, I. Ždanovas ir kiti aktyviai dalyvauja politikoje“.

V. Putino reitingams nusmukus iki žemiausio lygio nuo 2013 metų, maždaug prieš porą savaičių daugiau nei 20 000 žmonių dalyvavo sankcionuotoje protesto akcijoje. Šįkart riaušių policija sulaikė apie 1400 žmonių, – daugiausia nuo 2012 metais vykusių protestų.

Kitą dieną A Navalnas buvo trumpam paguldytas į ligoninę dėl, jo gydytojo teigimu, „toksinės reakcijos į nežinomą cheminę medžiagą“. Tai, savo ruožtu, sukėlė spėlionių, esą jis galėjo būti „apnuodytas“. 2017 metais jam buvo pažeistos akys, kai užpuolikas, kuris, kaip vėliau nustatyta, palaikė ryšius su radikalia „proputiniška“ grupuote, papurškė cheminių dažų jam į veidą.

Bado streikai

Tuo tarpu policija ėmėsi ryžtingų priemonių prieš daugelį A. Navalno sąjungininkų, – rengė kratas jų būstuose, inicijuodavo baudžiamąsias bylas, kviesdavo juos apklausoms. Tokie gerai žinomi veikėjai kaip Ilja Jašinas ir Dmitrijus Gudkovas, buvęs parlamento narys, buvo įkalinti.

Kai opozicija surengė naujus protestus, iš svarbiausių opozicijos lyderių laisvėje buvo vienintelė L. Sobol, garsi advokatė, kuri jau daugiau nei tris savaites yra paskelbusi bado streiką dėl to, kad jai nebuvo leista dalyvauti rugsėjį vyksiančiuose rinkimuose į sostinės Dūmą.

I. Ždanovas kuris liepos 29 dieną buvo įkalintas penkiolikai parų, rugpjūčio 2 dieną taip pat paskelbė bado streiką.

Kai L. Sobol mėgino dalyvauti šeštadienio mitinge, policija išvilko ją iš taksi ir, įstūmę į furgoną, nugabeno į policijos nuovadą. Dar šimtai protestuotojų buvo tądien sulaikyti, kai savo jėgą demonstruojanti riaušių policija vėl plūstelėjo į Maskvos centrines gatves.

Maskvos prokuratūra padidino spaudimą rugpjūčio 5 d. pranešusi, kad iš vienos sutuoktinių poros bus siekiama atimti tėvystės teises dėl to, kad jie į liepos 27 vykusį susibūrimą atsivedė ir savo vienų metų sūnelį. Kaip skelbiama prokuratūros pareiškime, taip pat bus patikrinti ir kiti dalyviai, atsivedę į protesto mitingus vaikus.

Nors valdžios institucijos jau ne kartą yra pateikusios opozicijai baudžiamųjų kaltinimų, su Kremliumi susiję veikėjai kartkartėmis mėgina „pričiupti“ A. Navalną jo mėgstamoje socialinės žiniasklaidos teritorijoje, kur šis, pasitelkęs juodąjį humorą ir popkultūros laisvumą, Rusijos valdantįjį elitą nušviečia kaip beviltiškai atitrūkusį nuo tikrovės.

Rusijos nacionalinės gvardijos, tiesiogiai atsiskaitančios V. Putinui, vadas generolas Viktoras Zolotovas praėjusių metų vaizdo įraše A. Navalną „iškvietė į dvikovą“ ir pagrasino jį „sumalti į miltus“, kai jo įkurtas Kovos su korupcija fondas (FBK) paviešino savo tyrimą apie gvardijos vykdytus pirkimus.

Nors dauguma nesankcionuotų protestų dalyvių – jaunimas, oficialiai sankcionuota demonstracija, kurią surengti raginama artėjantį savaitgalį, parodys, kaip platesnė Maskvos visuomenė supranta valdžios priemones.

„Jie tiesiog naudoja tuos pačius metodus ir principus prieš A. Navalną, kokie kitados padėjo prigesinti protestų ryškumą, – teigė Aleksejus Makarkinas iš Maskvoje veikiančio Politinių technologijų centro. – Bet dabar jau egzistuoja nauja karta, kuri negyveno sovietiniais laikais, kuri nėra taip pagarbiai nusiteikusi valdžios atžvilgiu, kuri mažiau jos bijo. Be to, 2012 metais nebuvo penkerius metus užsitęsusio sąstingio“.