Nors savivaldybė praėjusią savaitę į socialinių išmokų gavėjų sąskaitas Ūkio banke pervedė pusketvirto šimto tūkstančių litų, tačiau kai kurie nespėjo jų pasiimti, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

Vasario 11 dienos rytą savivaldybė beveik 6 milijonus litų, laikytų Ūkio banke, suskubo pervesti į kitą banką, tačiau tai jų neišgelbėjo. Pasak Ukmergės vadovų, jos įstrigo Lietuvos bankui tądien sustabdžius Ūkio banko veiklą.

„Biudžetinėm įstaigom keblumų yra, mes negalime atsiskaityti, už šildymą įstaigos negali atsiskaityti, kadangi joms ūkinės išlaidos nepervestos. Visos išlaidos, ryšiai, elektra, yra mokyklų, kurios turi atsiskaityti už dujas, prašėm dujininkų ,kad atidėtų mokėjimą“, – problemas vardija Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Varžgalys.

Kas mėnesį savivaldybė mokyklų, darželių, kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams perveda apie 2 milijonus litų. Dabar savivaldybės kitoje sąskaitoje vos 425 tūkstančiai litų, todėl keliomis dienomis vėliau nei įprasta mokami avansai.

„Iš Mokesčių inspekcijos pajamos į savivaldybės biudžetą yra pervedamos kiekvieną dieną, manau, kad šią savaitę turėtų pakakti lėšų, o paskui galbūt bus aiškus tas tolimesnis sprendimas. Mes labai tikimės teigiamo sprendimo, kadangi mūsų pinigai vis dėlto buvo išėję iš Ūkio banko sąskaitos, mes matėm kad jie buvo nurašyti“, – sako Ukmergės rajono savivaldybės vyr. finansininkė Vida Butkevičienė.

Šešios savivaldybės Ūkio banke laikė maždaug penkis milijonus litų, skirtų socialinėms išmokoms. Viena jų – Pagėgių, palikusi ten beveik 2 milijonus litų, taip ir nespėjo pervesti aštuonių šimtų tūkstančių litų socialiai remtiniems žmonėms.

Pagėgių valdžia socialinės apsaugos ir darbo ministerijos prašo dabar pervesti ketvirto ketvirčio lėšas, Ukmergės savivaldybė kreipėsi į Lietuvos banką prašydama leisti naudoti Ūkio banke buvusias lėšas. Lietuvos bankas savivaldybių bėdų nekomentuoja, siūlo kreiptis į laikinąjį Ūkio banko administratorių.

Vasario 12 d. Lietuvos bankas paskelbė Ūkio banko veiklos moratoriumą ir paskyrė laikiną administratorių. Priežastis – Ūkio bankas nevykdo kapitalo pakankamumo normatyvo. Nurodomas 500 mln. Lt trūkumas, kuris galėjo susidaryti dėl paskolų teikimo už pervertintą turtą. Generalinė prokuratūra dėl šių epizodų atlieka tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)