Vaikai, augantys šeimoje su žymiais tėvais, susiduria su dideliais sunkumais, pavyzdžiui, kritika, kad jų sėkmė yra tėvų, o ne jų pačių pastangų rezultatas. Garsus vardas ne tik atidaro duris, bet taip pat gali būti kaip našta dėl nuolatinio viešumo ir visuomenės suformuotų stereotipų.

Vienų gyvenimo pasirinkimams tėvų žinomumas padarė didelę įtaką, kiti – augo kaip ir paprastų šeimų vaikai. Vieni pasuko pramogų pasaulio link, kiti – savo vietą surado toliau nuo fotografų blyksčių.

Agneta Gabalytė yra net dviejų Lietuvos scenos grandų Rositos Čivilytės ir Česlovo Gabalio dukra. Dėmesys Agnetai niekada nepakenkė, priešingai, ji mėgavosi juo bei su tėvais keliaudavo į visus koncertus. Tokiu būdu ji pažino didžiosios scenos užkulisius ir dabar jau legendomis tapusius Lietuvos dainininkus. 33-ejų moteris neslepia, jog dėl kai kurių gastrolių su tėvais į mokyklą eidavo visai nepailsėjusi, bet parsivežti įspūdžiai atpirkdavo viską.

„Aš labai tuo didžiuojuosi, kad mano tėvai yra žinomi. Matau daugiau pliusų negu minusų, turint žymius tėvus. Nuo pat vaikystės su jais apvažinėjau visas koncertų sales taip, kad susipažinau su daugeliu žvaigždžių-legendų. Dėl šios priežasties, manau, kad dabar į viską žiūriu plačiau atmerktomis akimis“, - DELFI kalbėjo A. Gabalytė, šiuo metu dirbanti kūrybos namų „Elitaz“ vykdomaja prodiusere. Jai tenka dirbti tokiuose projektuose kaip „Lietuvos balsas“.

„Tai, ką aš gavau iš savo tėvų auklėjimo per visą vaikystę, ko gero, man labai padeda tvarkytis dabartiniame darbe. O su mama mes kartais esame ir kolegės, scenos partnerės, neseniai drauge išleidome dainą“, - pasakojo ji.

Parduotuvėje ar turguje apsipirkinėjančią Agnetą dažnai painioja su mama. Ji neišvengia stipraus balso savininkei Rositai Čivilytei skirtų komplimentų: „Aš kartais nebesiginčiju su žmonėmis, nes jie taip šventai tuo tiki, tiesiog padėkoju, susimoku ir išeinu“.

Daliaus ir Laimos Mertinų dukra Laima-Barbora, pernai vasarą pati sukūrusi šeimą, teigia augusi kaip ir visi kiti vaikai: „Kaip kiti, taip ir aš, augau paprastai. Nelabai buvo žiniasklaidos dėmesio, nes juk tėvai mano žymūs, o ne aš“.

Šviesaus atminimo prezidento Algirdo Brazausko anūkė DELFI sakė, jog „iš kartos į kartą mums buvo skiepijamos gilios vertybės, koks turi būti teisingas žmogus, kaip turi elgtis. Nemanau, kad tai buvo dėl to, jog mano tėvai įžymūs. Noriu pasakyti, kad nesvarbu, kas yra tavo tėvai, svarbiausia, kokias vertybes jie tau diegia. Man mano tėvai visada buvo paprasti žmonės“.

Politiko, visuomenės veikėjo Rolando Pakso dukra
pasakojo, kad paauglystėje visuomenės dėmesys ją užklupo netikėtai. Tai įvyko tuomet, kai 1999-aisiais R. Paksas buvo išrinktas
miesto meru.

Moteris neslėpė, kad tuomet norėjosi maištauti, elgtis ne taip, kaip jai buvo sakoma, o gyventi pagal savo pačios sukurtas taisykles. Inga kalbėjo, kad šeimai papuolus po didinamuoju stiklu, ji su tėčiu turėjo rimtą pokalbį.

„Turiu labai protingą tėtį, kuris man ir pasakė, kad dabar tėčio pareigos yra kitokios, kad mūsų šeima bus matoma ir mes visi turim elgtis reprezentatyviai ne tik savo šeimos atžvilgiu, tačiau ir globaliai. Be abejo, norėjosi maištauti, nes paauglystė tam ir yra... Tačiau aš greitai supratau, ką turėjo omenyje tėtis“, - atviravo I. Stumbrienė.

Verslininkė sakė prisimenanti šiuos žodžius iki šiol ir toliau stengiasi gyventi teisingai bei skiepyti vertybes savo atžaloms. „Teisingai elgtis turėjome ne tik dėl to, kad buvome matomi ir vertinami, tačiau buvome atsakingi už gero pavyzdžio pasėjimą“, - sakė pašnekovė.

I. Stumbrienė įvardijo save kaip savarankiškai augusį jauną žmogų, o, anot jos, vėjavaikiškumas išgaravo sulig paauglystės metų pabaiga. Teisės studijas baigusi verslininkė įsitikinusi, kad turint tvirtą charakterį ir valią, augti tokioje šeimoje yra tik pranašumas.

„Tie keliai, kuriais tu eini, galimybės, kurios atsiveria matant tėčio darbą, išplėtė mano pasaulėžiūrą ir vertė tobulėti dar labiau“, - įsitikinusi I. Stumbrienė.

Moteris teigė, kad tėčio populiarumas atnešė galimybes augti, išreikšti svarbią žinią visuomenei, parodyti pavyzdį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)