Tokioje aplinkoje nebaisu pasirodyti kitokiu. Nei žali plaukai, nei auskarais nusagstytas veidas nuostabos aplinkiniams jau senai nekelia. Būtent pasižiūrėti į tokius, o taip pat parodyti save daugelis čia ir atvyksta.

„Čia išvis nėra jokių tabu. Žmonės ką nori, tą daro, kaip nori save realizuoja. Nematau tame problemų, taip pat nemačiau ir Lietuvoj problemų. Aš dariau, ką aš noriu, man nesvarbi buvo visuomenės nuomonė. Aišku, išgyvendavau dėl blogų komentarų, bet visada dariau tai, ką noriu daryti“, - pasakoja neseniai į Londoną emigravusi burleskos šokėja Eglija Vaitkevičė.

Ji - menininke ir kvepalų kūrėja prisistatinėjanti pokylių viešnia, buvusi realybės šou dalyvė. Paskutiniu metu – burleskos šokio pradininkė Lietuvoje, artistiškai pasivadinusi Madam Fergie.

Sprendimą brandino 4 metus

Gimtinėje žmonės buvo negailestingi. Kritikuodami ir bandydami užčiaupti taršė ją dažnai peržengdami padorumo ribas. Bet Eglija vis tiek laikėsi iškėlusi galvą ir darė tai, kas pačiai atrodė teisingiausia.

Lašas po lašo ir kantrybės taurė buvo perpildyta. Štai kodėl susitinkame Londone. Jau porą mėnesių ekscentriškoji kaunietė bando čia pradėti naują gyvenimą.

„Tokį sprendimą brandinau 4 metus. Esu labai kūrybingas žmogus, moteris, kuriai reikia labai daug emocijų, įvairių įspūdžių. Lietuvoje sunkiau, bet Kaune ypatingai neradau sau realizacijos. Pervargau nuo lėkimo, stengimosi vis daryti ir daryti... Tiesiog pagalvojau: ne, aš noriu padaryti visa tai iš naujo, tiktai kitoj vietoj“, - apie priežastis palikti gimtinę prabilo žinoma moteris.

Aukštuomenės dama vadinta moteris net šoka iš laimės. Ji tiki, kad čia, rajone, kuriame kadaise išgarsėjo skandalingoji atlikėja Amy Winehouse, iškilo roko grupės „Oasis“ bei „Blur“ - ir jos laukia šviesi ateitis.

“Dar 2009-aisiais atsisakiau kabelinės televizijos tam, kad nebūčiau niekam įsipareigojusi. Galėjau bet kurią dieną lėkti kur noriu, bet to nedariau”, - savo ištverme didžiuojasi pramogų pasaulio nepritapėlė.

Nesielgė impulsyviai

Burleskos žvaigžde mėginusi tapti kaunietė prašo nekaltinti jos, kad pasirinko lengviausią kelią. Tam, kad visuomenė pagaliau ją pamiltų, sako dariusi viską...

“Esu nebe to amžiaus, kai tokį rimtą žingsnį, kaip persikėlimą į kitą šalį, daryčiau impulsyviai”, - prisipažįsta Eglija. Prieš emigruodama ji net penkis kartus šiais metais keliavo į Londoną ir po truputį analizavo šį megapolį. Būdais, kurių dabar nenori viešinti, ištyrė vietinių gyvenimo būdą, pomėgius ir trūkumus. Ne kartą ją ištiko baisūs panikos priepuoliai.

„Atvykau čia gerai viską apmąsčiusi, apskaičiavusi, pasiruošusi. Viena yra atvažiuoti savaitgaliui, visai kas kita su viskuo persikraustyti į pakankamai brangią visiškai kitos sistemos šalį, karalystę... Tad teko daug namų darbų atlikti“, - prisimena ji ir sako, jog pradžia svetimoje šalyje buvo labai sunki, teko patirti net panikos priepuolių.

