Laidos pradžioje vedėjas Rolandas Mackevičius atkreipė dėmesį į išskirtinę Mariaus kalbos manierą. Paklausus, ar tai atėjo nuo vaikystės, o gal nuo eterio, vyras sakė, kad jis visą gyvenimą kalbėjo daug, visgi televizija stipriai pakeitė jo tartį.

„Buvo momentas, kai aš norėjau eiti į teliką ir man prodiuseris sakė: „Tu su savo kalba niekada gyvenime nedirbsi telike.“ Aš toks: „Blemba, gerai.“ Tada padariau vieną dalyką – pasiėmiau laikraštį ir visą garsiai, raiškiai skaičiau. Sėdėjau ant lovos ir bet ką garsiai perskaitydavau. Po kažkurio laiko atėjau ir mano tarimas buvo pasikeitęs“, – prisiminęs pasakojo M. Šmitas.

Laidos vedėjui pasiteiravus, kas yra minėtasis prodiuseris, vyras nė nesudvejodamas atskleidė, kad tai – Kristupas Baublys.

„Jis sakė, kad niekada telike nedirbsiu, bet ačiū, Kristupai“, – juokdamasis sakė žinomas vyras.

Visgi dirbdamas televizijoje vyras nuolat užsiimdavo ir kita veikla – saviugda, išgyveno ne vieną pamokančią patirtį. Štai prieš daugiau nei 10 metų jis pradėjo keliauti. Ir nors dalis sužinoję, kiek jis pamatė, nustemba, pats Marius sako apkeliavęs nedaug.

„Taip tik atrodo, kad aš daug apkeliavęs. Lietuvoje buvau pakankamai mažai. Aš sėslus. Nuvažiuoju kažkur, man patinka ir aš ten būnu. Pavyzdžiui, čia tau ne danas, kuris apkeliavęs pasaulį ir žymisi, kad ten buvęs, ten tik penkios šalys liko <...> Yra tų, kurie padarę tokį gyvenimo tikslą. Pas mane niekada tokio nebuvo“, – atskleidė jis.

Marius Šmitas

Pats M. Šmitas keliauti pradėjo supratęs, kad pervargo nuo pramogų pasaulio. Nustūmęs televiziją, radiją į šalį, vyras iš pradžių atrado jam susižavėjimą palikusią Indiją.

„Aš visada norėjau į Aziją ir dar prieš tai į Indiją, Himalajus. Kai pirmą kartą per televizorių pamačiau Tibeto vienuolius, sau sakiau: „Noriu ten“. Mano pirma kelionė ir buvo į Indiją, o po to įstrigau Lietuvoje ir viskas prasidėjo su jėgos kaitais.

Gavau pasiūlymą mokyti Vietname žiemos metu. <...> Čia buvo 2010 ar 2011 metų žiema. Per Naujus metus vedžiau renginį ir antrą naujų metų dieną išskridau. Prasidėjo Azijos epopėja“, – Delfi TV laidoje sakė M. Šmitas.

Išvykus iš Lietuvos prasidėjo tikrasis Mariaus gyvenimas, mat vasaros metu jis būdavo Graikijoje, o žiemos – Vietname. Vis dėlto pasibaigus sezonui vyrui teko ieškoti kitos vietos, kurioje galėtų ir vėl būti laimingas.

„Vietname sezonas baigėsi balandį, bet aš vis tiek norėjau likti, nes man buvo įdomus budizmas. Todėl išlėkiau į Tailandą. Man patiko rimtos meditacijos. Tada užstrigau, gyvenau vienuolyne ir tapau padedančiuoju mokytoju didžiuliame meditacijų centre, kur ne po 10 tylos dienų, o po 21 dieną“, – pasakojo jis.

R. Mackevičiui pasiteiravus, kuo skiriasi 21 tylos diena nuo 10-ies, M. Šmitas pabrėžė, kad poveikis truputį stipresnis.

„Yra tam tikras algoritmas, per kurį eina protas, sąmonė. Yra 16 stadijų, kurias vieni eina per 10 dienų, o kiti per 21 dieną. Tu eini ir iš pradžių po truputį atsijungi, galvoji, kas čia bus. Paskui eini ir grimzti į juodos nakties stadiją, dugną ir iš jos šauni kaip raketa į viršų“, – pasakojo M. Šmitas.

Marius Šmitas

Laidoje vyras pabrėžė, kad pasirinkus skirtingą kiekį dienų – ir skirtingas poveikis iš jų grįžus.

„Čia vienas iš tų dalykų, apie kuriuos savo laiku nemažai kalbėjau. Žmonės viduje nėra tam pasiruošę. Jie ateina į tylos meditacijas ir galvoja: „Ai, faina, pasėdėsiu, gėlytės eis, būsiu toks visas.“ Bet ten nuėjus pradeda visas šūdas lysti, depresija. Ir esmė tame, kad pagal tailandiečių tradicijas mokytojas negali tavęs stabdyti, nes viskas yra tavo pasirinkimas, laisva valia.

Kai žmogus nueina į nakties fazę ir sako: „Viskas, negaliu, aš išeinu.“ Mes siūlome pasilikti, bet jis gali ir išeiti. Ir žmogus išeina tokioje fazėje, kurioje lieka sudaužytas, sulaužytas. Vakariečiai nežino visos sistemos. Niekas tau neduoda vartojimo instrukcijos. Azijiečiams tai normalu“, – sakė jis.

Šalia keliautojo ir ekstremalių sportų mėgėjo galima rasti ir kitus Marius apibūdinančius žodžius. Vieni įdomesnių – manifestuojantis generatorius. Nors vyrui šis apibūdinimas šiandien puikiai atpažįstamas, prieš 10 metų jam tai kėlė juoką.

„Kažkada man parodė viena garsi mergina. Pažiūrėjau <...> ir horoskopą ant durniaus paskaičiau. Tas manifestavimo generatorius yra mano tipas. Kiekvienas turi savo tipą, kaip elgiasi. Tai tas generatorius turi daug energijos, žmogus raketa. Tu manifestuoji ir esi galimybių lauke. Manau, kiekvienas žmogus esame neribotame galimybių lauke. Ir iš tikrųjų visata mums duoda viską“, – laidoje „Nepatogūs klausimai“ sakė M. Šmitas.

Į laidą atvykęs vyras buvo ką tik grįžęs iš savo ir draugų surengtos stovyklos, kurioje buvo dalinimąsi skirtingomis patirtimis – mitybos sportu, joga, kvėpavimu su karščiu ir šalčiu. Pasirodo, šiam žingsniui vyras pribrendo tik neseniai.

„Aš perlaužiau save ir, tikriausiai, mano aplinka pasakė, kad laikas dalintis. Aš visą gyvenimą, nežiūrint televizijos, šou, turėjau vieną dalį, šoninę dalelę, link kurios visada ėjau, ieškojau, lindau, nagrinėjau praktikas.

Kritau į įvairiausias situacijas, mesdavau, bet paskui vis tiek ateidavo pas mane. Išsigrynino patirtis ir atėjo momentas, kai supratau norintis dalintis“, – paaiškino jis.

Vyras prisipažino bijojęs savo patirtimi dalintis su kitais. To priežastimi tapo diplomai – būtent dėl jų M. Šmitas jautėsi nepakankamai išsilavinęs.

„Visada to bijojau. Aplinkui vaikšto išsikėlę diplomus. Aš niekada nesiekiau diplomo, niekada nereikėjo. Tai tas turi diplomą, daugiau moka, dar ką nors. Tada sakiau: „Stop.“ Patirtys išsigrynino ir dalinuosi tuo, ką pats žinau, per ką pats perėjau, ką pats išbandžiau ir kas tinka kitiems“, – sakė jis.

Laidos vedėjui priminus pasitraukimą iš televizijos, M. Šmitas prisiminė, kad lūžis įvyko apie 2009 m., kai jis suprato, kad visko per daug – vakarėlių, laidų.

„<...> Man vienu momentu užsidegė raudona lemputė. Plius tuo metu turėjau nelaimingą meilės istoriją. Ir iš tikrųjų mane iš to smarkiai ištraukė fiziniai dalykai – žaidžiau ledo ritulį su „Hockey Punks“ komanda, mano gyvenime atsirado kaitai. <...> Tada labai natūraliai išėjo. Prasidėjo važinėjimo po pasaulį etapas“, – pasakojo vyras.

M. Šmitas turėjo ir neraminantį laikotarpį, per kurį jis 1991-aisiais pateko į specialųjį kariuomenės būrį. Visgi jis šiuos metus pamena kaip vienus geriausių, nes tai tapo, kaip jis pats sakė, svarbiu jo gyvenimo etapu.

„Savu laiku man daug ką davė gyvenimas ir tą dalyką nešuosi su didžiule padėka. <...> Jis (specialusis būrys – red. past.) buvo reikalingas tam, kad mus panaudotų, jei vietoje būtų didelis konfliktas. Rusijos kariuomenė buvo išėjusi, pirmi Lietuvos nepriklausomybės žingsniai. Būrys buvo atskirtas ir nebuvo oficialiai įtrauktas“, – apie specialųjį būrį pasakojo M. Šmitas.

