Į laidą atvykusį M. Stonkų vedėjas Rolandas Mackevičius pasitiko su širdžiai mielu palyginimu – anot jo, dalis žmonių komiką lygina su amerikiečių aktoriumi Jimu Carrey. Tai išgirdęs vyras neslėpė, kad aktoriai linkę perimti gerąsias atkartojamo personažo savybes.

„Matai sėkmingą formulę, imi ją ir darai. Kažkokia įtaka iš paties Jimo Carrey buvo padaryta paauglystėje. Žiūrėjau pirmuosius gerus filmus. Prisimenu, pačiam reikėdavo balsuoti, ką žiūrėti per „TV antenos“ žurnalą. Pažiūrėdavai, kad TV3 tą savaitę renkasi penktadienio filmą – kokią „Kaukę“ ar „Kietą riešutėlį“. Ir visi balsuoja žinutėmis. Aš ir pats esu balsavęs. Išleidau nežmoniškus pinigus – du litus, kad prabalsuočiau ir pamatyčiau „Kaukę“.

Prisimenu mane nuvarė gult, nes rodė labai vėlai. Bet man jau tada J. Carrey padarė didelę įtaką. Vaikystėje žiūrėdavau ir Rolandą Kazlą, visus „Nekenčiu reklamos“. Ir Robinas Williamsas patikdavo. Todėl dabartiniuose mano pasirodymuose, teatro scenoje esu šaržuotų personažų kūrėjas. Labai ryškiai parodau su kalba, kūnu, žvilgsniais. Tai yra mano dalykas. Man patinka atkartoti, pamėgdžioti, ką matau.

Kai pagalvoji, tai aš gal ir senus Vytauto Šapranausko vaizdo įrašus ar laidas esu matęs. Žiūrėjau, kaip jis stovi, bendrauja. Tad manau, kad viskas, kas mus supa, mums daro įtaką. Kai esi taip arti su toje pačioje profesijoje, gildijoje išvardintais žmonėmis, aišku, kad jie padarys įtaką. Mokaisi iš geriausių“, – Delfi TV laidoje kalbėjo M. Stonkus.

Laidos metu primintas ir Vytuko personažas, apie kurį daugelis aktoriaus gerbėjų iki šiol kalba. Tiesa, pats M. Stonkus apie jo sugrįžimą kol kas negalvoja.

„Tu prieš save kartais jautiesi... Blemba, kiek aš čia galiu? Truputį esu perfekcionistas ir galvoju, kad žmonės mano, kiek jis gali, todėl nebedarau. Aš anksčiau svarsčiau Vyckai padaryti atskirą „Youtube“ kanalą, apžvalgas, gal su juo daryti interviu. Tai personažas, į kurį galiu įeiti bet kurią sekundę“, – patikino jis.

Jonas Nainys, Mantas Stonkus

Sulaukęs iš žiūrovės klausimo, kodėl jis pastaruoju metu mažiau kalba žemaitiškai, M. Stonkus paprieštaravo ir atsakė, kad jis savo krašto kalbos niekada nepamiršta.

„Iš manęs to neišmuši ir neatimsi. Kas apskritai yra žemaitiškumas? Čia jau kitas klausimas. Kai kurie žemaičiai pasidarė meškos paslaugą su savo tomis vėliavomis, dalyvavimais visur. Labai nedidelė grupelė ir su šaukštu deguto gali statinę medaus pagadinti. Aš nesitapatinu su tais vėliavų mojuotojais, kriokikais prie Seimo ar kitų institucijų.

Aš visada buvau žemaitis, jų ambasadorius, mylintis savo miestą, kuriame augau. Taip pat Žemaitijos nacionalinį parką. Visada, kai važiuoju, reklamuoju, kviečiu atvykti. Šiaip žmonės, kurie laimingai gyvena, į tokius dalykus nesivelia. Žinau, kas esu, o žmonės, kurie yra tikri žemaičiai, žino, apie ką šneku. O tie, kurie vaizduoja žemaičius, tai tegul eina ir vaizduoja. Kiekvienas eikime ir darykime, kas priklauso“, – pabrėžė M. Stonkus.

Beje, komikas ne tik užkietėjęs žemaitis, bet ir ilgametis Kauno „Žalgirio“ sirgalius. Prie krepšinio klubo viešinimo prisidedantis vyras sako, kad per visą darbo laikotarpį su komanda turėjo ir vieną iš įsimintiniausių momentų.

„Prisimenu labai malonų kartą, kai lankiausi „Žalgirio“ varžybose. Atėjau ir šalia buvo „Žalgirio“ suoliukas, vadovybė, mes pasodinti. Prasidėjo varžybos, išėjo startinis penketas, išsimetė kamuolį ir Kazys Maksvytis pamatęs mano akis mirktelėjo. Šiaip jie negaudo akių kontakto, kad neišsimuštų, daro savo darbą. Nebent po rungtynių susitinka kokios nors akys po pergalės, o jei ne, tai eina nuleidę akis“, – kalbėjo jis.

R. Mackevičiui pasiteiravus, ar jis dienai galėtų tapti Vilniaus „Ryto“ sirgaliu, komikas išliko kategoriškas.

„Ne. Iš principo. Kaip aš atrodysiu? Visą gyvenimą sirgau už „Žalgirį“, nesirgau už „Rytą“ kaip už jų priešininką. Aišku, visada palaikau tarptautiniuose turnyruose vien dėl to, kad tai Lietuvos komanda. Bet iš tikro tai nesuderinama“, – atvirai sakė M. Stonkus.

Kalbėdamas apie atviro mikrofono pasirodymus, aktorius prisipažino, kad bręsta mintis ateityje surengti didžiulį šou.

„Tai yra pirmas viešas pasisakymas. Aš neturėjau tikslo ateiti čia ir pasakoti, kad bręsta ši idėja, bet pasakysiu, kodėl bręsta. Mes arenų nedarome kiekvienais metais, o aš to kūrybinio entuziazmo turiu labai daug. Ir man reikia daug dirbti, kad būčiau laimingas. Reikia save realizuoti, parengti dvidešimt spektaklių per mėnesį, dešimt renginių. Man tiesiog reikia visą laiką būti ant raudonų apsukų, kad gerai jausčiausi.

Apie šį dalyką pašnekėjome su Manteliu, sakiau, kad man truputį per daug didelių pertraukų, ir jis man atsakė: „Žiūrėk. Tu daryk solo, esi tam pasiruošęs, priaugęs ir aš tave palaikysiu bet kokiu atveju. Mūsų prekinis ženklas išliks, kaip ir draugystė.“ Ir kadangi aš gavau tokį draugo palaikymą, po truputį mintis pradeda bręsti. Turiu grandiozinių planų, bet nenoriu prisišnekėti. Noriu vieną dieną, greičiausiai savo 40-mečio proga, padaryti tokį atviro mikrofono pasirodymą, kurio Lietuvoje nėra buvę, o tik užsienyje. Su daug žmonių, nuostabia scena, kaip būna per „Netflix“. Čia mano svajonė ir ji po truputį pradeda dėti pirmuosius žingsnius“, – atskleidė komikas.

Dalis M. Stonkaus anekdotų gimsta ir kartu su kolegomis sukurtame podkaste „Vėl tie patys“. Su R. Mackevičiumi laidos svečias svarstė, kodėl trijų vyrų kompanija dar neišsiskyrė ir iki šiol sugeba išlaikyti populiarumą.

„Mes esame jau paaugę bernai. Visi skirtingi, turintys savo pasaulėžiūrą, aiškias vertybes, ir manau, kad mes vienas kitą labai gerbiame už tai, kokie esame. Čia yra kaip santykiuose su moterimi – pagarba vienas kitam, truputį meilės, bet daugiausia pagarbos kiekvieno pasirinkimams. Manau, tai yra svarbiausias dalykas.

