„Mūsų šv. Kūčių stalas nėra toks be proto riebus ir baisus. Galbūt, šv. Kalėdų diena jau yra išbandymų metas“, - šypsojosi E. Daugėlaitė-Kryževičienė. - „Svarbiausia yra nepersivalgyti, kuomet per šventes važiuojama į svečius „nuo stalo – prie stalo“. Reikia visko paragauti, bet reikėtų ir šiek tiek derinti maistą, pasižiūrėti, kad būtų nebūtinai bulvės, juk galima kepti ir, pavyzdžiui, daržoves. Galbūt, kokias sezonines daržoves ar net kopūstus. Galima į visa tai ir kiek kitaip pasižiūrėti“.

Paklausta, ar pati gamina šv. Kūčių ar šv. Kalėdų patiekalus E. Daugėlaitė-Kryževičienė pajuokavo, jog tikrai nėra tas žmogus, kuris puola siūlytis ruošti šventinį stalą, tačiau kartais gaminti tenka: „Tokiomis progomis nesu linkusi improvizuoti, visada skaitau receptus ir gaminame bendromis jėgomis. O patiekalų galima rasti visokiausių, priklauso nuo to, kokių produktų turi namuose, ar tai bus, pavyzdžiui, vištiena, ar aviena“.

Jauna moteris daug gamina ir paprastomis dienomis: „Negaliu be pusryčių, juos gaminu visada. Taip pat stengiuosi kuo daugiau gaminti ir pietus bei vakarienę“.

E. Daugėlaitei-Kryževičienei sulieknėti pavyko laikantis tam tikrų taisyklių: „Visą maistą sveriu, turiu mitybos režimą, kad žiemą neaptingčiau ir nepameškėčiau, - juokavo laidos vedėja. - Stengiuosi valgyti daržoves, nors jų pasiūla šiuo metų laiku ir nėra labai didėlė. Dabar galima įvairiausias košes virti, pavyzdžiui, su pomidorais ar lęšiais, burokėliais“.

E. Daugėlaitė-Kryževičienė juokavo, kad dabar pats metas mamos mišrainėms. „Manau, kad kai paderini maistą, tai galima labai saikingai visko paragauti“, - sakė ji.

Paklausta, kokių produktų išvis nebevartoja, jauna moteris prisiminė saldumynus: „Bet leidžiu sau kartais pasmaguriauti, - sakė ji. - Taip pat stengiuosi nepiknaudžiauti duona, ypač balta ir vartoti mažiau aliejaus, riboti kiaušinius. Visai nebevartoju cukraus ir paprastų miltų“.

Nors dažniausiai bandantys sulieknėti pirmiausia atsisako druskos, tačiau E. Daugėlaitė-Kryževičienė apie tai net negalvoja. „Be druskos nebūtų gyvenimo“, - šypsojosi ji. - „Pasitarus su mitybos plano sudarinėtoja, pasirodė, kad vartoti druską galiu, jei jaučiuosi gerai. Juk jos atsisakoma, kai kaupiasi skysčiai, o aš jaučiuosi labai gerai ir man vietoj kokio traškučio norėjosi saulėje džiovinto pomidoro“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)