Ne ryto žmogus

Pokalbis prasidėjo nuo abipusio pasiguodimo, kad tiek laidos vedėjas, tiek pašnekovė nėra tie žmonės, kurie mėgtų keltis rytais. Visgi Skaiva patikino, kad nors ir nėra „vyturys“, tai nereiškia, jog ji nemoka valdyti savo emocijų.

„Pavyzdžiui, mokausi ryte nešaukti ant šunų. Bet aš save jau pagaunu ir gaudau, jei pastebiu, kad šaukiu ant ko nors. Anksčiau, kai būdavo vyras, šaukdavau ant vyro, dabar, kai vyro nėra, šaukiu ant šunų, bet aš valdausi“, – savo kasdienybe dalijosi S. Jasevičiūtė.

„Stengiuosi valdyti emocijas, nes suprantu, kad pats šaukimas tėra parodymas, jog nesi visai stabilus žmogus, o aš nenoriu būti nelabai stabilus žmogus, tad valdausi“, – pridūrė ji.

Laidos vedėjas R. Mackevičius taip pat antrino, kad ir jam reikia mokytis rytinės ramybės, mat pakeltas tonas namuose, besiruošiant į darbus, – ir jo problema.

Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė

Radijo eteryje – nuo 16 metų, alga nesiskundžia

Netrukus po to tema pasisuko apie darbus. Daugelis žino, kad Skaiva – ilgametė radijo laidų vedėja. Šios profesijos žinoma moteris ėmėsi būdama vos 16-os metų.

„Man neatsibodo. Būna, aišku, bjaurių dienų, kai nieko nenori ir nenori eiti į darbą, tačiau aš jaučiuosi savo vietoje. Nebevertinu to kaip važiavimo į darbą. Tai tarsi gyvenimo būdas. Nuvažiavai, pašnekėjai, grįžai. Kartais pagalvoju, kad jei kas nors mane pasodintų į biurą, aš išprotėčiau“, – neslėpė pašnekovė.

Rolandas, pats dirbęs radijo stotyje dešimtmetį, pasiteiravo, ar jai užtenka algos, mat jo atmintyje ši profesija yra išlikusi kaip maloni, bet mažai mokama. Visgi Skaiva patikino, kad jos situacija žymiai skiriasi nuo to, ką patyrė „Radistai“, – eteryje nuskambėjo sakinys, kad ji uždirba keturis kartus daugiau nei 550 eurai (tiek, pasak R. Mackevičiaus, jis uždirbdavo pats radijo eteryje).

„Kuo radijas yra gerai? Tuo, kad be jo gali dirbti dar ką nors papildomai, ką aš realiai visą gyvenimą ir darau. Dirbi radijuje ir naudoji kitus savo talentus. Aš dirbu ir televizijoje, ir rašau kiekvieną dieną“, – dalijosi Skaiva.

Skaiva Kraujalė (Eurovaistinės nuotr.)

Skaiva anksčiau buvo Kristina

Tik retas žino, kad žinoma moteris gimė turėdama ne Skaivos vardą, o Kristinos. Visgi pastarojo vardo nebėra niekur – net ir pase. Kodėl?

„Kai gimiau, mano tėvai buvo sugalvoję kitą vardą, kurį norėjo duoti, bet aš gimiau su itin rimta širdies yda. Dėl to visi labai sunerimo, nes liga buvo pavojinga, ir, norėdami apsidrausti, kad šis vaikas nenumirtų, seneliai ar kažkas kitas pasiūlė, jog reiktų duoti šventą vardą.Tėvai išrinko Kristinos. Tai – šventas vardas, kuris mane neva turėjo apsaugoti, kad nenumirčiau. Greičiausiai ir apsaugojo, nes nenumiriau. Čia jau vienas pliusas. Bet man tas vardas nelipo nuo vaikystės. Tu gyveni ir jautiesi nepatogiai. Kaip su batais būna nepatogiai, taip man buvo su vardu. Aš prisimenu, kad jei kas mane pavadindavo Krista, tai galėdavau žiebti žmogui, tai erzino. Namuose mane vadindavo saulyte, dukryte, tas vardas retai skambėdavo.