Podkastą matau ir kaip dividentų rinkimą. Visi tie asistavimai renginiuose, nešiojimai dėžių, aparatūrų rinkimai, vežimai po renginio, kraustymasis iki trijų, keturių valandų nakties, visų vaikų gimtadieniai, kur apsirengęs kaip ubagas su šiaudine kepure vaidini, kad esi kažkoks personažas, nors nesi joks personažas, o tiesiog tėveliai nusamdė, nes neturi ką apsirengti. Taip pat miegojimai mašinose, blogiausi renginiai, prastos vestuvės, nepatyrusios renginių organizatorės, planuotojos – tai visas bagažas, kurį mums reikėjo pergyventi, patirti, perlipti, ištobulėti. Mes dabar mėgaujamės nuveiktu darbu“, – šypsodamasis sakė M. Stonkus.

Rolandas Mackevičius, Mantas Stonkus ir Mantas Katleris

Dar kartą kreipdamasis į žiūrovus ir gerbėjus aktorius pabrėžė, kad vyrų trijulė džiaugiasi tuo, ką šiuo metu daro.

„Nežiūrime, nei kas ten yra, nei ko nėra. Tu žinai, kas daro, matai, ką daro, pasižiūri arba nepasižiūri. Vienas tavo, kitas ne tavo, bet nereikia dairytis vienas į kitą, o tiesiog eiti“, – patikino jis ir po kurio laiko pridėjo, kad visi trys fantastiškai sutaria, o pats M. Stonkus su kolegomis jaučiasi vienodai gerai.

Garsus komikas prakalbo ir apie linksmintis mokančius įvairių profesijų žmones. Be to, jis iki šiol puikiai prisimena atvejį su logistikos įmonės darbuotojais, kuriems jo pasirodymas nesukėlė susižavėjimo.

„Ir jiems vapšė buvo vienodai ant kažkokio jauno vedėjo, Ir aš juos pilnai suprantu, nes buvau pienius. Ir dabar buvo tokia likimo ironija, kad jie rezervavo renginį gruodžio mėnesiui. Tai įvyko po penkiolikos metų pertraukos. Sutarėme, bet turėjau atšaukti, nes tą dieną Natalijos koncertas, tai taip ir nesusitiksime. Bet linksmintis moka visi, visose įmonėse yra visokių žmonių“, – Delfi TV laidoje „Nepatogūs klausimai“ sakė M. Stonkus.

Išgirdęs, kad kai kurie žmonės jį laiko arogantišku, komikas tik nusijuokė. Ir nors iš pradžių pajuokavo, kad gal tokia nuomonė susidarė dėl jo veido išraiškų, netrukus pridūrė, kad žvaigždžių liga tikrai neserga.

„Aš galvoju, kad augi, atsirenki, tobulėji. Nu negeri visą gyvenimą vodkės su „Red Bull“. Kažkokiu metu turi pereiti prie geresnio vyno, viskio ir suprasti, ką tu vartoji. Čia lygiai tas pats. Anksčiau buvau saldesnis, geresnis, bet pasikeičiau. Čia gal tavo bėdos, kad pasikeičiau. Tai keiskimės kartu, tobulėkime kartu. Nei aš arogantiškas, nei pasikėlęs. Aš tiesiog jaučiu ribas. Ir jei žmogus netinkamai prieina, tai ir gaus atgal netinkamą atsaką. Su visais išmokau bendrauti, rasti bendrą kalbą, bet, aišku, čia pavieniai atvejai. Pavyzdžiui, nepatinka, kai tampo kaip daiktą“, – kalbėjo jis.

Laidos „Nepatogūs klausimai“ metu prabilta apie M. Stonkaus gyvenimą užgriuvusį juodą etapą. Šį laiką prisiminęs garsus vyras sakė, kad tuo metu nesuprato, kas jis yra ir ko nori būti.

„Viskas tuo metu nesiseka, nepatinka, kritikuoji save, tada savo kritiką pradedi perkelti kitiems. Ir jei tave viskas užknisa, viskas blogai, čia jau tavo bėdos. Man taip buvo. Buvau pasimetęs, subyrėjęs, praradęs savo identitetą. Nežinojau, kas esu, kur aš, kur Mantelis, kur aktoriukas, komikas, atsiradęs susireikšminęs žmogus. Daug tokių susimakaluoja. Tada ir tėtis sau negeras pasidairiau, pradėjau save lupti ir nulupau.