„Problemų, aišku, buvo su banku. Kol neturi sąskaitos, negali išsinuomoti buto. Čia visi tai žino, o aš nežinojau. Interneto taip pat negali turėti, jei banke neturi sąskaitos. Užburtas ratas. Tikėjausi, kad bus viskas paprasčiau ir viskas man seksis“, - sakė Eglija.

Kodėl būtent Anglija?

„Nepasakyčiau, kad tai mano svajonių šalis, kurioje visą gyvenimą norėčiau būti. Moku šios šalies kalbą. Dar galvojau apie Berlyną, nes moku ir vokiečių kalbą, bet čia gal lengviau. Čia gali pradėti verslą, nėra jokių didelių problemų“, - pasakoja lietuvė.

Nors angliškai kalbėti moka, įmantraus britų dialekto ji lengvai nepepranta. Kai nepavykus susikalbėti apniunka liūdnos mintys, ima kamuoti vienatvė – Eglija keliauja dairytis po miestą.

Deja, įspūdinguose Londono rajonuose apsigyventi Eglijai nepavyko. Ne tik dėl milžiniškos nuomos kainos, bet ir dėl popierizmo formalumų.

Padėjo žurnalų viršeliai

„Kol nekilnojamo turto agentei nepasakiau, kad Lietuvoje esu įžymybė – tol su manim išvis nebuvo kalbama... Reikalavo pirmiausia susirasti darbą, o tik po to dairytis buto“, - nauja patirtimi piktinasi prabangiu gyvenimu Lietuvoje garsėjusi moteris. Įrodžiusi, kad yra nepaprasta emigrantė – namus ji vis tik surado.

Sudėtinga transporto sistema - tai dar viena naujovė žurnalų viršelius ankščiau puošusiai damai. Kaip ir daugelis emigrantų komfortišką automobilį ji iškeitė į po visą Londoną išsiraizgiusį, nuolat žmonių prikimštą metro.

„Man buvo problema išmokti metro važiuoti. Tiesiog galvojau, kad nesusitvarkysiu su sistema. O čia, pasirodo, labai lengva, paprasta“, - džiaugiasi ji.

Gyvena iš santaupų

Eglijai teko atsisakyti pomėgio lankytis prabangiuose restoranuose. “Kaune nuolat juose sedėjau, o dabar jau reikia progos”, - prisipažįsta ji.

„Dabar gyvenu iš savo santaupų, nesakau, kad labai švaistausi, ne, bet kai labai reikia, einu ir į restoranus. Pavyzdžiui, kai turiu susitikimą“, - sako naujai iškepta emigrantė.

Iki gerenio gyvenimo dar toli. Kol kas Eglija blaškosi... Nesiseka nei užsidirbti, nei penkiolikmetę dukrą į mokyklą užrašyti. “Labai daug atvykėlių pastaruoju metu, visi ieško to paties, tad susidarė eilės”, - aiškina ji.

Svarbiausia - ne diplomai

Biure administratore ji dar negalėtų dirbti dėl kalbos barjero, tačiau grožio srityje, kaip pati sako, be problemų.

Emigravusi burleskos šokėja suprato, kad kovojant dėl vietos po saule svarbiausia ne diplomai, o patirtis. Jos reikalauja visi, į dokumentus beveik nežiūrima. “Jeigu pagal išsilavinimą atrinkinėtų – tikrai turėčiau kuo pasigirti”, - didžiuojasi menininkė.

“Lietuvoje buvau vienintelė tokia, bet čia pasaka baigėsi. Visose srityse didžiulė konkurencija”, - nuogastauja Eglija.

Pokalbiuose dėl darbo ilgai stumdoma ji nesileis. Dar kelios nesėkmės ir žada susikurti darbo vietą pati, kaip jau ne kartą darė Lietuvoje.

Pasiruošusi Eglija ir blogiausiam scenarijui: šluoti gatves ar plauti indus.

„Turiu vaikus išlaikyti. Kas čia blogo yra plauti indus? Nesakau, kad noriu tai daryti, tačiau čia nematau nieko blogo“, - sako Eglija. Įdarbinti ji norėtų ir savo penkiolikmetę dukrą. Tik iki šiol nežino, ar tai Anglijoje teisėta.

Puikiai jaučiasi, kai jos neatpažįsta

Susitikimą Camdentowno rajone moteris paskyrė ne šiaip sau. Čia ji gali parodyti daugybę į save panašių pavyzdžių. Aplinkui vieni keistuoliai, į kuriuos niekas nebado pirštais ir piktai nepravardžiuoja.

„Kaip smagu būti niekam nežinoma, neatpažįstama. Tai yra didžiulis atsipalaidavimas, laisvė. Išties čia jaučiuosi labai gerai“, - džiaugiasi burleskos deivė.

Bet vos tik ji nuklysta arčiau lietuvių rajonų – nuo įsmeigtų žvilgsnių darosi sunku pasislėpti. Vis tik tautiečių kaimynystės nenori, nes pasitaiko ir susimokiusių prieš ją.

„Mane nupaparacino, kai buvau darbo centre, reikėjo susitvarkyti taip vadinamą kortelę, draudimą gauti. Sėdėjau su visais kitais, kurių dauguma buvo lietuviai. Laukiau savo numerio ir mane nufotografavo, įdėjo į lietuvių dienraštį su tokia informacija, kad aš kaip vargšė ieškausi darbo“, - skaudų momentą prisimena moteris.

Moterų rojus

Eglija sako, kad dėl savo stiliaus ir gyvenimo būdo žvaigžde gali tapti net ir D. Britanijoje. Čia ją pastebi ne tik vyrai, bet ir moterys.

Tačiau mylimojo emigrantė šiuo metu neturi, todėl gaunamu dėmesiu labai džiaugiasi. Į Londoną ji kviečia visas vienišas ir nusivylusias namų šeimininkes. „Savo laimę čia atras kiekviena“, - žada ji.

„Vyrų čia pilna, čia moterims iš tikrųjų yra rojus. Jei tik yra problema susirasti vyrą, tai kviečiu čia. Aš galėjau jau seniai, pirmą dieną atvykus čia, jau turėti simpatiją. Ne dėl to, kad aš yptinga, bet dėl to, kad moteris čia labiau gerbiama, pastebima, jai daugiau komplimentų sakoma“, - pasakoja E. Vaitkevičė.

Analizuodama aplinką Eglija nustatė, kad sėkmė Jungtinėje Karalystėje labai priklauso ir nuo asmens išvaizdos. Leisdamasi į lengvą flirtą moteris daug greičiau susitvarko įvairius reikalus.

Kas vyks Londone - liks Londone

Kasdien komplimentus girdinti keturiasdešimt trejų lietuvė neseniai pasibeldė į vienos modelių agentūros duris. „Tai dar viena sfera, kurioje matau savo ateitį“, - atvirauja Eglija. Tam, kad įtikintų, jog yra geresnė už konkurentes ji atsivežė didžiulį segtuvą iškarpų iš Lietuviškų žurnalų.

Nors daugiausiai neigiamų reakcijų gimtinėje Eglija sulaukė pasiskelbusi burleskos šokeja, čia šio savo titulo ji nesikrato. Ilgai įkalbinėta ji vis tik prisipažįsta: burleskos menu bandys užsiimti ir čia.

Lietuvės ginklas scenoje bus pačios kurti apdarai. Žada – net ir anglų publiką jie turėtų stipriai nustebinti.

Bet, kad ir kokios didelės svajonės būtų – mintimis nuo gimtinės moteriai nesiseka pabėgti. „Apie gimtąjį Kauną pagalvoju kasdien“, - šypteli ji.

Kas jau kas – bet Fergie pravarde pasivadinusi Eglija tikrai žino, kiek daug žmogui reiškia teigiama reputacija. Kad jos niekas nesietų su praeitimi ji jau turi susigalvojusi naują slapyvardį, kurį kol kas slepia. Galbūt Lietuvoje niekada niekam juo ir nepristatys. “Tegu kas buvo Lietuvoj ten ir lieka, o kas vyksta čia – liks čia”, - griežtai nukerta ji.

Laida „Emigrantai“ – kiekvieną antradienį 19.30 per LRT televiziją.