Būdama 14-os metų ėmiau kalbėtis su mama, kad norėčiau pasikeisti vardą. Iš pradžių, aišku, tai nieko nežavi, nes juk tėvai tau duoda vardą, kurį jie sugalvojo. Iš pradžių veikiausiai galvojo, kad praeis, kaip paauglystėje būna. Bet man nepraėjo“, – dėstė laidos viešnia.

Visgi tragedijos, kaip sako pati Skaiva, namuose dėl to nebuvo, dabartinį savo vardą ji sugalvojo drauge su mama.

„Tai yra sugalvotas vardas, tokio nebuvo. Tais laikais mano pravardė buvo „Sky“ (liet. dangus). Tuomet buvo labai kieta turėti anglišką pravardę. Sakiau mamai, kad norėčiau būti „Sky“, bet jai tai pasirodė nesąmonė ir pasiūlė (kadangi mano mamos sesuo yra Daiva), jog galiu būti Skaiva. Pagalvojau, visai skamba lietuviškai: Daiva, Vaiva, Skaiva. Taigi Skaiva nuo 16-os metų mane ėmė vadinti ir tėvai, ir draugai.

Vardą gali pasikeisti tik sulaukęs pilnametystės, o aš 17 metų baigiau mokyklą, vasarą man suėjo 18, tada pasikeičiau vardą ir į universitetą jau įstojau kaip Skaiva Jasevičiūtė. Man tai buvo visiškai mano vardas, su juo labai gerai jaučiausi“, – prisimena ji.

Charakteris ir blogiausios būdo savybės

Viena laidos žiūrovė teiravosi, ar tiesa, kad Skaiva yra sudėtingo ir sunkiai sugyvenamo charakterio? Tai išgirdusi viešnia šyptelėjo.

„Tiesą sakant, aš esu sugyvenama moteris. Ypač sugyvenama moteris. Iš manęs net juokiasi žmonės, kad galiu lengvai pakeisti nuomonę apie žmogų iš blogos į gerą. Pavyzdžiui, jei tu ateisi ir gražiai su manimi šnekėsi, man iškart pradėsi patikti. Jei žmogus mano atžvilgiu gerai nusiteikęs, man jis iškart pasirodo visai nieko. <...>.

Aš esu iš tų žmonių, kurie siaubingai nemėgsta pyktis. Man tai nepatinka. Aš jau geriau atsiprašysiu, net jei nieko nepadariau, kad tik nedarytume įtampos, nes jos ir taip yra pakankamai, ir taikomės. O tie žmonės, kurie nesitaiko, mane veda iš proto. Tada būna labai sunku. <...>.

Aš esu kalbantis žmogus ir man norisi kalbėtis, tad nekalbėjimas namuose man yra peilis. Labai norėčiau tokių santykių, kai abu gali atsisėsti ir kalbėtis, bet man ne visada pavykdavo gauti tokius vyrus“, – nusijuokė S. Jasevičiūtė.

Netrukus Skaivos paklausta, ar ji galėtų išvardinti kelias savo blogiausias būdo savybes. Radijo laidų vedėja neslėpė, kad ji yra tingi, taip pat nėra jauki ar miela.

„Jeigu man kas nors nepatinka, tai labai matosi. Jei man žmogus neįdomus, tai taip pat matosi. Aš nesistengiu atrodyti geresnė, nei esu iš tikrųjų“, – pasakojo ji.

Meilės reikalai, skyrybos ir vaikų klausimas

Šiandien Skaivos gyvenimas kur kas ramesnis nei jaunystėje. Tačiau dėl to žinoma moteris tikrai nesikremta – namuose jos laukia net septyni mylimi taksai. O kas nutiktų, jei ateityje ji sutiktų vyrą, jį stipriai pamiltų ir galiausiai paaiškėtų, kad jis – stipriai alergiškas šunims? Ar tuomet savo augintinių Skaiva atsisakytų?

„Ne. Tikrai ne“, – tvirtai pasakė laidos viešnia.

„Čia net nėra klausimas, ką renkiesi. Jei žmogus tavęs negali priimti su viskuo... Yra vaistų dabar. XXI amžius. Dabar yra tiek vaistų, jeigu tu esi alergiškas. <...> Su tuo galima gyventi“, – pridūrė ji.

Pasiteiravus, gal kartais šiuo metu Skaivos širdyje yra užgimę šiltas jausmas, laidos viešnia atsakė, kad nėra įsimylėjusi.

Visgi tuo asmeniniai klausimai nesibaigė. Netrukus R. Mackevičius perskaitė kiek nepatogų klausimą apie tai, kodėl Skaiva iki šiol neturi vaikų.

„Milijoną kartų jau sakiau žmonėms, kad tai yra vienas iš labiausiai netaktiškų klausimų, kuriuos galima užduoti svetimam žmogui. To negalima daryti iš viso. Nustokime klausinėti tokių dalykų. Tu niekada negali žinoti, gal tas žmogus mina gydytojų slenksčius ir jau išleido šimtus tūkstančių tam, kad galėtų pastoti. Aš apie tai ne kartą kalbėjau radijo laidose, ne kartą rašiau ir straipsniuose. Aš ne viena taip manau, daugelis tam pritaria. Lygiai taip pat, kaip mes neklausiame, kiek tu uždirbi, nes tai nepriimta, lygiai taip pat mes neklauskime, kodėl neturi vaikų. Neturi, nes arba nenori, arba negali. Dvi priežastys. Kitų negali būti. Taigi, ir aš – arba nenoriu, arba negaliu, o jūs jau nuspręskit“, – rėžė moteris.

Penkerius metus Skaiva buvo susituokusi su verslininku Artūru Kraujaliu. 2020-ųjų metų vasarą pora pasuko skirtingais keliais. Kas nutiko?

„Mes abu nusprendėme, kad mums išsiskyrus bus geriau, nei būnant kartu“, – trumpai atsakė ji.

Radijo laidų vedėja patikino, kad po šių skyrybų ji neatrado klaidų, iš kurių galėtų pasimokyti, o su buvusiu vyru palaiko šiltą ryšį.

„Tu tiesiog įsimyli žmogų visą, įsimyli ir su teigiamomis, ir su neigiamomis savybėmis. O skyrybos įvyksta, nes kažkur kažkas neišeina. Tai nebuvo pandemijos poveikis, per pirmąjį karantiną mes laiką leidome tobulai, buvome dviese, buvo gera, niekas proto neknisa, su niekuo bendrauti nereikia. Buvo labai gerai. Bet buvo tam tikrų nelabai gerų dalykų.

Šiaip aš visiems norėčiau palinkėti tokių skyrybų, kokias aš turėjau, nes mes fantastiškai gražiai išsiskyrėme. Ta prasme, labai draugiškai. Mes dabar bendraujame geriau nei anksčiau. Dėl to, kad tu nebeturi tos bendros buities. <...>. Kai išsiskiriama dėl kokių nors buitinių dalykų, kai nesugyvenama dviese, ir kai tos buities nebelieka, žmogus tau vis tiek lieka artimas, tu jį gerai pažįsti, bet jis tavęs nebenervina. <...>. Mus abu užkniso tam tikri dalykai buityje, todėl mes priėmėme tokį sprendimą“, – aiškino pašnekovė.

Benarpliojant skyrybų klausimą, Skaivos pasiteirauta, ar ji sutinka su nuomone, kad santuokoje vieno kalto dažniausiai nebūna, jog dėl iširusios šeimos dažniausiai būna kalti abu žmonės.

„Tikriausiai taip. Bet, žinoma, būna kartais ir vienas kaltas. Pavyzdžiui, kai vyras išduoda moterį. Na, nesakysi, kad dabar dėl to kalta moteris, jog jis permiegojo su kita. Na, ne, jei jau jis babnikas. Tokiu atveju kaltas vyras, tad, manau, kartais būna kalta ir viena pusė“, – savo pamąstymais dalijosi ji.