Kas iki to priveda? Tikriausiai visokie trigeriai. Dažniausiai reikia klausyti suaugusių žmonių, kurie yra šiek tiek daugiau už tave subrendę ir sako „atsargiai“, o tu, nesuprantantis, jiems, „eik tu n*, nieko nesupranti“. Iš šono būdavo tokių patarimų“, – prisiminė aktorius.

Mantas Stonkus

Svarstydamas, dėl ko gyvenime ištinka juodas etapas, vyras mano, kad dėl visko, kas mus supa – tai yra gyvenimo būdas, kuris gali būti per smagus, taip pat savęs nesaugojimas, eikvojimas kitiems.

„Ir kai prasidėjo karantinas, galvojau, „o, kaip gerai“. Buvo toks rankinis stabdis, nes nebeliko darbų, spektaklių ir aš svarsčiau, kad dabar bus labai fainas laikas. Bet tada prasidėjo iššūkiai – nuotoliniai mokymai, vaikučiai visada namie ir tokia trintis. Nu ir pavadinkime tiesiai šviesiai – priklausomybė alkoholiui. Tai visą laiką būdavo šalia. Kali kali, bėgi nuo savęs, laistai save, slepiesi ir tai yra destruktyvu. Kitą dieną atsikeli piktas, labai nori nuo tos energijos pailsėti, bet negali ir nusinulini.

Jei tau sako: „Ė, seni, turi kažkokių problemų“, tai reiškia, kad jau turi problemų. Jei neigi, kad turi problemų, tai tu turi problemų. Jei tau sako, kad tu pasikeitęs ir sakai, kad nepasikeitęs, tai tu esi pasikeitęs. Žmonės tai pastebi. Kai kurie manipuliuoja ir nereikia tam suteikti labai daug galios. O kas teisingai daro, kas neteisingai, tai apie tuos nešnekame. Kalbame apie tuos žmones, kuriais tu pasitiki ir kurie tau rūpi. Jie rūpinasi tavimi, todėl reikėtų tai išgirsti.

Aš turėjau tokių signalų, bet kažkaip praignoruodavau. Suprask vieną dalyką. Kai tau devyniolika metų, pradedi siekti svajonės, ją įgyvendini, o 24-erių tampi labai protingas, viską suprantantis. Nu ir jaunystė tave po truputį pradeda krapštyti, valgyti. Atsiranda pinigai, šlovė, dėmesys ir tu tiesiog tame visame destruktyvume suvalgai save. Vėliau reikia save susirinkti. Kad tai neatsitiktų, reikalinga disciplina, sportas, taisyklės“, – apie nuopuolius ir pakilimus kalbėjo žinomas komikas.

Laidos „Nepatogūs klausimai“ metu priminta ir skaudi istorija, kuri įvyko prieš dvejus metus – tąkart spalį garsus komikas neblaivus sėdo prie automobilio vairo ir įkliuvo policijai. Kalbėdamas apie šią istoriją M. Stonkus prisiminė sau užduotą klausimą ir tai, kas sekė po jo.

„Grįžau namo ir viskas buvo išėję į viešumą. Mano pirmas uždavinys buvo klausimas – kas man yra? Aš į jį pats negalėjau atsakyti, tam buvo specialistai, kurie dirba kaip kokiame autoservise. Gali automobilį vežti į garažiuką, bet geriau varyti į autorinį servisą. Tai aš nusprendžiau, kas man yra, ir nuėjau į priklausomybės ligų centrą. <...> Ir aš pamenu pirmą kartą, kai nuvažiavau. Užsidėjau kaukę, kepurę, kad niekas nepamatytų, jog eina žvaigždė. Buvo labai nejauku, gėda, kad aš ten einu. Galvojau, kad aš ne toks, aš geresnis už kitus, nes ten buvo žmonės, kurie atėjo pasiimti išduodamo metadono, sėdi visokie, kuriems kvapai patinka. Bet pirmą kartą nuėjęs pamačiau ir supratau, kokie ten žmonės dirba, kokios specialistės. Su jais pasišnekėjus ir kiekvieną kartą grįžus pamatydavau, kad nėra ten tik blogasis vaizdelis. Ateina ir politikai, verslininkai, tėčiai, mamos, sesės, broliai. Ateina su savo problemomis, apie kurias niekas nežino, nuo kurių tai slepiama ir bandoma aiškintis, kas tu esi.

Paskutinę dieną ėjau be kaukės, atsisegęs trumpą striukę, kad visi matytų, kad tai aš. Įėjus prisimenu pasakiau „laba diena“, dar sutikau pažįstamą, kuris išsigando, bet manęs tai nebegąsdino. Mane ten metaforiškai prapjovė, išvertė visą vidų ir išdėjo ant stalo. Visus šūdus, kurie buvo manyje. Ir sako, „va, čia esi tu, žiūrėk, koks gražus“. Galvoji, „o kaip gerai, kad iš manęs išėmė šitą šūdą“, bet tada pamatai, kad tai tu ir su tokiu turi gyventi. Šitą šūdą sugriebė atgal ir sukišo į vidų, užsiuvo. Dabar jau gyveni, žinai, kas pas tave viduje, kodėl tau buvo taip sunku, kodėl gerdavai, kodėl taip reaguodavai. Tiesiog susipažįsti su savimi, padarai ekskursiją po save patį. Tada pamačiau, kiek turto turiu – Gelminę, vaikučius, tėvus, draugus, karjerą. Ar aš noriu tai prarasti? Nu ne. Bet ar noriu išsaugoti? Taip. Nu tai viskas, turi daryti sau gera“, – atvirai apie nelengvą laikotarpį prabilo M. Stonkus.

Mantas Stonkus

O kas jo gyvenime pasikeitė, kai nustojo vartoti alkoholį? Anot aktoriaus, jis išmoko nebereaguoti į įvairias nereikšmingas problemas, kylančius iššūkius.

„Viso to nebesureikšmini. Yra ligos, kažkokios nelaimės, kas yra normalu. Bet tie paprasti dalykai, kaip el. pašto laiškai, kur kažkas liko nepatenkintas, kažkas apie tave rašo blogai, tai tapo apie nieką“, – tvirtai sakė jis.

Laidos žiūrovui pasiteiravus, ar vyras išsigando, kai pas jį atvažiavo skandalais pagarsėjęs Antanas Kandrotas-Celofanas, M. Stonkus sakė negalėjęs nieko padaryti dėl jam taikomos baudžiamosios atsakomybės.

„Tie provokatoriai, kurie tai darė, puikiai žinojo, kad kiekvienas mano netinkamas judesys, netgi kiekvienas mano žodis ar dar kažkas, būtų panaudota prieš mane. Mes šnekame apie neegzistuojantį reiškinį, kuris mano gyvenime neimponuoja. Nei tai mane liečia, nei tai man rūpi. Negyvenu pagal kažkokias panetkes. Man tai visiškai neįdomu ir esu laimingas žmogus. Čia nelaimingų žmonių reikalai. Jei klausinėja tokių dalykų, reikėtų susirūpinti“, – atkreipė dėmesį jis.

Delfi TV laidos pabaigoje R. Mackevičius atsigręžė į M. Stonkaus asmeninius santykius. Vyras papasakojo ne tik apie naujo namo įrengimą, bet ir apie bendravimą su sužadėtine Gelmine Glemžaite.

Pasiteiravus, kam atitektų naujas namas, jei įvyktų netikėtos skyrybos, komikas iškart atšovė, kad namus paliktų sužadėtinei.

„Aišku, paliksiu. Pasistatysiu naują. Maža bėda man“, – sakė jis.

O kas jį labiausiai erzina Gelminės rutinoje ir namų ruošoje? Vyras pabrėžė, kad apie jo tvarkingą pusę prikurta daug mitų bei legendų, tačiau pats sakė, kad nebėra toks tvarkingas, koks buvo anksčiau.

