Į svetimą šalį brutaliais tikslais atvykę tūkstančiai jaunų rusų vyrų, susitikę su drąsiais ir savo žemę bei žmones ginančiais ukrainiečiais, žuvo. Nesibaigiančios invazijos metu daliai rusų, likusių namuose, kilo pyktis, kad žinomų žmonių sūnūs, įskaitant ir televizijos laidų vedėją T. Kandelaki, randa būdų, kaip išvengti pavojų ar net mirties.

Multimilijonierė propagandistė, kuri buvo viena pirmųjų, išreiškusių palaikymą V. Putinui, sulaukia viešų klausimų, kodėl jos sūnus nėra išsiųstas į karą ir kodėl apskritai jo pavardė neatsidūrė šauktinių sąrašuose.


46-erių T. Kandelaki neseniai pasirodė ir prokariniame renginyje, minint aštuntąsias Krymo aneksijos metines. Daugelis žmonių pasmerkė tuos, kurie drįso šlovinti karą Ukrainoje ir tikino, kad visi dalyvavusieji šiame prokremliškame susibūrime šios dėmės nenusiplaus visą savo likusį gyvenimą.

Karo kritikų yra ir Rusijoje. Veronika Belocerkovskaja, dar žinoma kaip Belonika ar Nika, garsiai ir viešai kritikuoja karą Ukrainoje. Televizijoje išgarsėjusi virtuvės šefė pasiuntė aiškią žinutę dėl T. Kandelaki sūnaus Leontijaus „Leo“ Kondrachino.


„Tina, tikiuosi, kad tavo sūnus, kaip patriotės vaikas, dabar yra tanke netoli Melitopolio?“ – viešai paklausė 51-erių V. Belocerkovskaja.

Socialiniuose tinkluose matomi vaizdai rodo, kaip jaunasis muzikantas groja drauge su grupe ir laiką leidžia Maskvoje, o ne karo zonoje.

Pagal Rusijos įstatymus, jis galėjo būti šaukiamas į karinę tarnybą nuo 18 metų, tačiau elito rate besisukantys tėvai dažnai savo atžaloms padeda to išvengti.

Televizijos žvaigždė ir dviejų vaikų mama į nepatogų klausimą taip ir neatsakė, nors tūkstančiai kitų tėvų jau susidūrė su karo realybe, kuomet jų atžalos namo grįžta karstuose.


Savo kalboje per V. Putino palaikymo mitingą T. Kandelaki apkaltino Vakarus. Esą šie „siekia ištrinti Rusiją kaip socialinių tinklų paskyrą“. Propagandistė tikino, kad dėl to karas Ukrainoje neva būtinas.

Tuo tarpu ją sukritikavusi V. Belocerkovskaja, pritaikius naujus cenzūros įstatymus, gali tapti pirmuoju įkalinimo bausme nubaustu žmogumi Rusijoje.

V. Belocerkovskaja viešai kritikuoja ir Putiną

Aštriais pasisakymais garsėjanti moteris sulaukė kaltinimų dėl įrašų instagrame, kurie neatitinka naujųjų įstatymų, draudžiančių kritikuoti Rusijos ginkluotąsias pajėgas Ukrainoje.

Ji apkaltino V. Putiną, kad jis, siekdamas įgyvendinti savo imperialistines ambicijas, 18-20 metų vaikinus pavertė patrankų mėsa.

Ukrainoje, Odesoje gimusi V. Belocerkovskaja jau ne kartą viešai sukritikavo V. Putino invaziją.

Ji ir dar du neįvardinti žmonės iš Sibiro yra kaltinami „viešai platinę informaciją, paremtą politine neapykanta ar priešiškumu, pateikiant ją kaip patikimą, nors joje sąmoningai pateikiama dezinformacija dėl Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų veiksmų“.

„Tikindama, kad dalijasi patikima informacija, ji skelbė „sąmoningai klaidingą informaciją, kad [kariuomenė], vykdydama specialią karinę operaciją, naudojama naikinti Ukrainos miestus ir civilių populiaciją, įskaitant vaikus. Ji diskreditavo Rusijos Federacijos valdžią ir ginkluotąsias pajėgas“, – teigė Rusijos tyrimų komitetas.


Pritaikius naująjį įstatymą, V. Belocerkovskajai gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Viename savo pranešimų ji apkaltino V. Putiną vykdant „agresyvų KARĄ prieš suverenią valstybę“.

Ji sakė: „Nelaikau Ukrainos žmonių savo priešais. Jie mano broliai ir seserys. Man tiesiog baisu, kiek kovojančių šalių motinų nesulauks namo grįžtančių savo sūnų. 18-20 metų vaikinai paversti patrankų mėsa, pildant [jo] imperialistines ambicijas.“

Viename įraše teigė: „Mane visiškai pribloškė ekonominės pasekmės, su kuriomis turėsime gyventi dar daug metų. Bijau dėl savo vaikų. Noriu, kad jie gyventų pasaulyje be tokios žiaurios neapykantos, kurią kasdien šis beprasmis, prakeiktas karas maitina. Jo nenorėjo NIEKAS!“.

V. Belocerkovskaja taip pat pasmerkė „patriotus“ ir „propagandistus“, palaikančius karą, kuris, jos baimei, gali virsti branduoliniu.

„Tiesą sakant, labiausiai bijau RAUDONO MYGTUKO. „Specialioji operacija“ mums visiems, visai žmonijai, gali tapti paskutine. Net Tarybų Sąjungos laikais pionierių darželyje, pačiame šaltojo karo pike, taip nebijojau“, – rašė V. Belocerkovskara.


Manoma, kad V. Belocerkovskajos įrašai buvo paskelbti ne Rusijoje, kur instagramas užblokuotas dėl Kremliaus vykdomo „ekstremistinių“ socialinių tinklų išjungimo.

Ji turi vilą Prancūzijoje, kur atidarinėja kulinarijos mokyklą ir tiki, kad grįžusi į Rusiją būtų suimta.

„Aš netylėsiu, nes galiu kalbėti ir nes niekada sau neatleisčiau, [jei to nedaryčiau]... Aš ne žiurkė“, – sakė ji.

Byla prieš V. Belocerkovskają nagrinėjama jai nedalyvaujant, ir Rusija gali siekti jos ekstradicijos, teigė komitetas.

Kulinarė pripažįsta, kad greičiausiai negalės grįžti namo į Rusiją.

„Pirmą kartą gyvenime susidūriau su tikru ir neišgalvotu blogiu“, – sakė ji.

69-erių V. Putiną ji laiko „pavargusiu nuo gyvenimo žmogumi, kuriam per 22 metus nusibodo absoliuti valdžia ir jam aklai paklūstantys žmonės“.

Laiškas rusų mamoms, tarp kurių – ir T. Kandelaki

Vyresnioji redaktorė Natalija Sindejeva (50), nepriklausomos televizijos „Dožd TV“, kurią blokavo valdžia, vadovė, taip pat paskelbė jaudinantį atvirą laišką, norėdama atkreipti T. Kandelaki ir dar dviejų garsių Rusijos moterų dėmesį.

Ji rašė: „Jūs esate gražios, ryškios, stiprios moterys. Jūs esate garsios, bet kartu ir mamos.

Aš taip pat esu mama ir kaip mama negaliu nustoti verkti... Prisimenu, kaip diskutavome apie [savo vaikų] mokyklas su tavimi, Tina.

Stebėjome, kaip auga mūsų vaikai, nerimavome dėl jų ir sunkiai dirbome dėl jų ateities.

Kaip ir tūkstančiai ukrainiečių motinų, kurių viltys ir planai buvo sužlugdyti. Ukrainoje miršta vaikai.

Labai maži vaikai, vienmečiai, dvimečiai, moksleiviai ir darželinio amžiaus.

Mergaitės ir berniukai miršta, kai juos bombarduoja, miršta prieglaudose, miršta pakeliui, bandydami pabėgti ir pasislėpti.

Ukrainietės mamos laidoja savo vaikus mažuose karstuose. Ir aš nuolat apie tai galvoju, ir nežinau, kaip su tuo gyventi.

Ką mes, mamos, sakome jų mamoms?“ – viešai į garsias Rusijos moteris kreipėsi ji.

N. Sindejeva taip pat pareikalavo: „Rusija, saugok savo vaikus.

Nesiųskite vaikinų į mūšį – palikite mano sūnų man, Tinos sūnų palikite Tinai, o Margo Simonyan sūnų – Margo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės