Pažvelgę į paveikslą susiduriame su santūriai besišypsančio princo Philipo žvilgsniu. Persijuosęs melsva Dramblio ordino – aukščiausio Danijos nacionalinio apdovanojimo – juosta Edinburgo hercogas stovi didžiojoje Vindzoro pilies galerijoje.

Paveikslas, kaip rašo „The Guardian“, buvo nutapytas tais metais, kai princas Philipas pranešė, kad nebedalyvaus oficialiuose viešuosiuose renginiuose.

Priminsime, kad šį sprendimą jis paviešino būdamas 96-erių. Pastarasis Australijoje gimusio tapytojo darbas iš pradžių kurį laiką bus eksponuojamas Danijoje, o 2018 metais iškeliaus į Londoną. Tapytojas teigia, kad svarbiausia savo užduotimi laikė perteikti unikalius princo asmenybės bruožus.

Paveiksle pavaizduota didžioji galerija veda į kambarį, kuriame 1885 metais gimė princo motina – princesė Alice.

„Natūraliai krentanti šviesa ir autentiškas didžiosios Vindzoro pilies galerijos vaizdas savaime sukuria įtraukiančią, ypatingą atmosferą“, – sakė R. Heimansas, komentuodamas paveiksle regimos aplinkos estetiką.

Tiesa, menotyrininkai įžvelgė ir kai ką neįprasto. Tam tikros paveiksle regimos su Danija susijusios detalės buvo pasirinktos kaip užuomina į artimą princo Philipo šeimos ryšį su Danija: jo prosenelis Kristijonas IX 1863–1906 metais buvo Danijos karaliumi.

Edinburgo hercogo paveikslas bus įtrauktas į R. Heimanso retrospektyvinę parodą, kurią ketinama surengti Danijos Frederiksborgo pilyje veikiančiame nacionaliniame istorijos muziejuje.

Princo Philipo portretas – nėra vienintelis R. Heimanso nutapytas Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos nario atvaizdas. Dailininko teptukui priklauso ir oficialus karalienės Elžbietos II portretas, sukurtas minint jos valdymo Briliantinį jubiliejų. Tada, kai buvo eksponuojamas Australijos Nacionalinėje portretų galerijoje, jo pasižiūrėti atėjo rekordinis skaičius lankytojų.

Vėliau jis buvo išstatytas Vestminsterio abatijos kapitulos susirinkimų salėje. 2013 metais paveikslas buvo sugadintas – apipurkštas dažais. Jame pavaizduota karalienė stovi šalia aukšto altoriaus, prie kurio buvo karūnuota 1953 metais. Dabar paveikslas restauruotas. Jį vėl bus galima išvysti naujame abatijos muziejuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)