„Yra numestų daiktų, nes aš irgi mokausi gyventi. Yra destrukcija tavo viduje, tai tu nori, kad iš išorės viskas atrodytų idealiai. Bet kai viskas gerai viduje, tai p*, kaip ta išorė atrodo, kokia mašina važiuoju, kaip apsirengęs, su kuo būnu ir ką valgau. <...> Iš tiesų man juokingas tas žmonių tipažas, kuriuos vadinu „Palangos SPA klientais“. Jiems viskas sunku, atvažiuoja su naujais „Porsche“, kur negavo vietos prie pat durų. Vaikai šviesūs su bliudukais, vaikšto su „Balenciaga“, kompą tempia, atsisėdę restoranuose su nelaimingais snukiais vienas su kitu nebendrauja, vaikai planšetėse. Ir tipo žiūrėkit į mus ir mes žiūrėsim, ar jūs žiūrit“, – juokėsi M. Stonkus.

Sulaukus dar vieno klausimo, ar dėl draugystės su Gelmine nėra abejonių, vyras pradėjo juoktis. Juokaudamas sako, kad jų santykiai yra šiame statuse, tačiau netrukus pridėjo, kad iš tiesų jie – normalioje būsenoje.

Išvarė ji prieš kurį laiką į Amsterdamą švęsti Helovino. Lygiai du metai, kai buvo išpūsta ir ji buvo Londone. Aš pamenu, kaip skambinau jai iš mašinos ir sakiau: „Gelmine, pi***.“ Kaip jai tada buvo sunku. Ir ji šiandien išvariusi siunčia fainiausius video, kur lankosi, ką valgo, kur varys. Ir aš jai rašau, ką veikiu, kur varysiu. Yra tokia ramybė, laisvė, viskas paprastai ir normalioje būsenoje. Aukštumoje būname, kai esame dviese ir niekas mūsų nemato“, – šypsodamasis laidoje „Nepatogūs klausimai“ sakė komikas.

Mantas Stonkus ir Gelminė Glemžaitė

Garsus aktorius neslėpė, kad santykiuose buvo ir iššūkių. Visgi juos porai pavyko įveikti, todėl jau dabar jie svarsto netolimoje ateityje iškelti vestuves.

„Jei ne Gelminės visas palaikymas, buvimas šalia, nežinau, kas būtų, nes galėjo ji apsisukti ir sakyti: „P**ol tu. Nenoriu su tokiu nei būti, nei nieko daryti.“ Man po to atėjo suvokimas, kad šalia savęs turiu nuostabiausią žmogų ir kad man daugiau nieko nebereikia. Tada praėjo mėnesis, išvažiavome į Maldyvus ir viskas man buvo aišku. Dabar dėliojamės dėl vestuvių, tai gal galvojame šį rudenį, bet dar nesurandame koncepto. Ar daryti, kaip „Palangos SPA klientai“ daro, nes mes, varguoliai, dirbame, nepatempiame tokių išlaidų. Bet labai norėtume, tik nepajėgiame, neįkandame. O kas mus aptarnaus? Nesurandame koncepto ir dvejojame. Kai išsigryninsime, tada pasidarysime“, – pusiau juokaudamas sakė M. Stonkus.

Delfi TV laidos pabaigoje vyras sulaukė klausimo apie Gelminės ir jo vaikų santykius. Vyras atskleidė, kad jie sutaria labai gerai.

„Nežiūri kaip į draugę tikrai, bet ji yra šeima. Tai nėra nei antra, nei trečia mama, tai Gelminė. Žmogus, kuris keliasi rytais, daro vaikams pusryčius, užsiima vaikais, nuveža į būrelius. Tai yra žmogus, kuris juos augina. Mes esame turėję pokalbį prie vakarienės stalo, kaip reikėtų tai priimti. Mes esame šeima, ji ne mama, bet atlieka tam tikras funkcijas. Kaip jie sutaria? Kai mes su Praniuku žaidžiame „Playstation“, žinau, kad jos per „Netflixą“ ką nors žiūri arba užsiima odos priežiūra. Tai šilti, gražūs, jaukūs santykiai. Manau, kad Gelminė daro didžiulį indėlį, kuris jai ateityje, kai vaikai paaugs, atsipirks su kaupu“, – tikino M. Stonkus.

Visą pokalbį su aktoriumi, komiku Mantu Stonkumi galite pamatyti Delfi TV laidoje „Nepatogūs klausimai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją