Toks dėmesys Baltijos šalims nestebina – daugiau nei 20 metų gyvuojančios gupės „Mumiy Troll“ lyderis Ilja Lagutenko, iš Vladivostoko, Primorsky, savo vaikystės vasaras leido Lietuvoje, o taip pat buvo glaudžiai susijęs su Latvija, kur turi daug draugų muzikantų ir su kuriais dirbant gimė naujos „Mumiy Troll“ dainos bei video klipai.

Kodėl mokame už pyragaitį, o už muziką ne?

- Fetsivalio Liepojoje metu spaudoje buvote lyginami su Suomių grupe "Apocalyptica" – turite kažką bendro? Ir ką žadate pasiūlyti klausytojų auditorijai koncertų Lietuvoje metu?

- Rašytoja Tove Jansson, kuri yra mūsų grupės pavadinimą įkvėpusių knygų apie fantastinius veikėjus mumius autorė, taip pat suomė. "Apocalyptica" irgi iš ten. Taigi yra neabejotinas ryšys.

Kalbant apie koncertą, pirmą kartą išvystėme vaizdo klipo iš mūsų pasirodymų koncepciją. Šis video epas yra apie superherojaus gyvenimą slaptoje povandeninėje bazėje ir „Mumiy Troll“. Be dainų iš naujojo albumo „Piratinės kopijos“ ir laukiamų hitų, mes taip pat prisiminsime dainas, kurios gimė kartu su mūsų grupe.

Kai kurios iš jų stebėtinai dera šiandien - dažnai studentai net nežino, kad aš parašiau jas, kai man buvo 15 metų.

- Daugelis suprato jūsų naujo albumo „Piratinės kopijos“ pavadinimą kaip iššūkį nelegalios muzikos platintojų pasauliui. Ar todėl, kad kenčiate nuo piratų siūlote su tuo kovoti?

- Šiandienos skaitmeninė realybė yra tokia, kad beveik kiekvieną intelektinio darbo kūrinį - kino ar muzikos - asmeniniam naudojimui galima gauti vienu paspaudimu, be jokio mokesčio autoriams. Tai yra vartotojų kultūros piratinė evoliucija, arba, tiksliau, jos nebuvimas, ir tai vyksta visame pasaulyje.

Jūs galite lengvai mokėti už pyragaitį prekybos centre, kurio netrukus neliks, bet dėl kažkokių priežasčių nesate pasirengę mokėti už muziką, kuri galbūt bus reikšmingas garso takelis jūsų gyvenime.

Kalbant apie sąvoką „piratavimas“, mes lygiagrečiai laikomės kitos interpretacijos: pagal senovės graikus „piratas“ reiškia „bando laimę, priima savo likimą“. Taigi, mūsų „Mumiy Troll“ su kiekvienu albumu yra siunčiama į nežinomus krantus, kaskart pradedant kelionę iš naujo.

Mumiy Troll

- Rusijos muzikantai visuomet džiaugdavosi koncertais, bet ne kompaktinių diskų pardavimais. Galbūt jie buvo žingsniu priekyje nuo „progresyvaus vakarų pasaulio“?

- Tam tikra prasme taip, daugiau psichologiškai pasirengę ir nesitikintys pasakiško uždarbio.

Nepriklausomai nuo naujų technologijų, muzikos platinimas neatsiskleidžia virtualiame pasaulyje, publikos meilę gali įvertinti tik realiame pasaulyje.

- Prieš dvejus metus jūsų grupė surengė 14 mėnesių pasaulines gastroles burlaiviu „Sedov“, vėliau kūrėte filmą „SOS jūreivi!“ Kokie jūsų įspūdžiai iš kelionės?

- Pasaulinis turas, kai esi jūroje, toli nuo tiesioginių problemų ir naujienų, kurios atrodo tokios svarbios, leidžia naujai į viską pažvelgti, o ypač į save. Tai buvo labai vertinga patirtis. Filmas „SOS jūreivi!“ yra beveik paruoštas, visuomenei jį pristatyti planuojame rudenį. Jame vaidina grupės „Mumiy Troll“ atlikėjai, burlaivio „Sedov“ komandos nariai ir mūsų draugai.

Režisieriaus darbą atliko mano draugas iš Los Andželo Deni Drysdale – jis kūrė video klipus grupei "The Killers" ir reperiui Vanilla Ice. Ieškodami tinkamo žanro mūsų filmui galiausiai nusprendėme, kad tai bus muzikinė komedija - drama.

Mumiy Troll
Mumiy Troll

Žmonių santykiai gali būti išgelbėti

- Atsižvelgiant į dabartinę politinę Rusijos situaciją, daugeliui Europos atlikėjų kyla klausimas - ar tęsti turą Rusijoje. Reynardas Cowper dvejojo ilgą laiką, netgi paskutinę akimirką atsisakė vaidinti princą ant balto žirgo Rusijos kine, bet tada atsakymą rado Biblijoje, kur sakoma, negali nusisukti nuo žmonių dėl naudos kitiems…

- Pagal mano pasaulėžiūrą, žmogiškosios vertybės yra aukščiau bet kokių ideologinių ir politinių pažiūrų. Kultūrinės vertybės visais laikais padėjo įveikti nesusipratimus.

- Ar kultūriniai ryšiai turėtų kentėti nuo sankcijų? Arba, priešingai, jie turėtų būti nukreipti į santykių palaikymą? Ar sankcijos palietė jus ir jūsų grupę?

