- Ką patartumėte visiems, norintiems pradėti aktyviai sportuoti?

- Prieš įžengiant į sporto salę rekomenduoju atlikti sveikatos patikrą. Reikėtų pasitikrinti širdies būklę, kraujospūdį, stuburą, sąnarius. Mano asmeninė patirtis rodo, kad norint pasiekti sporto aukštumų, reikia pasirūpinti imuniteto stiprinimu.

Anksčiau tris ar keturis kartus per metus sirgdavau angina, kurią lydėdavo aukšta temperatūra, gerklės skausmas. Susirgęs visai savaitei „iškrisdavau“ iš įprasto režimo: negalėdavau dirbti, sportuoti. Beveik visada gerdavau antibiotikus.

Treniruočių praleidinėjimas dėl ligos pablogindavo varžybų rezultatus. Džiaugiuosi, kad vieną dieną pasiryžau ir klinikoje ,,Grožio pasaulis“ atlikau tonzilių pašalinimo operaciją. Nuo to laiko gerklės skausmai ir angina liovėsi, sveikata bei gyvenimo kokybė žymiai pagerėjo.

Tomas Uroška

- Ką patartumėte tiems, kurie turi sveikatos sutrikimų, bet nori sportuoti?

- Tokiems žmonėms būtina sportuoti su profesionalaus trenerio priežiūra. Dėl žinių stygiaus sportuojant savarankiškai galima sau pakenkti. Pats esu susidūręs su tokiais atvejais ir labai rekomenduoju kreiptis į specialistus.

- Kuo ypatinga sportuojančiųjų mityba?

- Nė vienas nenorime priaugti riebalinės masės, visi norime auginti raumenis. Dienos racionas priklauso nuo asmeninių tikslų. Norint sulieknėti, tikslinga sumažinti angliavandenių kiekį, juos pakeisti riebalais. Norint priaugti svorio, reikia padidinti angliavandenių ir baltymų kiekį. Kuo dažniau valgome, tuo labiau greitėja medžiagų apykaita, tad valgyti reikėtų dažnai ir mažais kiekiais.

- Ar tiesa, kad geriausia rinktis sporto šakas, kurios patinka labiausiai?

- Tikra tiesa. Pradedantiesiems siūlyčiau išbandyti keletą skirtingų sporto šakų ir apsistoti ties tomis, kurios tinka organizmui bei teikia didžiausią džiaugsmą.

- Būna žmogus pradeda sportuoti, sveikai maitintis ir labai greitai visa tai meta. Kaip neprarasti motyvacijos?

- Asmeniškai man pati geriausia motyvacija – rezultatas. Dvi savaites sąžiningai paplušėjus salėje ir taisyklingai maitinantis ima džiuginti kūno pokyčiai. Būtent tai motyvuoja labiausiai (šypsosi).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)