Scenoje žiūrovai pamatys 450 atlikėjų - šokėjų, muzikantų ir dainininkų - iš Vilniaus, Kauno, Mažeikių, Joniškio, Marijampolės, Jurbarko, Klaipėdos ir kitų miestų. Konkurse varžysis 16-30 metų šokėjai.

Dėl geriausiojo titulo kovosiantys šokių kolektyvai atliks po 3 šokius, iš kurių vienas privalės būti "Klumpakojis".

Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Choreografijos katedros organizuojamo renginio metu bus siekiama užregistruoti rekordą, kadangi per vieną dieną "Klumpakojis" bus sušoktas 19 kartų.

"Klumpakojis" - vienas iš nedaugelio liaudies šokių kompozicijų, turinčių siužetą - vaikinai bando apgauti merginas sukeisdami klumpes, bet merginos būna apsukresnės ir viskas baigiasi smagiu susitaikymo šokiu.

Konkurso metu devynių asmenų komisija vertins ne tik šokėjų meistriškumą, bet ir vaidybos įgūdžius. Komisijos nariai išrinks geriausius, šauniausius ir jauniausius "Klumpakojo" šokėjus.

Pagrindinis "Klumpakojo" atributas - klumpės - gaminamos iš klevo arba liepos ir kainuoja 60-80 litų. Lietuvoje klumpes gamina liaudies meistrai Telšiuose ir Plungėje.

Prieš dvejus metus pirmasis "Klumpakojo" konkursas buvo surengtas minint žymaus choreografo profesoriaus Juozo Gudavičiaus 75-metį ir jo sukurto "Klumpakojo" sceninės kompozicijos 50-dešimtmetį.

"Klumpakojis" yra vienas mėgstamiausių lietuvių tautinių šokių. Jį šoko ne tik Lietuvoje, bet ir lietuvių šokių kolektyvai JAV, Kanadoje, Australijoje, Vokietijoje bei Lenkijoje.

Pirmą kartą "Klumpakojis" buvo paminėtas 1905 metais vasario 20-ąją, kai Labdaringoji Petrapilio lietuvių ir žemaičių draugija surengė lietuvišką vakarą. Šokio muziką tuomet harmonizavo kompozitorius Mikas Petrauskas.

"Klumpakojis" Lietuvoje ypač išpopuliarėjo prieš Pirmąjį pasaulinį karą, per vadinamuosius lietuviškus vakarus, kurių metu būdavo rengiami vaidinimai, koncertai.

Populiariausią šokio "Klumpakojis" kompoziciją prieš 52 metus sukūrė J.Gudavičius, sugalvojęs nesudėtingą, nuoseklų siužetą. Muziką šokiui harmonizavo ir išplėtojo Eduardas Pilypaitis, vėliau aranžavo Pranas Budrius. Žaismingumo jam suteikė Justino Marcinkevičiaus sukurti žodžiai, dainuojami šokio metu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją