Elizabeth tuo metu buvo 21-eri, o Philipui, kuris atsisakė Graikijos karališkojo titulo ir tapo Didžiosios Britanijos piliečiu, buvo 26 m.

Princesė visa švytėjo ir džiaugėsi savo elegantišku platininiu sužadėtuvių žiedu su inkrustuotu keturkampio formos deimantu, kurį sužadėtinis užsakė pagaminti iš vienos iš savo motinos diademų.

Sužadėtuvių nuotraukose Philipas, kuris Antrojo pasaulinio karo metu tarnavo Karališkosiose jūrų pajėgose, užfiksuotas dėvintis karinio jūrų laivyno uniformą.

70-ąsias vestuvių metines karalienė ir princas Philipas švęs lapkričio mėnesį.

96 m. kunigaikštis, kuris neseniai trumpai gulėjo ligoninėje, pasibaigus vasarai ruošiasi atsistatydinti iš savo visuomeninių pareigų, kurias jis stropiai vykdė ne vieną dešimtmetį.

Būsimoji karalienė Elžbieta princą Philipą įsimylėjo 1939 metais, dar būdama paauglė. Jiedu yra tolimi giminaičiai, ir buvo susitikę ne viename renginyje, bet jų lemiamas susitikimas, pasakojama, įvyko tų metų liepos mėnesį Karališkajame karinio jūrų laivyno koledže Dartmute (Devonas), kai karalius Jurgis VI ir karalienė Elžbieta lankė abi savo dukras.

18-metis Philipas, žavus sportiškas blondinas, krito Elizabeth į akį, kai linksmino ją šokinėdamas per teniso korto tinklus.

Princas Philipas ir karalienė Elžbieta

Oficialus karaliaus biografas seras Johnas Wheeleris-Bennett‘as prisimena: „Tai buvo vyras, kurį princesė Elizabeth buvo įsimylėjusi nuo pirmo susitikimo.“

Elizabeth galėjo ištekėti už Philipo kai jai sukako 17 m. – tada jis pirmą kartą oficialiai paprašė jos rankos – bet jos tėvai manė, kad ji dar per jauna.

Nuo to laiko jie reguliariai susirašinėjo ir kelis kartus buvo susitikę renginiuose.

1943 m. Philipas buvo pakviestas švęsti Kalėdas su karališkąja šeima Vindsoro pilyje, o baigiantis karui laikraščiai jau spėliojo apie jų romaną.

Kai Philipas buvo išplaukęs į jūrą, princesė savo kambaryje laikė jo nuotrauką. Vėliau švariai nusiskutusio Philipo nuotrauką ji pakeitė nuotrauka, kurioje jis užfiksuotas su didele barzda, nes ji norėjo, kad niekas jo neatpažintų ir kalbos apie jų santykius baigtųsi.

Princas Philipas ir karalienė Elžbieta

Manoma, kad neoficialiai jiedu susižadėjo 1946 m. vasarą, kai viešėjo Balmorale, o oficialios sužadėtuvės buvo nukeltos iki to laiko, kai Elizabeth sukaks 21 m. ir ji grįš iš karališkojo turo po Pietų Afriką 1947 m.

Jiedu susituokė Vestminsterio abatijoje 1947 m. lapkričio 20 d. Nuotaka vilkėjo dramblio kaulo spalvos šilkine Normano Hartnello kurta suknele, išsiuvinėta 10 tūkst. smulkių perlų, blizgančių kristalų, su prašmatniu 4 metrų ilgio žvaigždžių raštu puoštu šleifu.

Po penkerių metų princesė įžengė į sostą ir dabar yra ilgiausiai šalį valdanti monarchė.
Ilgai trunkanti karalienės ir jos vyro sąjunga laikoma pagrindiniu monarchijos stabilumo šaltiniu.
Per auksinę vestuvių sukaktį 1997 m. karalienė jautriai atidavė duoklę savo vyrui, pasakiusi: „Visus šiuos metus jis buvo ir yra mano stiprybė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)