O kaip jis į jį pateko? Nors vyras į būrį buvo atrinktas, jis neslėpė pats norėjęs į jį pakliūti.

„Mane visą laiką žavėjo, norėjau daugiau išmokti, būti kietesnis. Norėjau būti tokiu ir dėjau pastangas. Sakiau: „Noriu noriu“. Sportavau, bėgiojau. Man su kalbomis buvo lengva, o tada niekas angliškai nekalbėdavo. <...> Kad būtų lengviau, vertėjavau su instruktoriais“, – kalbėjo vyras ir pridėjo, kad tais laikais buvo visko.

Visgi specialiajame būryje vyras neužsibuvo – po kurio laiko nusprendė pasitraukti: „Iš tikrųjų sugrojo ir mano ego. Buvo momentas, kai mane morališkai ruošė, turėjau mokytis užsienio karo akademijoje, siekti karjeros. Bet išėjo taip,kad vietoj manęs kitas žmogus išvažiavo. Tada man užgrojo tas: „Ach, taip.“ <...> Aš paėmiau ir išėjau.“

Marius Šmitas

Laidos vedėjui R. Mackevičiui pasiteiravus apie meilės reikalus, M. Šmitas neslėpė esantis jautrus žmogus, todėl apie santykius viešai retai kalba. O jei kalba, stengiasi parodyti, kas svarbiausia – dvasinis artumas.

Kartą vyras buvo įsimylėjęs, bet kaip ir prasidėjo santykiai, taip greitai bei netikėtai jie ir nutrūko.

„<...> Ji buvo iš Vilniaus. Labai keistai susipažinome. Ji buvo visai iš kitos kultūrinės terpės, klausė kitokią muziką, turėjo kitokias vertybes. Netikėtai susipažinome, kai aš išlindau basas per sniegą iš vandens, ledų, o ta mergina tiesiog buvo atvažiavusi į pirtį. Išlindęs pamačiau, kad stovi, priėjau prie jos ir nesupratau, kas man darosi, kas čia vyksta.

Mes bendravome <...> susitikinėjome, viskas užsikūrė, įsivažiavo. Po to aš pridariau klaidų, ji pridarė. Nesusikalbėjome. Buvo momentas, kai žmonėms reikėjo kalbėti ir nesikalbėjus įvyko tam tikri dalykai. Aš išprotėjau, akimirkomis traukdavausi nuo atsakymo. Man užduodavo tam tikrus klausimus, o aš galvodavau atidėlioti, gal ryt, gal nustumti pokalbį. O tada staiga bam prieš faktą ir viskas“, – Delfi TV laidoje „Nepatogūs klausimai“ pasakojo M. Šmitas.

Nors su meilės reikalais šiuo metu vyrui nesiseka, jis neatmeta galimybės ateityje turėti šeimą ir vaikus. Jam svarbiausia išlaikyti emocinį ryšį, kurio per pastaruosius santykius nepavyko išlaikyti.

„Visai neseniai turėjau pokalbį apie atsitikimus, kurie padeda šarvus. Kiti eina per santykius, nepatinka ir juda toliau. O pas mane lieka kitas dalykas – ne prisiminimai, o emocinis ryšys. <...> Turėjau savo gyvenime skausmingus išsiskyrimus. <...> Man buvo skaudu, gaila. Tuomet gyvenimas griūna. Manau, kad tai susiję su atstūmimo baime. Ir kas įdomiausia, jei žiūrėti pagal visatą, mes pritraukiame viską, ką mums reikia pritraukti“, – sakė jis.

Laidos pabaigoje M. Šmitas sulaukė ir klausimo iš žiūrovo – ar jam teko naudoti gamtos duotus haliucinogeninius grybus? Vyras prisipažino dalyvavęs Meksikoje organizuotose gamtos medicinos ceremonijose. Visgi jis nėra tikras, ar tai jam apskritai padėjo.

„Aš nieko naujo nesuradau. Tu lygiai taip pat gali gimti iš naujo per kvėpavimus. Tuo metu dar nekvėpavau, nebuvo tokių kvėpavimų. O kai dariau, nebuvo taip, kad paimtų ir viskas pasikeistų. Gal mano lūkesčiai buvo per dideli einant į ceremonijas <...>“, – laidoje „Nepatogūs klausimai“ kalbėjo praeityje garsus M. Šmitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją