Kaip teigia minėtas naujienų portalas, M. Kvedaravičiaus palaikai atgabenti per Rusiją ir Latviją.

Delfi primena, kad žinia apie nusineštą dar vieno talento gyvybę Rusijos kare Ukrainoje pasklido savaitgalį.

Archeologas, antropologas, režisierius M. Kvedaravičius mirė po to, kai į jo automobilį pataikė raketa. Tragiškas įvykis nutiko Ukrainoje – ten, kur kino kūrėjas fiksavo brutalią karo realybę.

Apie 45-erių metų dokumentinių filmų režisieriaus mirtį balandžio 3-iosios naktį pranešė rusų ir latvių dokumentinio kino režisierius Vitalijus Manskis.

„Mūsų draugas, „Artdocfest“ dalyvis, lietuvių dokumentinių filmų kūrėjas Mantas Kvedaravičius šiandien žuvo Ukrainoje, su filmavimo kamera rankose, šiame šlykščiame blogio kare prieš visą pasaulį“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė menininkas.

„Manto Kvedaravičiaus žūtis bus tiriama jau anksčiau pradėto ikiteisminio tyrimo dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui aprėptyje“, – BNS pirmadienį informavo Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Kino režisierių M. Kvedaravičių išgarsino debiutinis dokumentinis filmas „Barzakh“ apie Čėčėnijoje dingusius žmones.

2011 metais tarptautiniame Berlyno kino festivalyje šis filmas apdovanotas Ekumeninės ir „Amnesty International“ žiuri prizais, apkeliavo daugybę tarptautinių festivalių, Lietuvoje pelnė „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už geriausią metų dokumentinį filmą.

Antrojo dokumentinio Manto Kvedaravičiaus filmo „Mariupolis“ idėja gimė nufilmavus pirmąsias „Partenono“ scenas.

„Mariupolyje“, kaip ir „Barzakh“, autorius tyrinėjo sapnus ir mirtį, meno formas ir karą. Filmo tarptautinė premjera įvyko Berlyno kino festivalyje o „Kino pavasario“ konkursinėje programoje „Baltijos žvilgsnis“ už „Mariupolį“ Mantas Kvedaravičius buvo apdovanotas geriausio režisieriaus prizu.

„Sidabrinės gervės 2016“ apdovanojimuose filmas pelnė geriausio ilgametražio dokumentinio filmo prizą, o Jurijaus Grigorovičiaus darbas „Mariupolyje“ buvo pripažintas geriausiu metų dailininko darbu.

2019 metais žiūrovus pasiekė pirmasis ilgametražis vaidybinis Manto Kvedaravičiaus filmas „Partenonas“.

Bendro Lietuvos, Ukrainos ir Prancūzijos kinematografininkų filmo pasaulinė premjera įvyko Venecijos kino festivalio konkursinėje programoje „Kino kritikų savaitė“, po kurios juosta sulaukė ypatingo kino kritikų dėmesio ir įvertinimo.

Režisierius buvo įgijęs Kembridžo universiteto socialinės antropologijos daktaro laipsnį, rašė apie estetiką, materialumą, afektą, taip pat studentams skaitė paskaitas apie vizualinę kultūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)