Princas niekada tų pinigų nevertino kaip šalies žmonių dovanos jam ir jo žmonai, tačiau ta lazda buvo liaudies rankose, ir ja ji nedvejojo pasinaudoti.


Taigi faktas, kad pagaliau skola britų mokesčių mokėtojams bus grąžinta (jis iš pradžių siūlėsi skolą grąžinti 18 tūkst. svarų mėnesinėmis įmokomis (tam būtų prireikę 11 metų), labai svarbus.

Trumpalaikėje perspektyvoje princo sprendimas grąžinti skolą turėtų numaldyti kritikus, kuriems visada kliuvo Meghan Markle kaprizai. Tačiau ar tikrai grąžinta skola padės tašką, kaip kad teigia pati karališkoji šeima, „visuomenės domėjimuisi“ jų asmeniniu gyvenimu? Kaip ten bebūtų, tokia garsi pora, apsigyvenusi pasaulio pramogų sostinėje, tikrai neliks šešėlyje.

Negali būti paprasčiausias sutapimas, kad toks gestas atsitiktinis – visai neseniai pasirodė informacijos, kad M. Markle ir princas Harry pasirašė 75 mln. svarų sutartį su „Netflix“. Be jokios abejonės atsiras nemažai tokių, kurie šią sumą susies su poros noru atsiskaityti su britų mokesčių mokėtojais. Kol svarstomos tikrosios ir tariamos tokio sprendimo priežastys, M. Markle ir princas Harry paruošė drąsų pareiškimą.

Vienas porai artimas šaltinis patvirtino, kad princas su žmona nebegauna jokios finansinės paramos iš princo Harry tėvo – Velso princo Charleso. Tai dar vienas ženklas, bylojantis galutines skyrybas su karališkąja šeima, tačiau šaltiniai samprotauja, kad pora šiais metais tiesiog jau gavo Charleso jiems skirtą sumą. Tačiau visgi vieną dalyką tokia situacija sufleruoja – tai faktas, kad poros skyrybos su Jungtine Karalyste yra galutinės, ir kad nebėra jokių vilčių, kad ateityje jie turės kokį nors vaidmenį karališkoje šeimoje.

Žinoma, Harry galėjo pasirūpinti, kad ši saga net nebūtų prasidėjusi. Princas, gavęs motinos princesės Dianos palikimą ir pajamų iš karalienės motinos fondų, valdo 20 mln. svarų vertinamą turtą, tad už rezidencijos renovaciją kuo puikiausiai galėjo susimokėti ir pats.

Tik tada jis nesuprato, o galbūt nesupranta iki pat dabar, jog žmones nuliūdino ne tai, kiek brangiai mokesčių mokėtojams kainavo „Frogmore“ rezidencijos renovacija, bet tai, kad princas su šalies žmonėmis nenorėjo dalintis informacija apie sūnaus Archie gimimą ir krikštynas.


„Tai siunčia žinią, kad jie laimingi priimdami šalies mokesčių mokėtojų pinigus kaip savaime suprantamą dalyką ir neketina su visais dalintis informacija, su kuria nenori dalintis. Nuo tada tas santykis tarp poros ir britų visuomenės ėmė darytis vis nuodingesnis ir nuodingesnis“, – teigia ekspertai. Kol kas svarbiausias klausimas yra tas, kiek pinigų jau grąžinta, ir kas apie tai žinojo. Karališkieji patarėjai sako, kad nors pasirinktas laikas ir stebina, tačiau pats sprendimas nėra netikėtas.

Princas Harry labai norėjo akcentuoti, kad jis ir žmona Meghan nepriklauso nuo britų mokesčių mokėtojų pinigų, tad dabar grąžina panaudotas monarcho dotacijas (pinigus, skirtus karališkosioms pareigoms atlikti). Pora viliasi, kad, grąžinę pinigus, pagaliau bus tikri, kad žiniasklaida nebesikiš į jų asmeninį gyvenimą.

Tik kritika dėl „Frogmore Cottage“ renovacijos vien žiniasklaida neapsiriboja. Savaitgalį Jungtinės Karalystės parlamento visuomenės finansų komiteto vicepirmininkas seras Geoffrey Cliftonas Brownas pažymi: „Akivaizdu, kad bet kas, kas pasiskolino mokesčių mokėtojų pinigų, turi juos kuo įmanoma greičiau grąžinti. 2,4 mln. svarų yra didelė suma; net jeigu per metus sumokės 250 tūkst. svarų, vis tiek tam prireiks ilgiau nei dešimtmečio“.

Harry savo naujas pajamas, leidžiančias grąžinti taip sunkiai slegiančią skolą, greičiausiai vertina kaip galimybę pagaliau išsipirkti laisvę ir atsikratyti kritikų. Tik gali sulaukti netikėtų padarinių. Kol jo tėvas princas Charlesas prisideda prie sūnaus ir jo žmonos gyvenimo, kad ir nedaug, tai lieka inkaru, laikančiu jį prie savo šalies ir šeimos. Netekęs to inkaro, Harry gali pasijusti kaip niekada pasimetęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)