Pirmosiomis eterio minutėmis R. Mackevičius pripažino, kad šioji laida – išties išskirtinė. V. Stakėnas ją atidarė muzikiniu pasirodymu su daina, gitara ir armonikėle. Pro akis neprasprūdo ir išskirtinis laidos svečio stilius, ir jaunatviška energija. 67-erių muzikantui nėra svetimas feisbukas ir instagramas – socialiniuose tinkluose Virgis plaukioja kaip žuvis vandenyje. Kaip jam tai pavyksta?

„Visai neseniai man teko būti garsiuosiuose M.A.M.A apdovanojimuose ir ten aš buvau ne dvigubai, o trigubai vyresnis už daugelį ten susirinkusiųjų. Aš labai džiaugiuosi, kad priėję muzikantai su manimi bendravo ir nebuvo nė krislo parodijos. O vienas, prieš pat pabaigą, sako: „Po kokių 30 metų norėčiau būti toks, kaip tu – stovėti su sav o skrybėle, o visi aplinkui nori kartu nusifotografuoti“. Taip kalbėjo patys muzikantai“, – šyptelėjo pašnekovas.

Virgis Stakėnas

Dešimtis metų scenoje skaičiuojantis muzikantas galėjo tapti mediku, tačiau jo širdis pasisuko link gitaros ir po truputį išmokstamų akordų. Pirmojo savo atlygio už pasirodymą Virgis sako nepamenantis, kadangi kurį laiką jis tą darydavo už dyką, savo malonumui. Pasisukus šiai temai laidos svečias pasidalino vienu juokeliu.

„Kodėl Virgis Stakėnas groja vienas? Todėl, kad honoraras geriausiai dalijasi iš vieno“, – nusijuokė jis.

Pasirodo, kad atlygį už koncertus per savo gyvenimą V. Stakėnas yra gavęs ne tik pinigine išraiška, o ir bulvėmis.

„Tais laikais tai buvo labai geras honoraras“, – šmaikštavo pašnekovas.

Visgi vienas įsimintiniausių atlygių buvo kvietimas į Kanus.

„Man pasisekė, kad aš kartą buvau pakviestas atskristi į Kanus sudainuoti vieno žmogaus gimtadienyje. Jam patiko Virgio muzika. Jis paėmė ne tik mane, skrido ir mano žmona. Ten buvo puiki kompanija, puikiai praleidome laiką. Aš tai atsimenu ir man faina. Tik aš nesakyčiau, kad tai yra honoraras. Tai yra įvertinimas. Tas žmogus sau tai galėjo leisti. Bet nėra svarbu nuskridimas į pačius Kanus, svarbiausia tas dėmesys, kai tau pasako, kad tai, ką tu darai, yra įdomu“, – džiaugsmo neslėpė jis.

Virgis juokavo, kad prieš atvykdamas į šią laidą jis pats savęs klausinėjo nepatogių klausimų. Pasirodo, jam tokių mažai.

„Visi klausimai yra patogūs. Aš neignoruoju, kai žmonės ko nors manęs klausia“, – tikino muzikantas.

Laidai įsibėgėjus atėjo laikas žiūrovų klausimams. Viena iš jų teiravosi, kaip gimė legendinė daina „Kelelis tolimas“.

„Šis kūrinys, neslėpkime, mane maitino, kai buvo nenorima klausyti mano baladžių. Kai išleidau albumą „Country Mama“, šis kūrinys ir išvežė albumą. Atsimenu, grojome Utenoje kažkokioje šventėje, atsisėdau kažkur toli ant suoliuko, netoli eina jauna šeima ir aš išgirdau, kaip moteriškė sako: „Žėk, žėk, kelelis sėdi“.

Virgis Stakėnas festivalyje „Visagino Country“

Šios dainos istorija yra labai įdomi. Visų pirma, tai nėra mano daina, mano yra tik tekstas. <...> Aš turėjau bičiulį, kuris man atvežė amerikiečių country plokštelę, tarp kurios radau šitą melodiją. <...> Aš visur nurodau, kad man autorystė nepriklauso, tik tekstas. Tai nėra vertimas, tai tiesiog yra tai, ką aš norėjau tuo pasakyti.

