Kremliaus muziejaus surengtoje parodoje „Dvikova: nuo kovos teismo iki kilnaus nusikaltimo“ turėjo būti eksponuojami trys kardai iš karalienės kolekcijos. Po Rusijos karinių veiksmų leidimas šiam perdavimui buvo atšauktas.

Karališkosios kolekcijos atstovas „Newsweek“ sakė, kad „sprendimas atidėti trijų kardų iš Karališkosios kolekcijos perdavimą Kremliaus muziejams Maskvoje buvo priimtas vasario viduryje“.

Iš Karališkosios kolekcijos Rusijos parodai anksčiau buvo paskolinti šeši daiktai, kurių skolinimas vėliau taip pat atšauktas.

„Dėl paaštrėjusios padėties Ukrainoje atšaukiama paskolintų eksponatų sutartis. Tai procesas, kuriame dalyvauja ir kitos Europos šalys, taip pat paskolinusios daiktus šiai parodai“, – rašoma „The Guardian“ paskelbtame pranešime.

Kitos Europos institucijos taip pat atšaukė ekspozicijų pasiūlymus Kremliaus muziejams, o planuojama paroda atidėta.

Kremliaus muziejaus pranešime rašoma: „Projekto esmę sudaro eksponatai iš Europos muziejų, kurie dėl geopolitinės padėties buvo anksčiau laiko atsiimti. Šiuo metu muziejus stengiasi, kad paroda vyktų be Europos šalių dalyvavimo. Reiškiame nuoširdžią padėką Rusijos muziejų bendruomenei už pagalbą dabartinėmis sudėtingomis aplinkybėmis.“

Toks Europos šalių sprendimas yra dalis platesnio kultūrinio boikoto, vykstančio šalia sankcijų, kurias įvedė Europos vyriausybės.

Lidso karališkajame ginklų muziejuje eksponuojama daugiau nei 4500 objektų, įskaitant karaliaus Henriko VIII šarvus. Karališkojoje kolekcijoje yra daugybė šimtmečių senumo kardų ir kitų šarvų iš viso pasaulio.

Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos nariai smerkia Rusijos agresiją Ukrainos atžvilgiu ir remia Ukrainos žmones.

Princas Charlesas teigė, kad tai „Rusijos agresija siaubinga“, „tai išpuolis prieš demokratiją“.

Princas Harry ir Meghan Markle taip pat ne kartą pareiškė palaikantys Ukrainos žmones. Pirmiausia tai paskelbė pranešime per labdaros organizaciją „Archewell“, o vėliau per NAACP įvaizdžio apdovanojimų ceremoniją, praėjusį mėnesį.

Tuo tarpu karalienė yra įpareigota laikytis savo, kaip konstitucinės monarchės, pareigos išlikti apolitiška, tačiau parodė humanitarinės paramos Ukrainos žmonėms gestus. Teigta, kad karalienė „dosniai“ paaukojo nelaimingų ekstremalių situacijų komitetui (DEC).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės