„Sveiki Vilniau – gera sugrįžti!“, – E. Kusturica angliškai pasisveikino su žiūrovais ir pristatė savo aštuonių muzikantų grupę. Pats režisierius joje dainuoja ir groja ritmine gitara. Į Vilnių muzikantai atvyko šiandien per pietus po vakarykščio koncerto Rygoje.

„No Smoking Orchestra“ atliko dainas iš skirtingų grupės ilgos karjeros etapų. Tarp jų – ir pažįstamas iš E. Kusturicos filmų garso takelių. Prieš kiekvieną dainą muzikantai sugrodavo animacinio filmo „Rožinė pantera“ melodiją.

Jau koncerto pradžioje nuskambėjo muzikinei televizijai MTV skirtas hitas „F*ck You MTV“. „Do you agree?“ („Ar sutinkate?“) priedainyje publikos klausė E. Kusturica. „F*ck you MTV!“, – masiškai atsakė klausytojai. Muzikantai dalį gerbėjų pakvietė ant scenos ir atliko dainą kartu su jomis, šokančiomis scenoje.

Kitos dainos metu E. Kusturica gerbėjoms rodė šokio judesius, kuriuos šios atkartojo. Tarp judesių – ir atsispaudimai, pats režisierius jų padarė keliasdešimt.

Atmosferą trikdė tuščia erdvė salėje – čia galėjo sutilpti dar tiek pat žmonių. Tačiau tai netrukdė grupei įsišėlti, o jų vedini atsipalaidavo ir klausytojai.

Atsirado vietos ir romantiškoms dainoms: kūrinį, pavadintą „Romeo“ grupė atliko su dar viena į sceną pakviesta klausytoja, kuri režisierių išmokė, kaip lietuviškai skamba „Are you ready?“. „Ar jūs pasiruošę?“, – sušuko jie abu ir daina įsibėgėjo.

Vilniuje jau trečią kartą

Pernai 60-metį atšventusiam E. Kusturicai ir „No Smoking Orchestra“ Lietuva yra pažįstama – jie čia jau koncertavo 2005 ir 2011 m.

„Labiausiai jūsų šalyje man patinka tai, kad turite daug sportiškų vaikinų, pavyzdžiui, tarp tų, kurie žaidžia krepšinį. Turite Sabonį, Chomičių, Kurtinaitį, Marčiulionį – jie yra šaunūs!“, – prisimindamas Lietuvos krepšininkų pavardes interviu DELFI prieš porą savaičių sakė E. Kusturica.

Kaip ir E. Kusturicos filmai, jo muzika – balkaniška, įkūnijanti daugelį šio Europos regiono įvaizdžių: laisvę, energiją, spalvingumą. Be įprastų instrumentų „No Smoking Orchestra“ nariai groja tūba, trombonu, akordeonu, smuiku. Šiemet jų muziką koncertuose jau girdėjo Italijos, Šveicarijos, Izraelio, Rusijos publika.

Laimėjęs du prestižinius Kanų prizus

E. Kusturicą Lietuvos žiūrovai geriausiai pažįsta iš filmų „Morčius, arba katytė juoda, o katinas baltas“ („Black Cat, White Cat“) ir „Gyvenimas kaip stebuklas“ („Life Is a Miracle“). Režisierius yra dukart laimėjęs „Auksinę palmės šakelę“ – pagrindinį prestižinio Kanų kino festivalio prizą. Naujausias jo filmas „On the Milky Road“ planuojamas pristatyti kitais metais.

Grupė „No Smoking Orchestra“ susibūrė dar 1981 m. tuometinėje Jugoslavijoje (tada vadinosi „Zabranjeno Pušenje“. Angliškai – „No Smoking“). E. Kusturica susidraugavo su muzikantais ir 1986 m. pats prisijungė prie grupės. Nuo 1998 m. jis yra nuolatinis grupės narys, grupėje būgnais groja jo sūnus.

Palaiko Rusijos veiksmus Ukrainoje

Be karšto savo muzikos skambesio „No Smoking Orchestra“ garsėjo ir atvira kritika to meto socialistinei sistemai. Tačiau šiuo metu režisierius yra perėjęs į priešingą barikadų pusę. Kaip pernai kovą pranešė „The Hollywood Reporter“, jis palaiko Rusijos valdžios politiką Kryme, sakydamas, jog „Rusija turi apginti Ukrainoje gyvenančius rusus ir apsaugoti šalį nuo katastrofos“.

Praėjusių metų pabaigoje Maskvoje, Nacionalinės kino mokyklos atidarymo ceremonijoje, E. Kusturica teigė, jog svarsto sukurti filmą apie Krymo istoriją.

Anksčiau jis yra davęs interviu Rusijos valstybinei televizijai „Russia Today“, kurioje kritikavo NATO teigdamas, kad ši organizacija pasaulyje nesiekia taikos. Niekada neslėpęs savo antiglobalistinių pažiūrų E. Kusturica nėra ir Europos sąjungos gerbėjas – šią savaitę britų žurnale „The Spectator“ publikuotame interviu teigė, kad jo manymu, ši organizacija yra tik būdas „Vokietijai jaustis, kad ji kontroliuoja likusią Europą“.

Tačiau koncerte politinių deklaracijų nebuvo – dėmesys skirtas tik muzikai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)