Ambasadore netapo

Pagalbos teko kreiptis net į policijos pareigūnus. Gražuolei antrankių uždėti nereikėjo – tą pačią dieną ji grąžino juvelyro kurtą meno dirbinį. Organizatoriai juokauja, jog tikriausiai karūnos spindesys susuko merginai galvą, tačiau karūnos vagyste apkaltinta gražuolė teigė, kad tai ji nukentėjusioji – konkurso organizatoriai laužo savo pačių sudarytos sutarties sąlygas.

Kaip „Sekundei“ pasakojo konkurso organizatorė Ieva Žiukaitė-Damaševičienė, praėjusių metų gražiausia Aukštaitijos mergina pripažinta 25-erių Ernesta Miškinytė sužavėjo ir komisiją, ir žiūrovus, todėl pelnė net du apdovanojimus: „Mis Aukštaitija“ bei „Mis publika“. Tačiau tik po konkurso atsiskleidė tikrasis merginos veidas. Pagal pasirašytą sutartį E. Miškinytė turėjo tapti savotiška Aukštaitijos ambasadore ir atstovauti šiam konkursui kituose projektuose ir pasirodymuose. Deja, mergina prisigalvodavo aibę priežasčių, kodėl ji negalinti dalyvauti kituose grožio konkursuose.

„Ji nebuvo grožio ambasadore, kuri skleistų žinią apie Aukštaitiją. O pasiūlymų sulaukė begalę. Jai buvo sudarytos sąlygos į konkurso „Mis Lietuva“ finalą patekti be jokios atrankos, bet ji atsisakė, motyvavo, kad jos neišleidžia darbdavys. Tačiau susisiekus su jos direktore paaiškėjo, kad Ernesta net neužsiminusi apie grožio konkursą. Vėliau ji teisinosi, kad neturi tam pinigų. Tada pati radau bendrovę, kuri sutiko paremti gražiausią Aukštaitijos merginą, net mokėti jai dienpinigius, o sužibėjus konkurse – ir įspūdingo dydžio honorarą bei sutartį tapti jų reklaminiu veidu. Deja, Ernesta nesutiko, tad į konkursą išsiuntėme pirmąją vicemis Simoną Povilavičiūtę“, – pirmuosius vargus su gražuole prisiminė I. Žiukaitė-Damaševičienė.

Surėmė ietis

Vėliau sekė įvairių televizijos laidų kvietimai dalyvauti pokalbių laidose ir net realybės šou, tačiau E. Miškinytė visus kvietimus ignoruodavo, o jeigu ir pavykdavo susitarti dėl renginio, ji paprasčiausiai nepasirodydavo.

„Paskutinį kartą su ja bandžiau tartis balandį, kai viena televizijos laida rengė siužetą apie konkursą. Pirmiausia pasiskambinau Ernestai ir su ja suderinau laiką, tačiau į filmavimą ji neatvyko, nors 2013 m. nugalėtoja Justina Ieva Steponavičiūtė sugebėjo atvykti iš Vilniaus“, –“Sekundei“ pasakojo konkurso organizatorė.

Tarp moterų kilo konfliktas, kai prasidėjus atrankai į 2015 m. konkursą „Mis Aukštaitija“ I. Žiukaitė-Damaševičienė E. Miškinytei pareiškė, kad jos vienintelis darbas bus perduoti naujai gražuolei nugalėtojos karūną. Anot konkurso organizatorės, po kiek laiko pasipylė ir nebūti kaltinimai. Pavyzdžiui, kad ji pasisavino konkurso rėmėjų nugalėtojai skirtas dovanas ir netesi pažadų bei įsipareigojimų.

Komisijos ir publikos simpatijas pelniusi I. Miškinytė svarsto, kad juoda katė tarp jos ir I. Žiukaitės-Damaševičienės perbėgo tik todėl, kad ji atsisakė reklamuoti privatų Ievos grožio saloną.

„Kai paskelbėme, kad organizuojame konkursą „Mis Aukštaitija“, ji manęs paklausė, kada vyks renginys, kadangi jame turės dalyvauti, reikia pasiderinti su darbdaviu. Labai gražiai atrašiau, kad jai reikės tik perduoti karūną. Kai šitiek kartų nuvylė, bijojau rizikuoti. Nežinau, gal dėl to įsižeidė ar supyko. Galiausiai užsipuolė, kodėl netapo prekybos centro veidu, kaip buvo žadėta. Nors bandžiau įtikinti, kad honoraras ir sutartis buvo pažadėti tik tuo atveju, jeigu dalyvautų „Mis Lietuva“ konkurse, manęs nė nenorėjo girdėti“, – konflikto pradžią prisiminė I. Žiukaitė-Damaševičienė.

Po šio konflikto gražuolė ėmė ignoruoti visus skambučius, žinutes ir elektroninius laiškus. Mergina vėliau paaiškino, kad į skambučius neatsakinėjo dėl tam tikrų sveikatos problemų – neva serga depresija. Tačiau likus dviem mėnesiams iki grožio konkurso jo organizatorė pareikalavo, kad E. Miškinytė grąžintų karūną, kuri yra pereinamasis prizas. Menininkas Vytautas Petrauskas šį meno dirbinį prieš trejus metus buvo specialiai sukūręs šiam renginiui – konkursą laimėjusi mergina karūna gali puoštis tik metus, paskui ją tenka perduoti kitai gražuolei.

„Prieš konkursą karūną privalome atnaujinti, kad ji akinamai spindėtų. Tad iki konkurso likus porai mėnesių pradėjau raginti karūną grąžinti. Prisiskambinti Ernestai pavykdavo tik iš nežinomo numerio, net bandžiau pasiekti ją per jos drauges, gal karūną ji net lombarde užstačiusi. Ji vis žadėdavo, kad rytoj ar poryt atneš, bet viską ignoravo, piktybiškai vengė susitikti“, – pasakojo moteris.

Kreipėsi į policiją

Nors sutartyje numatyta, kad už jos nesilaikymą gresia piniginės nuobaudos, I. Žiukaitė-Damaševičienė vengė jas taikyti. Tačiau jos kantrybė trūko, kai pasibaigus sutarčiai, kurioje aiškiai nurodyta, iki kada grožio konkurso laimėtoja privalo grąžinti karūną, jos vis dar neturėjo. I. Žiukaitė-Damaševičienė perspėjo E. Miškinytę, kad bus priversta kreiptis į policiją, jeigu karūnos neatgaus.

Karūnos taip ir nesulaukusi, praėjusį savaitgalį konkurso organizatorė policijoje parašė pareiškimą, kad E. Miškinytė piktybiškai vengia grąžinti vertingą meno kūrinį. Negana to, ji pareikalavo sumokėti ir baudą už sutarties nevykdymą – 3 tūkst. litų, arba 868 eurų. Laimė, pareigūnams neteko gražuolės atvesdinti į policiją – tą pačią dieną karūną ji atvežė I. Žiukaitei-Damaševičienei tiesiai į namus.

Svarbiau darbas

Tačiau pati E. Miškinytė konfliktą nupiešė kiek kitomis spalvomis. Sunkiai tramdydama ašaras mergina pasakojo, kad jeigu tik galėtų atsukti laiką atgal, tokiame grožio konkurse niekada nedalyvautų. Esą jo organizatorė I. Žiukaitė-Damaševičienė nesibodėjo merginą išvadinti prasčioke tik todėl, kad ši nesutiko reklamuoti jos grožio salono.

Kaip pasakojo jauna mergina, pasibaigus konkursui „Mis Aukštaitija“ ji iš I. Žiukaitės-Damaševičienės sulaukė žinios, kad jai jau garantuota vieta konkurse „Mis Lietuva“, tačiau gražuolė atsisakė dalyvauti. Merginos teigimu, kiekviena norinčioji turi galimybę dalyvauti šiame konkurse, tad vadinti tai kažkokiu išskirtiniu pasiūlymu mažų mažiausiai juokinga. Jau dalyvaudama konkurse „Mis Aukštaitija“ ji buvo pasiėmusi atostogų, todėl darbdavio dar prašyti mažiausiai mėnesio mergina neišdrįso.

„Pagrindinė priežastis, kodėl atsisakiau dalyvauti grožio konkurse, – darbas. Neturiu turtingų tėvelių, kurie mane išlaikytų ir sau galėčiau leisti tokią pramogą. Mane įskaudino ir Ievos pasakymas, kad turiu susirasti turtingą vyrą, kuris mane išlaikytų, jeigu nesugebu užsidirbti pakankamai pinigų. Taip, nors esu baigusi aukštąją, dirbu pardavėja, nes šiuo metu geri darbai tikrai nesimėto. Bet aš savo darbo visiškai nesigėdiju, ir galiu pati nuspręsti, kur man dalyvauti, kur – ne“, – atviravo mergina.

Išvadino prasčioke

Nuo to laiko moterys praktiškai nebendravo. Tiesa, žiemą iš „Mis Aukštaitija“ organizatorės ji sulaukė skambučio, kad vienoje Panevėžio televizijoje bus filmuojama laida apie jos grožio saloną ir paprašė, ar negalėtų dalyvauti. E. Miškinytė sutiko, jos abi sutarė, kad dar prieš filmavimą I. Žiukaitė-Damaševičienė patikslins filmavimo datą, tačiau dėl užgriuvusių asmeninių bėdų E. Miškinytė į filmavimą neatvyko.

„Turėjau didelių asmeninių problemų, kurių nenoriu viešinti. Todėl kai sulaukiau konkurso organizatorės skambučio iki filmavimo likus maždaug valandai, tiesiog neatsiliepiau, nes neturėjau jėgų nei kalbėti, nei tuo labiau reklamuoti jos grožio salono. Tiesa, dar vieną kartą atsisakiau dalyvauti radijo laidoje, kurioje turėjau kalbėti apie tai, kaip puikiai buvo organizuotas „Mis Aukštaitija“ konkursas. Bet tokia jau esu, negaliu lipti per save ir vaidinti, kaip viskas nuostabu, kai taip nebuvo“, – kalbėjo tituluota gražuolė.

Atsigavusi po asmeninių sukrėtimų Ernesta atsiprašė I. Žiukaitės-Damaševičienės ir paaiškino susiklosčiusią situaciją, paklausė, ar reikės dalyvauti „Mis Aukštaitija“ atrankoje bei renginyje. Taip pat paklausė, kokia situacija su jos sutartimi, kurią I. Žiukaitė-Damaševičienė prižadėjo iš karto po konkurso – organizatorė Ernestai pasakojo, kad jos, kaip konkurso nugalėtojos, laukia sutartis su prekybos centru ir nemažas honoraras už tai, kad taps jo veidu.

„Nuo to ir prasidėjo puolimas. Pirmiausia manęs paklausė, gal aš karščiuoju, neva nieko per tuos metus nedariau, kad garsinčiau „Mis Aukštaitiją“, o dabar noriu kažkokių sutarčių. Turėčiau džiaugtis, kad dar baudų negavau. Ir paprašė, kad karūną jai perduočiau iki renginio, nes esu jos neverta. Ir jeigu sugebėsiu padaryti bent 10 proc. tiek, kiek ji, tada galėsianti prasižioti ir ją kritikuoti, o dabar esu tik nedėkinga prasčiokė. Kokią teisę ji turi mane vadinti tokiais žodžiais? Aš nesusileisiu iki jos lygio ir geriau patylėsiu“, – skaudulius liejo E. Miškinytė.

Būdas pasireklamuoti

Kovo pabaigoje E. Miškinytė sulaukė žinutės, kad ji privalanti atnešti karūną. Kaip tik tuo metu vyko atranka tapti vieno prekybos centro veidu, joje nutarė dalyvauti ir gražiausia Aukštaitijos mergina. Būtent šiame konkurse ji ir susitiko su I. Žiukaite-Damaševičiene. Moterys persimetė keliais žodžiais, po kurio laiko esą Ieva priėjusi prie Ernestos į ausį pašnibždėjo, jog ji esanti šio konkurso favoritė ir turi didelę galimybę nugalėti. O dar po kiek laiko pasakė, kad karūnos jai neneštų, ją perduos per konkursą pati. Deja, mergina nepateko net į dešimtuką.

„Vėliau Ieva parašė žinutę, kad neva organizatoriai buvo blogi ir dėl viso to ji net nutraukė su jais sutartį dėl paramos. Nenorėčiau tuo tikėti. Nuo to konkurso ji dar labiau krito mano akyse, stengiausi su ja neturėti jokių reikalų. Sutartyje nurodyta, kad karūna turi būti perduodama ir ji konkurso nugalėtojai priklauso iki kito konkurso, tačiau man net nebuvo leista perduoti karūnos. Nors ir sakė, kad tai galėsiu padaryti, vėl pradėjo atakuoti, kad ją kuo greičiau grąžinčiau“, – „Sekundei“ pasakojo E. Miškinytė.

Ir galiausiai praėjusį šeštadienį mergina sulaukė žinutės, kad I. Žiukaitė-Damaševičienė kreipsis į policiją, dar vėliau iš tiesų parašė pareiškimą ir jį nufotografavusi įkėlė į socialinį tinklą „Facebook“. Negana to, savo kurtą istoriją, kaip teko iš „Mis Aukštaitija“ konkurso nugalėtojos karūną atgauti tik su policija, išplatino viešai, taip siekdama savotiškai išreklamuoti savo pačios organizuojamą konkursą.

„Į konkursą atlydėjau draugę, bet taip išėjo, kad laimėjau. Buvo be galo smagu gauti ir komisijos, ir publikos įvertinimą, bet kad ši karūna tiek kainuos, niekada nebūčiau nė pagalvojusi“, – teigė E. Miškinytė.