Miestas-valstybė, 2022 metais užėmęs penktąją poziciją reitinge, dabar aplenkė Šanchajų ir Honkongą, užėmusius atitinkamai antrąją ir trečiąją vietas, teigiama Šveicarijos turto valdytojos „Julius Baer Group Ltd.“ ataskaitoje.

Singapūras, viena pirmųjų Azijos šalių, kuri per pandemiją vėl atvėrė savo sienas, ypač populiarus tarp turtingos klientūros, todėl dabar vietos gyventojai susiduria su vis didesnėmis kainomis. 2022 m. pabaigoje Singapūro teritorijoje buvo suskaičiuota apie 1 500 šeimos investicinių įmonių, tai yra dvigubai daugiau nei ankstesniais metais, teigiama ataskaitoje. Tai brangiausias miestas pasaulyje pagal automobilių kainas.

„Aukštas pragyvenimo lygis ir augantys vietos infrastruktūros poreikiai reiškia, kad gyvenimas čia tikrai nėra pigus“, – teigiama antradienį publikuotoje ataskaitoje.

„Gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto paklausa ypač didelė, o didžiuliais mokesčiais apmokestinti automobiliai ir būtinasis sveikatos draudimas yra atitinkamai 133 proc. ir 109 proc. brangesni nei vidutiniškai pasaulyje.“

„Julius Baer“ gyvenimo būdo indekso reitinge 25 brangiausi pasaulio miestai vertinami, atsižvelgiant į gyvenamojo būsto, automobilių, verslo klasės skrydžių, verslo mokyklų, degustacinių vakarienių ir kitų prabangos prekių ar paslaugų kainas. Azija ketvirtus metus iš eilės išliko brangiausiu prabangaus gyvenimo regionu.

Niujorkas – dar vienas miestas, gerokai kilstelėjęs minėtame reitinge. JAV finansų sostinė praėjusiais metais pakilo iš 11-os vietos į penktąją, tam įtakos daugiausia turėjo stiprėjantis JAV doleris ir atsigavimas po pandemijos.

Londonas iš antrosios pozicijos nukrito į ketvirtąją. „Brexit“ ir dėl jo kilęs „sąmyšis“" ir toliau kenkia Jungtinės Karalystės reputacijai. Miestas, be kita ko, dabar susiduria ir su stipria konkurencija iš sparčiai klestinčių finansų centrų, tokių kaip Dubajus ir Singapūras, teigia „Julius Baer“.

Pirmą kartą nuo tada, kai pradėta rengti panašaus pobūdžio ataskaitas, Europa, Artimieji Rytai ir Afrika yra labiausiai įperkami regionai komfortabiliam gyvenimui, o Europos miestų reitingai smuko.

Dubajus pirmą kartą pateko į pirmąjį dešimtuką ir tapo septintuoju brangiausiu miestu, tuo tarpu Ciurichas nukrito į 14-ją poziciją. Emyratas yra šių metų indekso „žvaigždė“, o daugelio turtuolių vietos pakeitimas paveikė nekilnojamojo turto kainas ir paklausą, pažymi „Julius Baer“.

Brangiausi pasaulio miestai

Prabangaus gyvenimo miestų reitingas: Singapūras, Šanchajus, Honkongas, Londonas, Niujorkas, Monakas, Dubajus, Taipėjus, San Paulas, Majamis, Bankokas, Džakarta, Paryžius, Ciurichas ir Tokijas.

Apklausa parodė, kad panaikinus pandeminius apribojimus ir atsinaujinus judėjimui didėja kelionių ir pramogų paklausa. Labiausiai pasaulyje išaugo prabangos prekių kainos, tokių kaip vynas; pavyzdžiui, 2018 metų derliaus „Château Lafite Rothschild“ butelis ir viskis pabrango atitinkamai 17,2 proc. ir 16,2 procento.

„Nemažai žmonių vis dar gyvena popandeminių vakarėlių režimu“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė „Julius Baer“ Azijos–Ramiojo vandenyno regiono tyrimų skyriaus vadovas Markas Matthewsas.

Viešbučių apartamentai ir verslo klasės skrydžiai taip pat pastebimai pabrango. Tačiau būta ir išimčių. Dviračiai, kurių kainos pandemijos metu „smarkiai šoktelėjo“, atpigo 1,8 procento.

„Julius Baer“ 2023 m. vasario-kovo mėn. laikotarpiu apklausė turtingus fizinius asmenis, kurių ekonomiškai pagrįstas namų ūkio turtas siekia milijoną JAV dolerių ar daugiau.