Prieš rinkimus dainininkas Marijonas Mikutavičius tapo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) šaukliu, o a. a. dainininkas Vytautas Kernagis buvo sumontuotas kartu su partijos „Drąsos kelias“ (DK) atributika. Judviejų sukurtas dainas sieti su rinkimų agitacija partijos neturėjo leidimo, tačiau drąsiai eksponavo vaizdo ir garso medžiagą savo socialiniuose tinkluose, rašoma AGATA pranešime spaudai.

„Be piniginio aspekto čia svarbu ir moralinis: atlikėjai turi ir asmenines neturtines teises – jie patys gali spręsti, ar kūrinio panaudojimo kontekstas yra tinkamas. Šiuo atveju muzikos naudotoja, būdama politinė jėga, turi būti atsakinga ir privalo suvokti, kad daina, panaudota politinės partijos klipe ir turinti politinį atspalvį, gali stipriai pažeisti autoriaus interesus“, – aiškino teisininkė.

Tačiau socialdemokratų ir „drąsiečių“ lyderiai tikina su tuo maža turėję bendro. „Elektroninei erdvei imlus jaunimas pasielgė ne taip, kaip privalėtų, ir sukūrė tokį klipą. Patys kaip partija jo nesukome – ten buvo įmažintos kasmetės stovyklos akimirkos, – teigė LSDP rinkimų štabo vadovas Juozas Olekas. – Dėl to apgailestaujame ir atsiprašome.“

Sekmadienį jis buvo susitikęs su M. Mikutavičiumi kilusiam konfliktui spręsti. „Toliau tarsimės, kad klaida būtų ištaisyta abiem pusėms priimtinomis sąlygomis“, – sakė J. Olekas.

Nors įrašą su V. Kernagio atliekama daina ir partine simbolika „Drąsos kelias“ paskelbė savo svetainėje ir socialiniame tinkle, šios partijos rinkimų štabo vadovas Valdas Vasiliauskas pabrėžė, kad partija nebuvo klipo savininkė. „Svetainėje „Youtube“ publikuojama tautos kūryba. Jeigu mes patys norėtume naudoti dainą, pirmiausia atsiklaustume autoriaus arba atlikėjo, antraip tai būtų vagystė, – sakė V. Vasiliauskas. – Gerbdami V. Kernagio artimųjų valią, klipą išėmėme iš svetainių.“

Savo ruožtu M. Gudaitė vis tiek stebisi politinių partijų valia interpretuoti atlikėjų teises. „Negi vienos partijos lyderiai nematė, ką sukūrė jų partinis jaunimas? Kita partija nematė, kokius klipus kažkas talpino jų „Facebook“ puslapyje? Ar tai reiškia, kad dabar galiu daryti ką noriu, nes pirmą pažeidimą padariau ne aš pats? Ne, jokiu būdu nereiškia: kiekvienas kitas toks panaudojimas yra kitas ir atskiras pažeidimas, – svarstė teisininkė. – Šiuo atveju aš įžiūriu ne tik teisinio nihilizmo apraiškų, bet ir baisios nepagarbos. Nereikia būti teisininku, kad suprastum, kad politinis kontekstas yra subtilus dalykas.“

M. Gudaitė priminė, kad muzikos kūrinio teisės baigiasi po 70 metų nuo autoriaus mirties ir po 50 metų nuo atlikimo arba įrašo paskelbimo, bet net ir tuomet lieka neturtinės teisės. „Niekada negalima sakyti, kad kūrinys yra niekieno. Jeigu jis yra internete, tai nereiškia, kad niekam nepriklauso“, – teigė ji.

Praėjusią savaitę M. Mikutavičius pasipiktino LSDP klipu, kuriame be leidimo buvo panaudota dainininko sukurta patriotinė daina „Ar mylit ją jūs?“ Tuo metu V. Kernagio atlikta daina „Šaukiu aš tautą“ buvo susieta su DK simbolika.

Į rinkimuose dalyvaujančių partijų akibrokštus netruko sureaguoti šmaikštieji interneto vartotojai. Pasipiktinimą sukėlusio klipo įrašus socialdemokratai iš interneto pašalino, tačiau įrašų talpykloje „Youtube“ atsirado jo analogas, tik jau pagal grupės „Antis“ dainą „Zombiai“. Vaizdo medžiagoje, pavadintoje „Nelauktai iškilo grėsmė“, matyti, kaip partijos aktyvistai pajūryje šoka pagal sutartinį judesnį, o fone skamba žodžiai „zombiai atrieda atidunda“. Tačiau „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas jo grupės dainos adaptacijos nesureikšmino. „Na ir kas, juokinga ir tiek“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)