Su šia daina yra susijusių daug įvykių. Šios dainos prašo ir prašo. Aš žinau, kad po to, kai aš ją padainuosiu, daugiau dainuoti nieko nebereikės. Ši daina turi būti pabaigoje. Kartą šią dainą esu kartojęs 8 kartus – tai rekordas“, – prisiminė kantri atlikėjas.

Šią kultinę dainą kiekvienas klausytojas interpretuoja savaip. Kartą prie Virgio priėjo išbalęs vyrukas ir jo tiesiai šviesiai paklausė: „Kur sėdėjai?“. Kiek sutrikęs atlikėjas į tai sureagavo taip pat klausimu – kodėl jam iškilo toks klausimas? Pasirodo, kad nepažįstamasis buvo buvęs kalinys, jis jam prisipažino, kad šią dainą už grotų dainuoja dažnas vien dėl eilutės – „Kas vartus atvėrė, atrakino“.

Interviu metu V. Stakėnas prabilo ir apie savo svajones. Muzikantas norėtų surengti savo autorinį koncertą Šv. Kotrynos bažnyčioje ir įgarsinti animacinį filmuką.

Kalbėdamas apie kitus atlikėjus Virgis išskyrė Ba. – Beną Aleksandravičių. Simpatijas iš kantri tėvo rokeris pelnė dėl lietuviškų ir įdomių tekstų.

„Būsiu nepopuliarus, bet kurti galima visokiomis kalbomis, kokiomis tik nori, bet geriausiai pajusti gali tai, ką tu gauni su mamos pienu, tai – tavo gimtoji kalba“, – pasakojo laidos svečias.

V. Stakėnas neslėpė, kad yra įsimylėjęs lietuvių kalbą ir yra Lietuvos patriotas.

„Esu patriotas, nors daug kas gali pasakyti, kad „tavo sūnėnas gyvena Amerikoje, tavo sesuo Amerikoje, tavo duktė Amerikoje, tavo trys anūkai Amerikoje – viskas Amerikoje. Bet aš niekam nesu teisėjas. Kiekvienas ieško savo gyvenimo ar kaip daryti karjerą. Bet štai pažiūrėkite į Rose Namajūnas, nusidažė nagus Lietuvos vėliavos spalvomis. O juk niekas nevertė. Svarbu, ką tu nešiojiesi širdyje“, – žavesio neslėpė lietuvių kilmės UFC čempionei, gyvenančiai JAV.

Net 20 albumų išleidęs muzikantas buvo susidūręs su lūžiu, kai kelerius metus jo karjeroje atsivėrė tarpas.

Virgis Stakėnas

„Tarpas buvo dėl pasikeitimų. Daugelis mane mato kaip kantri tėvą, kas yra gerai, bet aš niekada neužgesinau ugnies, kuri vadinasi bardų kūryba, dainuojamoji poezija. Aš visą laiką tai dariau ir buvo momentas, kai tai tapo nebeįdomu. Bet aš vis tiek rengiu savo akustinius koncertus. Pauzė susidarė dėl lūžio. Neslėpkime, kad buvo kaitų karta. Tie muzikantai, kurie daug nuveikė, verti didelės pagarbos, jie prarado laiko nuovoką. Užauga nauja karta, kuri savaip supranta muziką“, – pasakojo jis.

Pokalbio metu pasiteirauta, kokiai Lietuvos aktorei ar dainininkei Virgis jaučia simpatiją. Pašnekovas neišsisukinėjo nuo klausimo ir atsakė, kad visai neseniai jį savo asmenybe maloniai nustebino ir sužavėjo dainininkė Katažina Zvonkuvienė.

„Katažina man buvo atradimas. Su jos vyru mes esame pažįstami jau gana seniai, bet aš pirmą kartą paklausiau jos. Tas žmogus, kuris viską gauna ant lėkštelės, niekada nesupras. Ji yra kovotoja. O aš labai vertinu tokius žmones. <...> Labai vertinu žmones, kurie dirba ir kurie pasiekia“, – atviravo muzikantas.

Laidai įpusėjus Virgis pasidalino išmintimi. „Kas yra svarbiausia artistui?“ – paklausė jis. Ir netrukus pats atsakė: „Jo vardas“.

„Pusę gyvenimo tu aukoji, dedi ant to laužo savo sugebėjimus, talentą, mokaisi, studijuoji, klysti, ieškai, nukenti, aukojiesi tam, kad susikurtum tą patirtį, tą mokėjimą, tą žinojimą, kaip reikia daryti. O kitoje gyvenimo pusėje, jei viskas gražiai susiklosto, gyvenimas tau grąžina. Gaila, kad kartais tu nespėji to paimti, nes per daug į tai įdedi ir tavo koncertas baigiasi pas Dievulį“, – jautriai kalbėjo scenos veteranas.

Karantino metu Virgis dėmesio skyrė savo naujam projektui – knygai.

„Pamaniau, kad reikia susisteminti tai, ką jau esu padaręs. Esu parašęs 345 kūrinius, dar esu apie 80 tekstų ne savo melodijoms. Dalis iš jų buvo garnyras pagrindiniam patiekalui. Niekada tu hitų nepadarai iš karto. Gali būti penkios dainos, kurios ruošia tave tam, kad išeitų šeštoji. Sugalvojau išleisti tokią specifinę knygą, kurios kairėje pusėje bus tekstas, toliau šone bus akordai ir dešinėje pusėje bus legenda, kaip atsirado ta baladė, kaip ji gyveno, keitėsi, kaip keitė gyvenimą ir mane. Be to, ten bus ir QR kodas, kai pridėjus telefoną bus galima išgirsti, kaip skamba ta baladė. Tai bus specialiai įrašytas garsas gitara, balsu ir armonikėle. Na, gal dar koks kojos batas ritmui. Viskas tam, kad tai išbandyti galėtų bet kuris“, – išdavė muzikantas.

Kruopščiai 60 kūrinių knygai atrinkęs V. Stakėnas laidoje pasiguodė, kad niekada iš valdžios neprašė paramos, tačiau kai išdrįso tą padaryti, siekdamas Kultūros tarybos palaikymo išleidžiant minėtąjį leidinį, jis liko nesuprastas. Tačiau muzikantas nosies nenuleidžia ir knygą žada vis tiek išleisti.

Virgis Stakėnas su žmona Ramute Stakėniene

Neseniai Virgis su žmona Ramute atšventė 40-ąsias santuokos metines. Pora dėl pandemijos šią sukaktį sutiko kukliai namuose. Tačiau sutuoktinių istorijoje būta ir sunkesnių laikų, kai Virgis žmonai neturėjo už ką nupirkti dovanos, tad teko improvizuoti. Norėdamas nustebinti mylimąją, šis kartą tiesiog nusiskuto barzdą ir taip ją pralinksmino.

„Buvo laikas, kai trūko pinigų. Būdavo, kad nueini į parduotuvę ir perki ne tą prekę, kuri tau labiausiai patinka, o tą, kuri pigiausiai kainuoja. Ilgą laiką taip dariau“, – neslėpė V. Stakėnas.

Laidoje buvo pasiteirauta, kodėl Virgis niekada nesiskiria su savo skiriamąja įvaizdžio detale tapusia skrybėle ir ar jis eteryje galėtų ją nusiimti. Tokio pasmalsavimo sulaukęs pašnekovas šyptelėjo.

„Galiu, bet manau, kad išsijungs šviesos, nes vakar nublizginau savo pakaušį, – šmaikštavo jis. – Tiesą sakant, aš turiu kompleksų, kadangi aš jau seniai neturiu plaukų. Visi turime savų silpnybių, todėl aš taip darau. Tikiuosi, manęs nesmerksite. O tos 50 skrybėlių, kurias turiu kolekcijoje, man dėkoja, kad aš nuolat jas keičiu.“

Neseniai kantri muzikos atstovas sujungė jėgas su visiškai kitokio žanro atlikėju – Keanu Blunt. Netikėtai gimęs duetas pristatė kūrinį „Nepripratau“. Netrukus po to klausytojų laukė jo remiksas ir vaizdo klipas.

Po šios premjeros V. Stakėnas iš naujo atkreipė į save dėmesį jaunosios kartos tarpe, sudalyvavo populiariame muzikiniame projekte „Sapiens Music“.

Laidos vedėjas leido sau pasakyti, kad dabar muzikantas išgyvena renesansą. Tam pašnekovas neprieštaravo ir leido suprasti, jog ateityje klausytojai turėtų sulaukti dar ne vienos malonios staigmenos.

Visą atvirą interviu su legendiniu V. Stakėnu kviečiame žiūrėti viršuje esančiame vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)