Nors „Slipknot“ susikūrė dar 1995-aisiais, tik dabar jie pirmą kartą atvyko į Lietuvą. „Buvau šokiruotas, kai sužinojau, jog niekuomet nesame čia koncertavę“, – kelios savaitės prieš kelionę į Vilnių interviu DELFI sakė grupės vokalistas Corey Tayloras.

Šiandienos koncerto metu jis bent tris kartus pasižadėjo į Vilnių sugrįžti. „Lietuviai, jūs neįtikėtini“, – publikai dėkojo „Slipknot“ balsas. Ir suprantama kodėl – koncertas praėjo pavydėtinai.

Grupė, kokios Lietuvos arenos nematę

Lygiai taip jis galėjo padėkoti ir latviams – jų arenoje buvo, atrodė, ne mažiau nei lietuvių. „Slipknot“ savo koncertui pasirinko Vilnių, o ne Rygą, tad daugybė grupės gerbėjų iš Latvijos šiandien atvažiavo į Lietuvos sostinę.

Tai, ką jie pamatė, turėjo būti verta tiek kelionės, tiek pinigų už bilietą. „Slipknot“ yra viena įspūdingiausiai gyvai pasirodančių grupių ir šįvakar Vilniuje jie įrodė kodėl.

Taip, visi grupės nariai buvo su kaukėmis – tai jau nieko nebestebina. Kas mažiau žinoma yra tai, kokia dinamiška ši grupė yra: du „Slipknot“ būgnininkai scenos kraštuose kilo į viršų ir sukosi ratu kartu su būgnų komplektais, atrodančiais it metalinės „bačkos“; grupės DJ'ėjus (taip, jie turi ir jį) šokinėjo nuo vienos scenos konstrukcijos ant kitos; narve uždarytas sintezatorininkas lingavo savo spygliuota kauke papuošta galva. Kur bepažiūrėsi, scenoje visada vyko kažkas, kas labiau priminė filmą „Kruvinosios skerdynės Teksase“ nei tradicinės metalo grupės koncertą.

Bet svarbiausia – muzika. Šiemet sueina 15 metų nuo agresyviausio grupės albumo „Iowa“ išleidimo, tad „Slipknot“ sugrojo nemažą dalį jo dainų. Klausytojai išgirdo ir esminius grupės hitus kaip „Wait ant Bleed“, „Duality“ ir, žinoma, „Spit It Out“. Prieš pastarojo kulminaciją grupės vokalistas paprašė žiūrovų atsitūpti, ką šie klusniai padarė. Sulig paskutiniu priedainiu Vilniuje susirinkusi minia sutartinai šoko į viršų – koncertas įvyko.

Aš jaunas ir vėl #slipknot

A video posted by karolish (@karolish) on Jan 23, 2016 at 1:48pm PST


„Draugai, ačiū jums“, – į klausytojus kreipėsi C. Tayloras. „Mums pas jus atvykti užtruko labai ilgai. Bet aš jums pažadu. Pažadu. Kitas kartas ateis daug greičiau“, – užtikrino grupės vokalistas.

Ar tai tikrai įvyks lems, žinoma, ne vokalisto noras, o koncerto biudžeto eilutės. Arenoje buvo daug tuščių vietų tiek stovimuose, tiek sėdimuose sektoriuose. Tačiau tie, kurie atėjo, galėjo jaustis puikiai – šitiek metų laukta grupė buvo puikios formos.

Atidavė pagarbą ir Davidui Bowie

Į Vilnių „Slipknot“ atvyko net septyniais vilkikais – tiek jų prireikė sutalpinti grupės techniką. Viename jų buvo ir koncertą pradėjusios grupės „Suicidal Tendencies“ narių gitaros

Daugeliui klausytojų pamatyti „Suicidal Tendencies“ buvo ne mažiau svarbus įvykis nei „Slipknot“. Ši Kalifornijos grupė groja dar nuo 1981-ųjų. Jie yra vieni „crossover“ muzikos (žanras, sujungiantis metalą, hiphopą ir pankroką) pradininkų – patys „Slipknot“ šią grupę įvardija kaip vienus savo įkvėpėjų.

„Suicidal Tendencies“ pasirodymo viršūne tapo jų suorganizuota „mirties siena“ (orig. „wall of death) – metalo muzikos koncertų dalis, kai klausytojų minia pasiskirsto į dvi scenos puses, o muzikai pasiekiant kulminaciją šoka vienas į kitą. Grupė tai pavadino „kultūriniais mainais“ – iš Kalifornijos į Lietuvą.

Pavadinimas grėsmingas, bet šis nuotykis – tik tam, kad išlietum daugiau energijos. O juk būtent apie tai sunkioji muzika ir yra. Vilniuje „Suicidal Tendencies“ „mirties siena“ greičiau buvo pažaidimas nei rimta rizika, bet savo užduotį – apšildyti publiką – grupei pavyko atlikti.

Po to sekė beveik pusvalandžio pertrauka – tiek laiko reikėjo paruošti sudėtingas „Slipknot“ scenos konstrukcijas. Prieš pasirodydami scenoje „Slipknot“ atidavė duoklę šį mėnesį mirusiam legendiniam britų roko dainininkui Davidui Bowie – nuskambėjo jo dainos „Ashes to Ashes“ įrašas.

Toks gestas galėjo atrodyti keistas metalo koncerte, bet žinant, kad scenoje „Slipknot“, klausimų neturėtų kilti. Būtent D. Bowie 70-aisiais išpopuliarino persirengimą kitu personažu (Bowie persikūnydavo į ateivį-roko žvaigždę Ziggy Stardustą). Tai, ką daro „Slipknot“ su savo kaukėmis yra Bowie tradicijos tąsa.

Ką reikia žinoti apie „Slipknot“

Kodėl mums turėtų rūpėti „Slipknot“? Nes jie padarė, tai, kas atrodė sunkiai įmanoma: ekstremalią metalo muziką pavertė modernios pop kultūros dalimi. Įprastai tokia muzika, kokią kuria „Slipknot“, laikoma pogrindžiu. Bet šiems kaukėtiems vaikinams pavyko rasti šimtus tūkstančių klausytojų nuo JAV iki Europos ir Japonijos ir gauti MTV eterį.

Jiems tai pavyko, nes „Slipknot“ atsirado laiku ir vietoje: grupė sukūrė garso takelį amžių sandūrai (pirmieji ir grupei pripažinimą atnešę albumai buvo išleisti 1999 ir 2001 m.), kada pasaulyje buvo ne mažiau pykčio ir neaiškumo dėl ateities, nei jo yra dabar. Reikėjo muzikos, kuri šiuos jausmus išreikštų.

„Mūsų dainos leidžia atsikratyti to pykčio, to skausmo, kuris taršo kiekvieną iš mūsų. Juk nėra nieko blogiau nei nuodyti save neigiamomis emocijomis. Kartais viskas, ko reikia – tas emocijas tiesiog paleisti. Būtent tai mes ir stengiamės padaryti. Būtent tai ir stengiamės perteikti savo klausytojams“, – DELFI žurnalistei „Slipknot“ muzikos esmę paaiškino C. Tayloras.

Sunkiosios muzikos fanai į „Slipknot“ populiarumą žiūri įtariai, tačiau faktas lieka faktu: metalo muzikos scenoje nuo „Metallica“ laikų nebuvo kitos grupės, kuri sulauktų tiek gerbėjų visame pasaulyje.

Prie „Slipknot“ sėkmės neabejotinai prisidėjo jų įvaizdis – jie žinomi, kaip viena vizualiausių metalo grupių. „Slipknot“ nariai koncertuose dėvi kaukes ir jas atnaujina su kiekvienu albumu. Jie taip pat yra išleidę dešimtis vaizdo klipų, dalis kurių tapę sunkiosios muzikos klasika.

Koncertas, kurio galėjo nebūti

Dar prieš keletą metų nebuvo aišku, ar grupė apskritai tęs veiklą, nes „Slipknot“ paliko net du nariai – 2010-aisiais perdozavęs vaistų mirė jų bosistas ir dainų autorius Paulas Gray, o 2013-aisiais grupę paliko būgnininkas ir dainų autorius Joeyas Jordisonas. Abu šie muzikantai buvo ir vieni „Slipknot“ įkūrėjų.

Vis dėlto, 2013-ųjų pabaigoje, pasipildę naujais nariais, „Slipknot“ pradėjo naują grupės etapą – išleido penktąjį albumą „.5: The Gray Chapter“, kurį dedikavo mirusiam grupės bosistui.

Įrašą puikiai priėmė tiek gerbėjai tiek kritikai. Naujajame albume grupė sujungė brutalų ankstyvą savo skambesį ir švelnesnį naujesnįjį. Albumas užėmė pirmąją vietą topuose JAV ir Japonijoje. Albumo daina „Custer“ nominuota šių metų „Grammy“ už geriausią metalo muzikos pasirodymą, o pats albumas yra tarp metų albumo nominantų tik ne metalo, o roko kategorijoje.

Būtent tokius „Slipknot“ – subrendusius, daug ką patyrusius, bet nenurimusius šįvakar matė Vilniaus publika.

Vilniuje „Slipknot“ ir „Suicidal Tendences“ neturėjo galimybės pabūti ilgiau – jau rytoj, sekmadienį jų laukia pasirodymas Lenkijos Šiaurėje Gdanske. Visi septyni grupės sunkvežimiai jau pakeliui ten. Vėliau šis karavanas keliaus į Austriją, Čekiją, Vokietiją, Italiją, taip pat aplankys ir Rusiją. Šou turi tęstis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)