Asmeniški klausimai tuo nesibaigė,– netrukus pasmalsauta, koks dabar Skaivos širdies statusas: vieniša, įsipareigojusi, o gal viskas komplikuota?

„Komplikuota, – šyptelėjo laidos viešnia. – Santykiai apskritai yra komplikuotas dalykas. Tai yra darbas, kurį reikia dirbti, ir kuo toliau – tuo sunkiau. Kuo vyresni mes daromės, tuo sunkiau ir su mumis. <...>. Bet aš savyje kai ką pastebėjau – man visai patinka tie komplikuoti santykiai, nes tai kaip gyvenimo varikliukas. Yra dėl ko pasinervinti, nes kai viskas lygu, faina, drugeliai greitai atsibosta. O čia būna tų intrigėlių. <...>.

Dar gyvendama kartu su savo vyru, aš kartais net mėgdavau pasipykti. Pagaudavau save, kad įvykus kokiam nors konfliktui raudavausi dar labiau. Paskui galvodavau, kodėl aš taip darau. Man tos dramos visai patinka. Jis buvo ramesnis.

Nepyk, Artūrai, bet būdavo labai juokinga, kai mes susipykdavome. Man tada reikėdavo aiškintis santykius, o jis nenorėdavo bendrauti. Tokie mūsų skirtumai – vienas tuo metu norėdavo aiškintis, o kitam nereikdavo, jog kas lįstų į akis. Tai jis nuo manęs bėgiodavo, bandydavo rasti ramią vietą, o aš varydavau iš paskos. Taip juokinga, nes turėjome didelį namą, tai po visus namus. <...>. Aš pati save pagaudavau, kad tai žiauriai juokinga ir kad aš taip darau tikriausiai dėl to, jog gaunu kažkokį pasitenkinimą jį erzindama. Dėl to aš jo labai atsiprašau ir pripažįstu, kad šiuo atveju buvau neteisi ir man to nereikėjo daryti.“

Skaiva Jasevičiūtė

Audringa jaunystė ir „Baro“ laikai

Interviu einant į pabaigą Skaiva ir laidos vedėjas drauge su žiūrovais prisiminė kultinio realybės šou „Baras“ laikus, kurių, pasirodo, pašnekovė visai nepasiilgo. Nesugrįžtų ji į tokį šou, net jei jis netikėtai būtų atkurtas.

„Aš tiek nebeišgeriu, – nusijuokė ji. – Tiesiog numirčiau, jeigu viskas būtų taip pat, jei būtų tokie pat kiekiai, nes ten buvo baisu. Numirčiau po dviejų dienų. Ir dabartiniais supratimo laikais, toks realybės šou net negalėtų egzistuoti. Ten buvo klaiku. Mes turėjome šaldytuvą, kuris nuolat būdavo prikimštas stipraus alkoholio. Nebuvo blaivios dienos. Ryte atsikeldavai ir ne kavą gerdavai tikrai. Kali iš karto normaliai, ir visi taip darė.

Paskui buvo labai baisu. Mane prieš finalą išmetė, prieš Kalėdas. Aš grįžau namo į Klaipėdą ir labai išsigandau, nes prabudusi supratau, kad noriu išgerti. Nebuvo man sunku, aš buvau jauna, matyt, organizmas viską gerai skaidė, nebuvo nei panikos priepuolių, nei kitko, bet kildavo mintis, kad aš noriu išgerti. Reikėjo laiko, kad nuo to atprasčiau, nes jau buvo susiformavęs įprotis. Tai nėra normalu. Tai yra baisu. Be to, aš esu moteris. Tada pagalvojau, kad aš esu alkoholikė, kad taip negalima. Pasibaisėjau, sustojau ir išėjau iš to“, – paklausta apie realybės šou „Baras“ dienas sakė S. Jasevičiūtė.

Pasirodo, įdomių faktų Skaivos gyvenime yra ir daugiau. Pavyzdžiui, anksčiau ji dažnai būdavo sutinkama kazino ir net yra mylėjusis su moterimi.

Apie visa tai ir dar daugiau – laidos įraše, esančiame straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)