„Naujoji frakcija yra kuriama. Ji bus užregistruota iškart rudens sesijoje. Bus pavadinta „Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, – sakė vienas jos būsimų narių Linas Kukuraitis.

Į netikėtą S. Skvernelio sprendimą sureagavo atlikėjas Marijonas Mikutavičius. Jis feisbuke paskelbė savo siūlymus partijoms, kuriuos iliustravo Tautiškos giesmės fragmentai. Vos paskelbtas įrašas iškart sulaukė dėmesio gausos.

„Po S. Skvernelio išmonės visos Lietuvos partijos galėtų vadintis gabalais iš Tautiškos Giesmės.

Vardan (tos) Lietuvos -- Sauliaus Skvernelio nauja chebra

Lietuva, Tėvyne mūsų -- Tėvynės sąjunga

Takais dorybės -- Krikščionių sajunga

Tegul dirba -- Darbo partija

Tegul meilė -- Laisvės partija

Tavo naudai -- Liberalų sąjūdis

Tu Žeme - Valstiečiai

Iš praeities -- Nacionalinis susivienijimas

Tegul saulė tamsumas prašalina -- atiduoti Socialdemokratams su referansu, kad Saulė -- tai V.Blinkevičiūtė paliubomu.

Lenkai krikščionys negauna nieko, nes himne nėra anei lenkų, anei Dievo.

Žmonių gėrybei -- užkonservuoti ir laukti. Gal kada pravers Gitanui Nausėdai kai Gerovės valstybė išsikvėps.

Šviesa ir Tiesa - lieka laisvai rinkoje konvertuojami ir mainomi simboliai“, – rašo M. Mikutavičius.

Delfi primena, kad Naujoji frakcija bus užregistruota penktadienį, rudens Seimo sesijos pirmą dieną.

„Nors kai kam toks sprendimas gali atrodyti netikėtas arba kiek spontaniškas, iš tiesų frakcijos kūrimas gimsta iš rimtų šios komandos diskusijų, procesų visuomenėje ir politikoje apmąstymų, <…> vertybinių diskusijų ir, žinoma, pasidalintos ir sutartos bendros vizijos“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Skvernelis: tai nėra koks nors atskilimas

S. Skvernelis savo kalbą pradėjo nuo situacijos Lietuvoje aptarimo.

„Mes matome gana supriešintą, suskaldytą valstybę. Tokia situacija, deja, naudinga nemažai daliai politikų – tiek esančių pozicijoje, tiek ir opozicijoje, nes per konfliktą, supriešinimą stiprinamos pozicijos, renkami politiniai dividendai. Tiek aš, tiek mano kolegos po ilgų svarstymų nusprendėme, kad nesinori dalyvauti tokioje skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje. Nuo to kenčia ne kas kitas, o tik valstybė ir Lietuvos žmonės“, – kalbėjo jis.

Politikas aiškino, kad ši nauja frakcija „nėra koks nors atskilimas arba dirbtinas politinis darinys“.

„Tai yra tiesiog susijungimas su partneriais ir bendraminčiais. Tai žmonės, kurie dirbo „valstiečių žaliųjų“ frakcijoje, yra ir Mišrios Seimo narių grupės atstovų <…>. Vertiname jų patirtį, stiprybes ir dėkojame už prisijungimą“, – kalbėjo S. Skvernelis. Paklaustas, ar naują frakciją subūrę politikai prieš rinkimus kurs naują politinę jėgą, S. Skvernelis teigė, kad šis klausimas dar per ankstyvas.

Žada būti konstruktyvi opozicija

S. Skvernelis teigė, kad ši frakcija bus konstruktyvi opozicija dabartinei Vyriausybei.

„Dažnai tenka girdėti, ar galima ką nors remti iš Vyriausybės sprendimų; tiesiog turėtume grįžti prie darbotvarkės – kada bus tie sprendimai darbotvarkėje, tada bus galima svarstyti. Nors jau beveik metai praėjo, kol kas nematome labai aiškios, ambicingos šitos Vyriausybės darbotvarkės“, – sakė S. Skvernelis.

Jis priminė, kad dauguma naujosios frakcijos narių nėra politikos naujokai.

„Noriu priminti, kad turėjome efektyvią, realiais darbais grįstą XVII Vyriausybę, esame sukaupę patirties, turime iš ko pasimokyti ir kartu turime ką pasiūlyti“, – teigė S. Skvernelis.

S. Skvernelis sakė, jog frakcija seniūno dar neturi, jis bus renkamas prieš Seimo sesiją.

„Tikiuosi, bus malonių netikėtumų, ne taip, kaip visi galvoja renkant seniūną. Dar noriu pabrėžti, jog priėmėme sprendimą, – rotuosime seniūną prieš sesiją“, – sakė S. Skvernelis.

Įkvėpė stipri komanda

Kitas buvęs premjeras Algirdas Butkevičius paaiškino, kad Mišri grupė, kurią sudaro trys Seimo nariai, vieningai priėmė sprendimą jungtis. Jis teigė, kad juos jungtis paskatino „išskirtinė stipri komanda“.

„Taip pat džiaugiuosi, kad šitoje komandoje – net keturios moterys, tai sudaro 31 proc. [frakcijos narių], kai Seime moterys sudaro tik 27 proc. Manau, turime labai perspektyvaus jaunimo. Svarbiausia, kad visi frakcijos nariai sugeba dirbti tiek ekonomikos, tiek socialinės apsaugos, švietimo, valstybės valdymo, savivaldos, teisėtvarkos ir visose kitose srityse“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Jis taip pat išskyrė frakcijos dydį.

„Tai gali turėti didesnę įtaką“, – sakė A. Butkevičius. Be to, pasidžiaugė, kad „sutapo požiūriai“. „Matome, kad esame reikalingi ir galėsime kartu daug ką nuveikti“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Pasak parlamentaro, jau vyko diskusija ir dėl požiūrio į vertybinius klausimus.

„Naujoji frakcija man imponuoja dėl to, kad mes turime bendrą valstybės valdymo viziją. Manau, kad vertybiniai įsitikinimai bus gerbiami, ir tokiais klausimais, manau, galės balsuoti kiekvienas atskirai“, – sakė A. Butkevičius.

Valstiečiai trauksis ir iš partijos R. Baškienė teigė, jog pasitrauks iš LVŽS partijos, tą patį padarys Z. Streikus ir L. Mogenienė. Buvusi ilgametė „valstiečių žaliųjų“ narė R. Baškienė dėstė, kad darbai yra svarbiau už lojalumą partijai.

„Su savo kolegomis nusprendėme eiti tokiu keliu, kur galime dirbti esant konstruktyvaus bendravimo kultūrai. Vertiname ne priklausomumą partijai, ne lojalumą, bet valstybiškai sprendžiamus klausimus. Darbai yra svarbiausia“, – dėstė R. Baškienė.

Politikė žadėjo, kad jų frakciją vienijantys politikai sieks daugiau dialogo su visuomene.

„Reikia susikalbėjimo, reikia kompromisų paieškos, reikia atvirumo, skaidrumo ir tarimosi su žmonėmis. <…> Kviesime žmones išsakyti savo pozicijas, kad jie dalyvautų priimant bendrus mūsų valstybės sprendimus, nes kai ne tuo lygmeniu sprendžiami klausimai, dažniausiai jie didina atskirtį“, – sakė R. Baškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)