- Sankcijų politika, ekonominės problemos, žinoma, poveikė bet kokių tarptautinių kultūrinių renginių finansinę pusę. Bet žmonių santykiai gali išgelbėti renginius nuo kritimo į bedugnę. Trejus metus praleidau Vladivostoko Tarptautiniame muzikos festivalyje V-ROX. Mes kuriame kultūrinius ryšius su daugelio šalių atstovais - kuriame kūrybingus santykius, neatsižvelgdami į politinius žaidimus.

Festivalis yra nemokamas. Šiemet beveik visi pagrindiniai rėmėjai, įskaitant oro vežėjus, negalėjo padėti mums finansiškai, bet reputacija ir asmeniniai ryšiai su atlikėjais bei kūrybos verslo atstovais, leido mums tęsti tai, ką pradėjome. Kai kurie atlikėjai rado savo rėmėjus, kiti gavo pagalbos iš gerbėjų.

Mumiy Troll lyderis Ilja Lagutenko

- Pasak Vikipedijos, šiandien jūs su šeima gyvenate Los Andžele - kodėl?

- Sužinoti apie save iš virtualių šaltinių - ne pats geriausias dalykas. Bet kaip ten bebūtų, aš praleidau šiek tiek laiko Maskvoje, bet nesugebėjau likti. Viduje aš - žmogus iš vandenyno, ir mano darbas yra susijęs su nuolatiniu judėjimu. Vystant šios minties idėją gimė festivalis V-ROX (www.vrox.org), todėl aš praleidžiu visą savo laisvą laiką keliaudamas į šou verslo ir pramogų technologijų centrus - Los Andželą, Seulą, Šanchajų. Festivalį matau kaip Naujosios Azijos, Rusijos ir Europos nepriklausomų atlikėjų ir auditorijos interaktyvią platformą.

Kaip amžinas banglentininkas laukiantis savo bangos

- Kaip manote, kas jums leidžia 30 metų išlikti pasaulio muzikos bangos viršūnėje? Kur plaukiate? Kur jūsų uostas?

- Kaip amžinas pradedantis banglentininkas, aš laukiu savo tobulos bangos Vladivostoke, bet kaip šturmanas romantikas, aš suprantu, kad viskas gamtos valioje. Ir beje - jūreivis neplūduriuoja, o iriasi (juokiasi).

- Kokia jūsų pažanga pasaulio muzikos scenoje? Kurias šalis sugebėjote užkariauti ir kiek darbo specifikos kiekvienoje muzikos rinkoje (JAV, Kinijoje...)?

- Pagal profesiją aš – „orientalistas ir afrikanistas“. Kalbu kinų ir anglų kalbomis. Turiu daug patirties ne tik keliaujant, bet ir gyvenant skirtingose šalyse - tiek Azijoje, tiek Europoje.

Skirtingų kontinentų muzikos olimpo užkariavimas – nesibaigiantis gyvenimo nuotykis. Mano diplomas, beje, buvo skirtas prekybai su Kinija. Įdomiausia yra tai, kad kuo giliau bandai suprasti vietinius žmones, tuo labiau atveri save ir savo galimybes kitoje pusėje.

Beveik prieš 10 metų mes grojome kartu su grupėmis "Nine Inch Nails", "Suede", "Public Enemy" viename pirmųjų roko festivalių Pekine. Tuomet rokas buvo naujiena Kinijoje, tebuvo keli tūkstančiai klausytojų.

Pernai buvome pakviesti groti didžiausiame festivalyje Šanchajuje. 40 tūkstančių žmonių, 20 scenų, šimtai grupių - ir tik penkios grupės iš užsienio. Daugiausia iš Japonijos ir Korėjos.

Pusė repertuaro aš dainavau kinų kalba ir mes atlikome sudėtingos technikos dainas. Roko gerbėjai Kinijoje atsirado tik prieš penkerius metus, jie negali toleruoti baladžių. Įdomu buvo rasti būdą, kaip suprasti vienas kitą.

Kinijoje, beje, grupės pavadinimas skamba kitaip: "Wu Mei Gui". Iš tikrųjų tai yra „Mumiy Troll“, tačiau personažai vis dar turi vertybių rinkinį.

- Papasakokite apie festivalį Vladivostoke.

- Deja, bet ne visos rusų grupės gali sau leisti kelionę į Vladivostoką. Mes stengiamės jiems padėti – padengiame dalį kelionės išlaidų, pasirūpiname nakvyne. Padedame FEFU (Tolimųjų Rytų Federalinis Universitetas) - universiteto miesteliui, įsikūrusiam Rusijos saloje, vėl tapti namais visiems festivalio dalyviams.

V-ROX laikau prioritetiniu projektu, mes sukūrėme puikią komandą panašiai mąstančių žmonių, su kuriais kartu dirbame jau daugiau nei metus. Skirtingai nuo daugelio muzikos festivalių, V-ROX - ne sufabrikuotas reklaminis koncertas su gerai žinomomis dainomis ir festivalio dirbtuvėmis: meistriškumo kursais, diskusijomis, paskaitomis.

Čia dalyvauja Azijos, Amerikos, Rusijos ir Europos festivaliuose žinomi prodiuseriai, rengėjai - su bet kuriuo iš jų jauni muzikantai turi galimybę susitikti ir pristatyti savo kūrybą. Mes siekiame parodyti visuomenei kažką naujo, dar nežinomo mūsų šalyje.

V-ROX - atradimų festivalis, plečiame muzikinį akiratį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją