Širdį veriantys vaizdai, kurie kiekvieną dieną pasiekia tiesiai iš Ukrainos, verčia susigraudinti, o griūvantys žmonių gyvenimai ir neaiški jų ateitis vienija lietuvius bei skatina juos padėti visais įmanomais būdais. Neabejinga siaubo ištiktai ir nuo jo bėgančiai šeimai liko ir A. Grigaliūnienė.

„Šiandien mūsų šeima tiek padidėjo, kad vos tilpom į selfį, kuriame ir Simono tik kraštelis. Susipažinkite su ukrainietiška mūsų šeimos dalimi: Vladislavu, Stasiku, Mira, Nastia, Danilu, drąsiąja mama Anna ir pagranduke Jasenka, kuriai vos du metukai.

Begalinis ačiū visiems, kurie mums padeda – komandoms, suteikusioms interneto ryšį, sim korteles, telefonus. Pagalba iš karto pasiekia Ukrainos karo pabėgėlius, dėkoju už maistą, aprangą gyvenimo pradžiai čia. Ačiū Giedrei Žickytei, už šią naują ir nuostabią pažintį, nors ir labai skauda dėl pažinties aplinkybių“, – socialiniame tinkle rašė žinoma moteris.

Delfi pašnekovė teigė, kad tokios iniciatyvos ėmėsi paskatinta mažametės dukros Jonės. Jis prieš kelias dienas A. Grigaliūnienės paklausė, kur gyvens visi žmonės, bėgantys nuo pražūtingo karo.

„Pasakiau, kad jie ieškos namų visame pasaulyje, tuomet Jonytė pasiūlė mums priglausti ukrainiečius. Su vyru jau buvome nusprendę pagelbėti žmonėms šiuo sunkiu metu, o Jonytės jautri širdis nuginklavo iki galo “, – sakė A. Grigaliūnienė.

Agnės Grigaliūnienės šeimoje apsigyvenę ukrainiečiai / Mikos Savičiūtės nuotr.

Moteris pasakojo, jog iš Donbaso atvykę ukrainiečiai jos namuose kol kas apsistoję dar tik vieną parą, bando apsiprasti. Anot pašnekovės, sunku suvokti dabartinę jų būseną.

„Neįtikėtina, kaip tokiu metu žmonės dar sugeba nusišypsoti. Mama Anna taip gražiai rūpinasi vaikais, bet kai tik kalba pasisuka apie karą, moteris pradeda verkti. Jos tekstai – pilni skausmo, nevilties ir liūdesio, sunku klausyti“, – graudindamasi pasakojo A. Grigaliūnienė.

Viskas prasidėjo, kai prieš savaitę tėvai su vaikais išvažiavo į filmo premjerą. Tuo metu kilo karas, todėl šeima nespėjo kartu pasiimti jokių svarbių daiktų. Matyti, kad vaikai dar ir dabar kankinami baimės, nes mažyliai krūpteli vos išgirdę į salves panašų garsą.

„Valgėme pietus, o kitame kambaryje nukrito biliardo stalo rutuliukai. Garsas prilygo šūviui. Reikėjo matyti tų vaikų akis. Visi sustingo. Tai parodė, kaip stipriai žmonės yra įsitempę, jaučia išgąstį“, – prisiminė A Grigaliūnienė.

Moteris pasakojo, kad dėl karo Ukrainoje labiausiai išgyvena ukrainiečių vaikų mama. Jai neramu, kad paliko savo namus, galvoja, kokioje situacijoje dabar yra jos artimi žmonės.

„Ji verkia, nes jaučiasi išdavusi šalį. O mes sakome: „Apie kokį išdavimą kalbi, juk traukeisi su šešiais vaikais, neturėjai kito pasirinkimo“, – sakė A. Grigaliūnienė.

Ne tik mamos, bet ir jos vaikų mintys nuolat sukasi apie gimines, likusius Ukrainoje. Vos atvykęs pas Agnę į namus, vienas berniukas susisiekė su artimaisiais, gavo sukrečiančių žinių, kad jų namai buvo apšaudyti, Annos sesuo vos išsigelbėjo.

„Šeima jau nuo 2014 metų gyvena karo akivaizdoje. Neįtikėtina, kiek pas mus apsigyvenusios moters akyse stiprybės, retai sutinku tokių žmonių“, – Delfi sakė A. Grigaliūnienė.

Kol kas planuojama, kad ukrainiečiai renginių organizatorės šeimos namuose bus apsistoję pusmetį. Šiuo metu jiems ieškomos darbo vietos, mokymosi įstaigos, kad atvykę žmonės bent trumpam galėtų pamiršti karą ir grįžtų į įprastą gyvenimo ritmą.

„Mama, jaučiame, kai tik galės, iš karto važiuos namo, į Ukrainą. Vakar kalbėjome, ji nubraukė ašarą, bandėme ją nuraminti, sakėme, kad kai tik viskas pasibaigs, ji galės vykti atgal, atstatys savo namus ir savo šalį“, – kalbėjo A. Grigaliūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės