Galima drąsiai teigti, jog Šv. Kristoforo orkestras yra vienas aktyviausių lietuviškos šiuolaikinės muzikos atlikėjų, o lietuviškas repertuaras jo programose nėra tik atsitiktinis reiškinys, greičiau - tendencija, tapusi išskirtiniu kolektyvo bruožu. Tai patvirtina ir jo įkūrėjo, meno vadovo ir dirigento prof. Donato Katkaus, nuo pat orkestro gyvavimo pradžios išsikeltas ir sistemingai siekiamas tikslas – parodyti, jog „lietuviška muzika irgi yra muzika“. Tokia profesoriaus misija per daugiau nei dvidešimt Šv. Kristoforo kamerinio orkestro kūrybinės veiklos metų neliko nepastebėta – 2012 m. už lietuviškos muzikos puoselėjimą D. Katkui buvo įteiktas Lietuvos Respublikos kultūros garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ bei Lietuvos kompozitorių sąjungos M. K. Čiurlionio premija.

Lietuvos kompozitorių muziką vasario pabaigoje Šv. Kotrynos bažnyčios scenoje kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru atliks dvi žavios solistės: altininkė Vidmantė Andriūnaitė ir smuikininkė Rūta Lipinaitytė. Nuo šešerių metų grojančios V. Andriūnaitės muzikinis kelias prasidėjo Panevėžyje, vėliau tęsėsi Vilniaus M. K. Čiurlinio menų mokykloje. Įgijusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistro laipsnį, nuo 2014 metų altininkė studijuoja Vokietijos Saaro aukštojoje muzikos mokykloje.

V. Andriūnaitė yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, o vieną ryškesnių pasiekimų pelnė užimdama pirmąją vietą 6-ajame tarptautiniame Augusto Dombrovskio konkurse Latvijoje. Altinininkė yra koncertavusi Lenkijoje, Latvijoje, Vokietijoje. Ji aktyviai muzikuoja kaip solistė ir įvairių kamerinių ansamblių narė, dalyvauja muzikiniuose projektuose bei meistriškumo kursuose. Kaip solistei jai teko koncertuoti su Panevėžio, Vidzemes (Latvija), Lietuvos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais. Orkestrinės patirties V. Andriūnaitė sėmėsi grodama „Gustav Mahler Youth Orchestra“, „Baltic Youth Philharmonic“ ir „World Youth Orchestra“ kolektyvuose.

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos ir Lietuvos muzikos akademijos absolventė R. Lipinaitytei 2001 m. buvo skirta akademijos senato stipendija kaip geriausiai metų studentei. Tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatė studijavo Malmö muzikos akademijoje (Švedija), vėliau – Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje, o 2004 m. įgyjo magistro laipsnį (prof. Raimundo Katiliaus ir doc.Undinės Jagėlaitės smuiko klasės).

Atlikėjos kaip ansamblistės veikla yra neatskiriama nuo orkestro „Kremerata Baltica“, kuriame ji groja nuo pat jo įkūrimo. Su ansamblio „Kremerata Baltica sekstetas“ kolektyvu ji dalyvavo festivaliuose ir surengė koncertus įvairiuose pasaulio miestuose (Bazelyje, Lockenhause, Paryžiuje, Rygoje, Siguldoje, Kuhmo, Niujorke ir kt.). Jau dvidešimtmetį smuikininkė rengia kamerinių kūrinių programas kartu su pianiste Indre Baikštyte, kurių duetas šiuo metu vadinasi „Domino duo“.

Kaip solistė R. Lipinaitytė griežė su Drezdeno, Brno, Kataro filharmonijų, Kroatijos radijo, Zagrebo simfoniniais orkestrais, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“, Lietuvos, Šv. Kristoforo ir Talino kameriniais orkestrais, Lietuvos ir Estijos Muzikos akademijų simfoniniais orkestrais, Tarptautiniu jaunimo orkestru Bukove (Vokietija). Dėsčiusi Taline, įvairiuose renginiuose vedusi smuiko meistriškumo kursus, smuikininkė jau kelerius metus yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorė.

Koncerto programoje skambės kompozitorių Zitos Bružaitės ir Arvydo Malcio kūriniai. Z. Bružaitės kompozicijos primins, jog balta ir juoda, mažoras ir minoras – tai dažniau kraštutinumai nei taisyklė. Įvairiausi gyvenimo atspalviai jos muzikoje sugulė į dermes – lydinę, fryginę, miksolydinę, dorinę... O A. Malcys smuiko ir alto balsais įgarsins gyvenimo istorijas: „Solistai kūrinyje yra savo gyvenimo istorijų pasakotojai, tai lyg savotiški personažai, kurių muzikinės savybės pasižymi daugiabriauniškumu, daugiaplaniškumu. Solistai yra viso kūrinio ašis, duodanti muzikinius ir emocinius impulsus visam orkestrui.“

Išskirtinė galimybė pažinti lietuvos kūrėjų muziką ir pažvelgti į gyvenimo istorijas bei jų atspalvius jų akimis – vasario 26 d., ketvirtadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje koncerte „Gyvenimo istorijos ir atspalviai muzikoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją