Atlikėja Ruslana šiuo metu apsistojusi Karpatuose, kalnuose vakarų Ukrainoje. „DW“ teiravosi dainininkės, ką ji matė pakeliui, važiuodama ten iš Kijevo.

„Šiuo metu panašūs dalykai vyksta visoje šalyje. Vieni saugosi nuo raketų išpuolių slėptuvėse, kiti rizikuoja – bando išvažiuoti iš šalies savais automobiliais pertraukose tarp sirenų aliarmų ir raketų išpuolių. Lvive irgi kaukia sirenos, žmonės turi bėgti į slėptuves. Nesitikėjau, kad bombarduos Kijevą, nebuvau tam pasirengusi, maniau – tai tik gąsdinimai. Tačiau staiga raketos apšaudė Kijevą – iš pradžių viena, paskui – antra, trečia. Per vieną rytą buvo surengti šeši išpuoliai prieš Kijevą – raketomis ir bepiločiais. Raketomis apšaudė ir Melitopolį, Charkivą ir Černihivą. Viskas dabar juda Kijevo link.


Puolimas vykdomas iš visų pusių; kaip dabar atrodo, Kijevą gali apsupti, kaip buvo su Ilovasku (2014 m. miestu Donbase). Žmonės ryte pabudo apimti siaubo: Kodėl staiga nutraukė jų ramų, taikų gyvenimą? Aš – taiką vertinantis žmogus, muzikantė, ir staiga man ant galvos krenta raketos, [virš galvos] ūžia lėktuvai, į mane važiuoja tankai. Ir kodėl?! Vis dėlto pasakysiu – mūsų kariuomenė, mūsų vaikinai yra labai drąsūs, pasitikintys savimi ir labai myli savo šalį. Matau tai jų veiduose, girdžiu jų žodžiuose. Jūs nepaliksite Ukrainos. Nė vienas iš mūsų neišduos Ukrainos“, – kalbėjo ji.

Garsenybė nė nebuvo pagalvojusi apie išvykimą iš savo šalies.

„Kodėl turėčiau išvykti iš savo šalies? Ar negirdėjote, ką sako ukrainiečiai? Nematėte, ką jie publikuoja socialiniuose tinkluose? „Mes niekur nesitrauksime! Čia – mūsų šalis! Čia – mūsų namai! Čia – mūsų gatvė! Čia – mūsų miestas!“ Išvykti? Niekada gyvenime!“ – tikino atlikėja.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis vienoje iš savo kalbų sakė, kad ukrainiečiai vieni gina savo valstybę, o dauguma galingų pasaulio valstybių tik žiūri. Ruslanos buvo paklausta, ką, jos nuomone, turėtų daryti Vakarai. Be SWIFT ji įvardijo ir kitas sankcijas.

„<...> Vakarai turi įvesti sankcijas visiems V. Putino oligarchams, ir nustokite naudoti Rusijos dujas ir naftą. Viskas turi būti daroma nedelsiant. Vakarai taip pat turi padėti Ukrainai – uždaryti savo oro erdvę ir saugoti mus Juodojoje jūroje.

Nebijau sakyti atvirai – gal kažkas bijo, kad V. Putinas paspaus branduolinio [ginklo paleidimo] mygtuką. Ypač nuo tada, kai jis atvirai pagrasino tai padaryti. Tai tikriausiai juos išgąsdino. Tačiau savo baime jie toleruoja karą! V. Putinas nesustos po Ukrainos, jis eis toliau, ir anksčiau ar vėliau jis turės būti sustabdytas. Todėl – kol agresorius dar nesmogė visa jėga, kartu jį sustabdykime“, – ragino ji.


Dalis atlikėjos kolegų Rusijoje pasmerkė karą Ukrainoje. Kaip tai vertina ji pati? Ar tokie komentarai nepavėlavo aštuonerius metus?

„Tuos, kurie protestavo per Maidaną (2014 m. proeuropietiški protestai), kurie palaikė Ukrainą, šiuo metu tebėra jos pusėje. Niekada nepamiršiu Allos Pugačiovos palaikymo žodžių ar Andrejaus Makarevičiaus – jis tokia stipri asmenybė, jis nuostabus! Dabar jo dainos man dar labiau patinka! Komikas Maksimas Galkinas irgi prabilo. Rusijoje prasidėjo banga, manau, ji stiprės, ir mes pamatysime kitokią, naują Rusiją.

Jei rusai dabar skaitys mano žodžius, noriu jiems pasakyti: „Tai – proga jūsų laisvei. Pasinaudokite ja! Dabar Ukraina kenčia, tačiau mes bent žinome, kad kovojame už mūsų visų laisvę. Palaikykite mus. Pademonstruokite, kad esate laisvi žmonės ir turite galios. Žmonės visada būna stiprūs, kai laikosi drauge. Koordinuokitės, ir jums pasiseks. Pagaliau ir mes tai padarėme!“ – skatino dainininkė.

Pasiteiravus, ką, esant tokiai situacijai, ji norėtumėte pasakyti ukrainiečiams, Ruslana ilgai negalvojo.

„Mums, ukrainiečiams, pasisekė, kad esame ukrainiečiai, kad turime tokią gražią šalį, kad esame tokie, kokie esame. Deja, mums didelė nelaimė, kad agresorius įžengė į mūsų šalį, kad savotiška imperija nuolat bando atimti iš mūsų tėvynę. Tačiau mes pernelyg stipriai ją mylime, kad atiduotume tiems, kas jos trokšta. Visus, kurie atvyksta į Ukraina su gerais ketinimais, Ukraina maloniai sutiks atvira širdimi. Bet jei kas pasirodo su blogais ketinimais, liks čia palaidoti. Mes tikime savo šalimi. Ukraina buvo, yra ir bus“, – interviu metu su „DW“ kalbėjo ukrainietė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės