„Pati mačiau tų moterų gyvenime virsmus, kaip jos išgyvena ir iš kur semiasi stiprybės. Čia kalbama apie tokius sunkius išgyvenimus kaip skyrybos, iširę santykiai, netektys, nesėkmės darbe, pasitikėjimo savimi nebuvimas, klaidos ir tai, kas sukelia didelį skausmą, kančią bei neigiamas emocijas, ko mes nei norim, nei mėgstam.

Kadangi man jau seniai ne 18 metų, savo gyvenime jau esu išgyvenusi ir gražių dalykų, ir skaudžių. Ir stipriai verkiau, ir žinau, ką reiškia kai tau skauda ir stipriai kankiniesi. Šioje knygoje susipynė tiek mano, tiek ir mano artimų bičiulių patirtys, draugių, kurias galėjau stebėti. Kai kuriais gyvenimo etapais iš jų jaučiau didžiulę pagalbą. Arba galėdama joms padėti. Tai man pasirodė labai reikšminga, nes pakliūdamos į tam tikras situacijas mes iš tiesų norime pagalbos, net kai apsimetame, kad esame stipruolės ir viską pasidarysime pačios“, – DELFI pasakojo autorė.

Ji sako, jog niekada nedalija patarimų ir tik kalba apie savo patirtį, kuri gali tapti vertinga pamoka ir kitiems. „Apskritai gyvenime nesu niekam davusi patarimo. Blogiausia, ką gali padaryti kitam žmogui, tai duoti patarimą. Ypač neprašant. Kiekvienas žmogus turi pats ateiti. Jis gali pasisemti iš tavęs kažko. Net jei tu ir pasimokei, žmogus pats turi to išmokti.

Tiek knygoje, tiek apskritai nekalbu apie asmeninį gyvenime. Tačiau visa knyga yra apie vidinius išgyvenimus. Tų patirčių mano gyvenime buvo pačių įvairiausių. Aš nesidaliju autobiografiniais faktais.

Kažkada buvau labai atvira, bet su laiku pradedi asketiškiau žiūrėti į daiktus ir gyvenimą. Supratau, kad galiu visiškai nekalbėti apie asmeninį gyvenimą“, – kalbėjo L. Šurnaitė.

Kaip teigiama pranešime spaudai, „Pakeliui su savimi“ neria į gilesnius emocinius vandenis, kai susiduriame su netikėtais ir nelauktais iššūkiais – sunkiais išgyvenimais, netektimis, iširusiais santykiais, nesėkmėmis darbe, skyrybomis, gyvenimo džiaugsmo praradimais. Kai pajuntame ne tik teigiamų emocijų, bet ir skausmo, nevilties, ašarų, kančios, liūdesio skonį“, – pasakoja autorė.

Knygoje ji aprašo ir savo, ir kitų artimų moterų patirtis, kažkada padėjusias įveikti sunkiuosius gyvenimo etapus.

Lavija Šurnaitė

„Tai tarsi draugiškai ištiesta ranka, kai negera. Šios knygos pagrindas – atradimai, padedantys „kramtyti gyvenimą“. Jei nori jį tiesiog staigiai, it didelį kąsnį, nuryti, gali imti springti. Čia verta suvokti savo ribotumą – gerąja to žodžio prasme. Priimti mintį, kad spragtelėję pirštais visko neišspręsime. Leiskime sau pabūti silpniems, liūdniems, o tada susiimti ir toliau kiekvienam lipti į savo kalną“, – įžvalgomis dalijasi L. Šurnaitė.

Autorė pripažįsta – rašyti knygas ji ima pajutusi, kad gali pagelbėti kitoms moterims. Ne išimtis ir „Pakeliui su savimi“. Visgi šios istorijos pabrėžia ne tik individualią moterų stiprybę. Rašydama trečiąją knygą, L. Šurnaitė siekė priminti, kokia svarbi ir palaikanti yra moterų vienybė.

„Pasaulis būtų žymiai geresnis, jei moterys labiau mylėtų ir palaikytų vieną kitą, užuot tylomis save graužusios, kuri gražesnė, talentingesnė. Rašydama galvojau apie jas, bet mano knygos nedraudžiamos ir vyrams“, – juokiasi L. Šurnaitė.

Lavija Šurnaitė puikiai pažįstama tiek televizijos žiūrovams, tiek knygų skaitytojams. Ilgus metus žurnalistinį darbą dirbanti Lavija 2016 metais išleido pirmąją knygą „Maži įpročiai – dideli pokyčiai“. Didelio skaitytojų dėmesio sulaukusi patarimų ir praktiškų įžvalgų knyga patraukė autorės nuoširdumu ir gebėjimų į pasaulį žvelgti optimistišku žvilgsniu. Įkvėpta skaitytojų palaikymo žurnalistė sėdo ir prie antrosios knygos „Optimizmo genas“ rašymo, o šiandien pristato ir trečiąją kūrinį „Pakeliui su savimi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)