Vilnius - Pekinas 03. 19

Kiekvieno mūsų besiblaškymų po pasaulį sukurtų projektų pabaigoje sakau sau: „Dabar tai jau viskas. Užtenka“. Tačiau kažkaip viskas klostosi kitaip. O kuomet tam per daug nesipriešini - tai ir vėl sėdi prie naujos pradžios. Nauju pavadinimu. Ir jei bandyčiau atsakyti į dažniausiai užduodamą klausimą „kodėl šį kartą Kinija?“, paskęsčiau banaliose susiklosčiusių aplinkybių detalėse.

Praėjusių metų rudenį svaigome visai apie kitą žemyną, kitą maršrutą. Daug ilgesnį, žymiai sudėtingesnį ir, be abejo, brangesnį. Bet taip jau nutinka, kad pastaruoju metu pasaulyje populiari frazė apie vienas užsidarančias ir kitas atsiveriančias duris, kalė durų rankena tiesiai į saulės rezginį. Ir štai jums - Kinija.

Kai kas klausia, ar tai „Šilko kelio“ tęsinys? Nemanau. Tas etapas baigėsi Taškente palikus verkiančią „Pagiežą“. Kaip ir sugrįžimas į Afriką nebebūtų „Afrika.lt“ tąsa. Ir Amerikos mylias vyniosim kada nors kitais tikslais, o į Indiją sugrįšiu tik aplankyti draugų. Greičiausiai viskam neužteks laiko, tačiau bent jau pačiam patinka taip įsivaizduot.

Nuo pradinės idėjos projektas „Pagaminta Kinijoje“ jau pasikeitė keliolika kartų. Planavimų rutinos lemtis. Kaip ir tai, kad atsidūrus naujoje šalyje viskas klostosi vėl kitaip. Todėl vėl sakau, kad kažkaip bus. Ir to gana.

Mūsų laukia mėnuo vienoje seniausių pasaulio civilizacijų. Su kitokia tvarka ir egzistuojančiomis taisyklėmis. Mėnuo, po kurio vėl sau sakysi, kad kuo daugiau matai, tuo mažiau žinai. Bet kiekvienas toks iššūkis jam pasibaigus yra nedidelės mažo žmogaus pergalės. Aš nežinau, kokie bus tie nauji tūkstančiai kilometrų. Bet bus smagu.

Viena pagrindinių mūsų kelioninės dokumentikos vis dar gyvavimo priežasčių yra mūsų žiūrovai. Žmonės, kurie palaiko šį polėkį ir keliauja kartu. Keistas jausmas turėti gerbėjų, nebūnat muzikinėje grupėje ar neesant aktoriumi. O jei jų bent jau keliais daugiau, nei tavo šeimos narių ir draugų ratas - tiesiog nuostabu. Dėl to verta ir pasistengt.

Svarbu: artimiausią mėnesį susitiksim delfi.lt ir pagamintakinijoje.lt . Pastarajame bus ir konkursų. Dovanų atvešim, nes šį kartą mūsų finansų gidas kelionėje- „DnB Nord“ bankas. Taip pat dėkojame kelionių organizatoriui „Wrislit“, bei kitiems. Vengdami tolimesnio spekuliavimo taip vadinama „mokesčių mokėtojų“ kliše pranešam, kad kelionė vykdoma už rėmėjų ir privačias lėšas. Filmų ciklas Lietuvos televizijai bus perduotas nemokamai. Greitai.

M.Starkus, Vilnius