Tokios ceremonijos tradiciškai vyksta Bakingamo rūmuose Londone, tačiau 96 metų karalienė dėl judėjimo problemų liko Balmorale, skelbė „NBC News“.

Nuotraukos iš šio susitikimo sukėlė nemenką susirūpinimą, nes karalienė Elžbieta pasirodė silpna, jos rankos atrodė skausmingai ir ji stipriai rėmėsi į savo lazdą.

Neįprasta rankos spalva

Stebėtojai atkreipė dėmesį į monarchės dešinę ranką, kuri atrodė violetinės spalvos.

Šis spalvos pakitimas yra panašus į mėlynę, sakė Niujorko universiteto Langone medicinos centro dermatologas, daktaras M. L. Stevensonas.

Tai galėtų būti senatvinė purpura, leidiniui „Today“ elektroniniu paštu taip pat sakė „NBC News“ vyresnysis medicinos korespondentas, daktaras Johnas Torresas.

„Su amžiumi oda ir po ja esantys jungiamieji audiniai tampa trapesni, todėl net ir menkas smūgis gali sukelti tokio tipo mėlynes“, – pažymėjo jis.

Karalienė Elžbieta II

Tyrimais nustatyta, kad ši būklė pasireiškia maždaug 10 proc. vyresnio amžiaus žmonių.

Šiuo metu tokio tipo mėlynes linkstama vadinti saulės purpuromis, nes jos paprastai atsiranda ant dilbių ir plaštakų išorinės dalies, kurioms tenka daug saulės spindulių, tačiau per daugelį metų jos nebuvo tinkamai nuo jų apsaugotos, sakė George`o Washingtono medicinos ir sveikatos mokslų fakulteto dermatologijos profesorius ir katedros vedėjas daktaras Adamas Friedmanas.

Vyresnio amžiaus žmonėms tokios mėlynės taip pat dažnai atsiranda paėmus kraują ar prijungus lašelinę, pridūrė „NBC News“ medicinos ekspertė, daktarė Natalie Azar. Jas įprasta pamatyti ant vyresnio amžiaus žmonių plaštakų, kai jose buvo įvesta intraveninė adata, pažymėjo J. Torresas.

Lazdos naudojimas viduje

Iš nuotraukų atrodo, kad lazda buvo tapusi nuolatine karalienės palydove.

„Lazda naudojama kaip papildoma atrama, kai žmogus yra nusilpęs, turi pusiausvyros problemų ir jam gresia pavojus parkristi. Tačiau ja galima ramsčiuotis ir tuomet, kai buvo įvykusi apatinės galūnės trauma, ir žmogus negali remtis ta koja visu svoriu“, – aiškino J. Torresas.

„Tačiau iš to, kaip vienoje nuotraukoje karalienė laiko lazdą, panašu, kad ji buvo naudojama pusiausvyrai išlaikyti“.

Liz Truss ir karalienė Elžbieta II

N. Azar pažymi, kad lazdos naudojimas buvo suprantamas, turint galvoje garbingą monarchės amžių. Karalienei dėl plyšusių kelio kremzlių taip pat buvo atliktos dvi operacijos, todėl tikėtina, kad ji sirgo abiejų kelių osteoartritu, pridūrė ji.

Pastaraisiais mėnesiais karalienės sveikata buvo akylai stebima. 2021 metų spalį ji buvo nakčiai paguldyta į ligoninę. Jai buvo patarta keisti gyvenimo būdą – vykdyti mažiau karališkųjų pareigų ir prieš gulant atsisakyti taurelės alkoholio. Kitą mėnesį ji pasitempė nugarą ir Londone praleido vieną renginį.

2022 metų vasarį ji užsikrėtė COVID-19 ir iki gegužės mėnesio beveik nesirodė viešumoje. Birželį buvo švenčiamas jos Platininis jubiliejus, kurio metu ji pasirodė keliuose renginiuose, tačiau kitus dėl patiriamo diskomforto turėjo praleisti.

Praėjusią savaitę Škotijoje ji praleido savo mėgstamą sporto renginį, o likus mažiau negu 24 valandoms iki mirties, jai teko atšaukti susitikimą su Slaptąja taryba, sudaryta iš jos oficialių patarėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)