Kaip „Delfi“ informavo Lietuvos gretutinių teisių asociacija „AGATA“, problema dėl subsidijų išties nemenka – pagal esamą tvarką subsidijos neskiriamos tiems, kurie šalia vykdomos individualios veiklos 2019 m. gavo daugiau nei 6660 Eur bet kokių kitų pajamų. Į šias „lubas“ įskaičiuojamos ir visos kūrėjams būdingos savarankiško darbo formos, kurios nėra formaliai priskirtos „Individualiai veiklai“ (visos autorinės, paslaugų, atlikimo, darbo sutartys, ir AGATA, LATGA, AVAKA atlyginimas).

„Todėl turime situaciją, kur 2019 m. virš 100 tūkst. uždirbęs prekybininkas subsidiją gali gauti, o 7 tūkst. uždirbęs menininkas jos negaus, nes jo 2019 pajamos viršijo numatytas „lubas“. Dėl pandemijos ribojimų 85% kūrėjų neteko savo pagrindinių pajamų, tačiau 82 % jų gavo neigiamus atsakymus dėl vienkartinės subsidijos , – sako „AGATA“ direktorė Agnė Begetė.

„AGATA“ kreipėsi į valstybines institucijas su siūlymais pakeisti subsidijų gavimo tvarką

„AGATA“, siekdama atkreipti dėmesį į problemą, raštiškai kreipėsi ir į Kultūros ministeriją bei LRS Kultūros komitetą su konkrečiais siūlymais.

„A variantas – keisti finansinius kriterijus, B variantas – 2019 metais skaičiuoti tik pajamas iš darbo santykių, C varinatas – iš viso nevertinti 2019 metų pajamų“, – rašoma dokumete. Jame įvardijamos ir konkrečios sumos, kurias „AGATA“ siūlo pakeisti.

Tuo tarpu VMI atstovams siųstame rašte „AGATA“ taip pat siekia išsiaiškinti „lubų“ problemą bei siūlo ateityje vertinti tik 2019 m. pajamas pagal darbo sutartis (atitinkamai kaip 260 Eur/mėn. subsidijų atveju).

Siekdami kuo konkrečiau išsiaiškinti ir galimai pakeisti esamą problemą, „AGATA“ apklausė narius. 2021 m. gegužės 5 dieną suformuotoje apklausoje matyti, kad net 57% apklaustųjų dėl subsidijos gavimo sulaukė neigiamo atsakymo, 24,7% dar nebuvo gavę atsakymo, o 18,4 % atlikėjų subsidiją gavo.

Dauguma apklaustųjų, sulaukusių neigiamo atsakymo dėl vienkartinės subsidijos, gavo tą patį paaiškinimą – neva jų pajamos už 2019 metus viršijo nustatytą sumą.

Taip pat net 85,3% apklaustųjų teigė, kad dėl pandemijos neteko pagrindinių savo pajamų.

Subsidijos negavusi Aistė Smilgevičiūtė: tai didelio masto problema

Pasak A. Smilgevičiūtės, subsidijų gavimo tvarka nustebino daugybę atlikėjų – ši didelio masto problema palietė kūrėjus, kurie tiesiogiai nukentėjo nuo pandemijos.

„Gavau atsakymą, kad man subsidija nepriklauso dėl vadinamų „lubų“ – buvo paaiškinta, kad per metus uždirbau daugiau nei 6660 eurų. Žinau, kad tai tikrai ne pavieniai atvejai – daugybė atlikėjų, muzikantų kurie negavo subsidijų. Visiškai nesuvokiamas ir tas faktas, kodėl prekybininkai, uždirbę gerokai didesnes sumas, galėjo pretenduoti į vienkartines subsidijas“, – „Delfi“ pasakojo Aistė.

VMI: individualią veiklą vykdantys gyventojai privalėjo tenkinti apibrėžtas sąlygas

„Delfi“ dėl subsidijų gavimo tvarkos atlikėjams kreipėsi į VMI. Komunikacijos vadovė atsiuntė tikslų paaiškinimą, kas galėjo pretenduoti į subsidiją.

Gyventojai, kurie 2020 m. vykdė individualią veiklą, įtrauktą į ribojamų veiklų sąrašą, iki birželio 1 d. galėjo teikti paraišką negrąžintinai subsidijai gauti. Norėdami gauti paramą gyventojai vykdantys individualią veiklą turėjo atitikti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos apraše nustatytus kriterijus:

Aprašas numatė, jog subsidija gali būti skiriama gyventojui, vykdančiam individualią veiklą, kai tenkinamos šios sąlygos:

1) 2020 m. vykdė individualią veiklą pagal pažymą ir / ar verslo liudijimą, įtrauktą į dėl COVID-19 apribotų veiklų sąrašą:

· ribojamų individualių veiklų pagal pažymą sąrašas yra čia,

· ribojamų veiklų pagal verslo liudijimą sąrašas yra čia.

2) 2020 m. vykdytos individualios veiklos trukmė atitinka bent vieną iš šių punktų:

· individualią veiklą pagal pažymą gyventojas buvo įregistravęs ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai ar su pertraukomis ir neišregistravo jos iki lapkričio 6 d. imtinai, arba

· verslo liudijimą (-us) gyventojas buvo įsigijęs ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai ar su pertraukomis, laikotarpiu nuo sausio 1 d. iki lapkričio 6 d. imtinai, arba

· jeigu gyventojas keitė individualios veiklos formą, tačiau bendra vykdytos individualios veiklos pagal pažymą ir verslo liudijimą (-us) trukmė sudaro ne mažiau kaip 90 kalendorinių dienų (nenutrūkstamai ar su pertraukomis) nuo sausio 1 d. iki lapkričio 6 d. imtinai.

3) Gyventojo 2019 metais gautos apmokestinamosios pajamos iš neindividualios veiklos neviršija 6 660 Eur, o 2020 metais gautos visos apmokestinamosios pajamos neviršija 21 852 Eur.

4) Gyventojas yra pateikęs pajamų mokesčio deklaracijas už 2019 m. ir 2020 m. (jei privalo).

Taip pat gyventojas negali būti bankrutuojantis; privalo turėti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; savo vardu finansų įstaigoje atidarytą atsiskaitomąją ar mokėjimo kortelės sąskaitą; turi nevykdyti veiklos sektoriuose, kurie išvardyti Europos Komisijos Reglamente[1].

Išsami informacija yra čia.

Dėl komentaro „Delfi“ taip pat kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, tačiau atsakymo kol kas nesulaukė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)